JuJu (Justin Adams & Juldeh Camara) @ Zuiderpershuis

Justin Adams & Juldeh Camara (JuJu) @ ZuiderpershuisJustin Adams & Juldeh Camara (JuJu) @ ZuiderpershuisZuiderpershuisHet muzikale huwelijk tussen de Britse bluesgitarist Justin Adams en de Gambiaanse griot Juldeh Camara is ondertussen aan zijn houten jubi­le­um toe. Na vijf jaar en drie albums — Soul Science, Tell No Lies en In Trance — zijn hun namen versmolten tot JuJu en ook hun sound voelt inmiddels als één organisch geheel aan, dan wel een clash tussen de Westerse en Afrikaanse blues. Hoog tijd dus om na te gaan wat beide heren live in hun mars hebben en het toeval wil dat het Zuider­pers­huis — ons favoriet wereld­culturen­centrum aan de Waalse Kaai dat in deze donkere tijden uw steun goed kan gebruiken — afgelopen donderdag JuJu een podium­plaats aanbood.

Justin Adams & Juldeh Camara (JuJu) @ ZuiderpershuisJustin Adams & Juldeh Camara (JuJu) @ Zuiderpershuis
Justin Adams & Juldeh Camara (JuJu) @ ZuiderpershuisJustin Adams & Juldeh Camara (JuJu) @ Zuiderpershuis
Justin Adams & Juldeh Camara (JuJu) @ ZuiderpershuisJustin Adams & Juldeh Camara (JuJu) @ Zuiderpershuis
Zoals verwacht kregen we een sobere bezetting voor­geschoteld: de gitaar en ritti van de twee frontheren werd aangevuld met bas (Billy Fuller) en drums (Dave Smith). Aanvankelijk begon Justin op iets wat op een ngoni leek, maar schakelde al snel over naar de ver­trouwde elektrische gitaar, wat de sound duidelijk ten goede kwam. Voor wie niet vertrouwd is met de West-Afrikaanse éénsnarige instrumenten zal het knarsende geluid van Juldeh's ritti (of nyanyeru) on­ge­twijfeld even wennen geweest zijn. Eens die drempel over werd het overduidelijk genieten van het hypno­ti­se­ren­de effect van Juldeh's kunnen op die éénsnarige viool.

"We usually know where the song starts, but we don't know where it ends." verklaarde Justin Adams en zette de eerste tonen van (het op hun jongste album bijna 15 minuten durende) Djanfa Moja in. Alles viel letterlijk harmonieus in de plooi: de meesterlijke baslijn, de opzwepende & onver­moei­bare drums en Justin in een onstilbaar muzikaal duel met Juldeh verwikkeld. Extatisch. Het tweede deel van de set sloten ze af met Deep Sahara opgedragen aan de benarde situatie in Mali en voor het bisnummer trokken ze de ruigere rock registers nog eens goed open. De afwezigen hadden wederom ongelijk!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?