Interview met Fool's Gold in de AB

Interview met Luke Top (Fool's Gold) in de ABFool's Gold (AB)Anciènne BelgiqueWie er op 12 april laatstleden bij was in de AB heeft samen met ons in van de nieuwste beloftes in wereld­muziek­land ontdekt: het Amerikaanse Fool's Gold. Dit groepje jonge muzikanten uit het Californische San Fernando Valley mixt op sublieme wijze westerse pop en dance met Afrikaanse muziek. Net voor hij het podium op moest vroegen we Luke Top, zanger en frontman van de band, hoe het allemaal zover is kunnen komen.

Luke, verschillende bandleden van Fool's Gold komen uit San Fernando Valley. Wat kan je ons over die plek vertellen?
Luke Top (vocals): "Lewis (Pesacov) onze gitarist, Amir (Kenan) de keyboardspeler en ik zijn allemaal opgegroeid in San Fernando Valley. Als je ooit de film "Boogie Nights" (Paul Thomas Anderson, 1997, red.) gezien hebt, kan je je al een idee vormen over hoe het er daar uitziet, want die film is groten deels in San Fernando Valley opgenomen. Hetzelfde geldt trouwens voor "The Karate Kid" (John G; Avildsen, 1984, red.). San Fernando Valley is eigenlijk een voorstad van Los Angeles, maar het is ondertussen zo gegroeid dat het bijna een stad op zich geworden is. Muzikaal gesproken is het een geweldige plek om op te groeien, want er zijn heel wat gelegenheden die allerlei soorten live muziek programmeren."

De meeste muzikanten in de band waren in het verleden actief in rock- en punkgeoriŽnteerde projecten. Hoe is het idee ontstaan om jullie muziek te gaan kruiden met exotische elementen?
Luke Top: "Dat was eigenlijk een natuurlijk rijpingsproces. Je moet een zekere ervaring en ouderdom hebben voor je het als muzikant aandurft om iets te proberen dat op het eerst zicht buiten je bereik ligt. Ik moet daar wel bij zeggen dat toen we eenmaal met die invloeden zijn beginnen experimenteren, het onmiddellijk heel natuurlijk aanvoelde en ondertussen is die sound zelfs de basis geworden van waaruit we verder willen groeien. Fool's Gold is eigenlijk niet meer dan de som van de muzikale ervaringen van de verschillende bandleden. Als je aandachtig luistert, kun je dat zelfs nog horen in onze muziek. Fool's Gold is als een muzikaal wonderland waar alles mogelijk is en geen idee te gek lijkt!"

Meer dan waarschijnlijk zal jullie muziek vaak het label "wereldmuziek" opgeplakt krijgen. Is dat iets wat jullie liever niet zien?
Luke Top: "Tja, als mensen de behoefte voelen om een label op onze muziek te plakken, dan doen ze maar, maar persoonlijk vind ik die term veel te vaag. Technisch gesproken valt alle muziek die niet-westers is onder de noemer "wereldmuziek", maar dat is een gigantische hoeveelheid muziek die niet noodzakelijkerwijs gemeenschappelijke kenmerken heeft."

Hoe populair is dit soort muziek eigenlijk in de States?
Luke Top: "Daar heb ik eerlijk gezegd geen enkel idee van. In de charts zal je in elk geval weinig van dit soort muziek terugvinden. Het is nog steeds erg moeilijk om niet-westerse muziek geaccepteerd te krijgen in de States, maar de nieuwsgierigheid groeit en de aanvaarding van vreemde invloeden wordt steeds groter. Omdat het internet een gigantische bron van informatie geworden is, is het ook niet moeilijk om je honger naar nieuw en anders te bevredigen. Fool's Gold is daar een perfect voorbeeld van, want wij hebben waanzinnig veel muziek op het net gevonden die we anders nooit ontdekt zouden hebben."

Het feit dat je ervoor gekozen hebt om in het Hebreeuws te zingen geeft de muziek van Fool's Gold nog een extra toets exotisme. Vanwaar die keuze?
Luke Top: "Ik ben in Israel geboren, maar mijn familie verhuisde naar de Verenigde Staten toen ik amper drie jaar oud was. Tijdens mijn jeugd heb ik me nooit echt met de IsraŽlische cultuur verbonden gevoeldÖ en ook niet met de Amerikaanse eigenlijk. Ik zat klem tussen twee culturen en ik nam elementen uit beiden over. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn naam in Luke veranderd; mijn joodse naam is Nativ. De zoektocht naar mijn plaats in deze wereld is lang geweest en toen we met Fool's Gold deze muziek begonnen spelen - wat in het begin niet meer was dan een hoop bevriende muzikanten die samen zaten te jammen - was er ineens die klik met het Hebreeuws. Ik snap zelf nog steeds niet wat er precies gebeurt als ik in het Hebreeuws begin te zingen, maar het is echt iets merkwaardigs en het heeft zelfs de manier waarop ik mijn stem melodisch gezien gebruik volledig veranderd."

Heeft het feit dat je in het Hebreeuws zingt Fool's Gold extra aandacht opgeleverd vanuit de IsraŽlische of joodse gemeenschap?
Luke Top: "Ik verwachtte me daar eigenlijk een beetje aan, maar dat is niet gebeurd. Het instinctieve gevoel dat onze muziek je als luisteraar geeft is volledig losgekoppeld van politieke of religieuze connotaties en voor mij is dat prima want het is ook vanuit dat standpunt dat ik de Hebreeuwse taal benader. Er is wel wat interesse uit die hoek hoor, maar verder dan een interview op een IsraŽlische website en optreden op enkele joodse evenementen gaat dat niet."

Fool's gold (pyriet, ook wel gekkengoud of kattengoud genoemd, red.) is een metaalsoort die op het eerste zicht zeer gelijkend is met goud en zo menig goudzoeker een kater bezorgde. Was dat ook de onderliggende gedachte toen jullie ervoor kozen om het als bandnaam te gebruiken? Wie naar de muziek van Fool's Gold luistert, krijgt misschien iets anders te horen dan hij of zij verwachtte.
Luke Top: "Dat is een interessante observatie! Toen we zowat vier jaar geleden met deze band begonnen hadden we nog niet echt serieuze plannen; meer dan een uitlaatklep voor mijn vrienden en mezelf was het eigenlijk niet. De bandnaam hebben we ook op diezelfde speelse manier gekozen. Het was vooral een statement waarmee we wilden aangeven dat we onszelf niet al te serieus namen en ik denk dat het als bandnaam echt wel werkt."

Is dit debuut nu de staalkaart die de muzikale stijl van Fool's Gold zal blijven bepalen of kan een volgend album drastisch anders klinken?
Luke Top: "Dit album is eigenlijk niet meer dan de som van de nummers die we al hadden toen we met het opnameproces begonnen. We hadden niet echt gepland om een album op te nemen, maar heeft ons wel een pak meer zelfvertrouwen gegeven en nu we aan het toeren zijn spelen we zo vaak samen dat de dynamiek binnen de groep voor het volgende album sowieso anders zal zijn. De vibe zal wel min of meer hetzelfde zijn en je zal het zeker onmiddellijk herkennen als een Fool's Gold album; het zal nog steeds tropisch en dansbaar klinken."

Het album zit vol Afrikaanse elementen die van zowat overal op het zwarte continent lijken te komen. Zouden jullie graag eens voor een echt Afrikaans publiek willen spelen?
Luke Top: "Dat zou te gek zijn, ja! Een van de dingen die we zeker nog willen realiseren is om eens op het Festival Au Desert in Mali te spelen. We hebben in New York pas nog met Tinariwen samengespeeld. Het klikte op een echte organische manier met die jongens en onderwerpen als religie of politiek kwamen gewoon niet ter sprake; het was gewoon een mooi moment van interculturele muziekuitwisseling en hoe meer van dat soort momenten we kunnen meemaken, hoe beter!"
 

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?