Seun Kuti & Egypt 80 - Heavier Yet, Lays The Crownless Head

Seun Kuti & Egypt 80Het was alweer zes jaar geleden dat Seun Kuti zijn fans nog eens verblijdde met een nieuwe langspeler, maar wie de man volgt op sociale media, weet dat het rond een professioneel provocateur en politiek activist als Seun eigenlijk nooit echt rustig wordt. De afgelopen jaren was hij betrokken bij verschillende campagnes, waaronder #EndSARS, een sociale beweging tegen politiegeweld in Nigeria, en daarnaast heeft hij de Movement of the People (M.O.P.), de politieke partij die zijn vader in 1979 oprichtte (en die kort daarna door de militaire regering werd onderdrukt na Fela's mislukte presidentskandidatuur), nieuw leven ingeblazen. Bovendien dook Kuti de afgelopen jaren ook regelmatig op bij projecten van andere muzikanten, waaronder Nubiyan Twist, Common, Black Thought en Talib Kweli & Madlib.

Voor dit nieuwe album werkte Seun zowaar samen met Lenny Kravitz en Sodi Marciszewer (die destijds ook al geluidstechnicus was voor Fela).

Seun Kuti: "This project has been very special to me from the moment I conceived it, speaking to Lenny Kravitz, who has shown me such a brotherly love and respect. He brought me to his home. I met his daughter Zoe and he has guided us with fierceness. I also want to thank Craig Ross and Sodi Marciszewer, the producer of this project. It was the first time for me in the studio with Sodi and I was really impressed with his work and his fatherly advice and dedication.".

Lees verder

BaBa ZuLa - İstanbul Sokakları

BaBa ZuLaMet İstanbul Sokakları of "de straten van Istanbul" trekt BaBa ZuLa de kaart van het conceptalbum. Daarbij ligt de focus niet alleen op Murat Ertel's geliefde Istanboel (zie de titel van het album en het geslaagde artwork waarvoor de band illustraties uit Turhan Selçuk's comic Abdülcanbaz İstanbul Sokakları herwerkte), maar ook op de Turkse taksim-traditie.

Lees verder

Aboubakar Traoré & Balima - Sababu

Aboubakar Traoré & BalimaTama Tama, het debuutalbum van de naar België uitgeweken Burkinese kamele-ngoni-virtuoos Aboubakar Traoré en begeleidingsband Balima (Zonatan Dembélé - bas, Désié Somé - gitaar, Guillaume Codutti - percussie en Geoffrey Desmet - balafon en djembe), bereikte ons helaas niet, maar opvolger Sababu kunnen we jullie gelukkig wel voorstellen.

Lees verder

Meridian Brothers - Mi Latinoamérica Sufre

Meridian BrothersMet deze Mi Latinoamérica Sufre ("mijn Latijns-Amerika lijdt") presenteert Meridian Brothers, het hobbyproject van de Colombiaanse producer en multi-instrumentalist Eblis Alvarez, deze keer een heus conceptalbum.

Lees verder

El Khat - Mute

El KhatDe term "mute" laat zich uit het Engels vertalen als "dempen" of "tot zwijgen brengen", maar het kan ook verwijzen naar iets dat tijdelijk het geluid uitschakelt. Als werkwoord betekent muten het dempen, verstillen of verzachten van geluid. Muting is het tegenovergestelde van openheid en communicatie, en voor Eyal el Wahab, de man achter El Khat, is het een cruciaal woord, dat hij zeer zorgvuldig uitkoos als titel van het derde album van de band.

Eyal el Wahab: "Every distance between two people is an opportunity for conflict. Two of anything creates sides and sides create conflict. In such cases there will be muting.".

Lees verder

Sahra Halgan - Hiddo Dhawr

Sahra HalganIn 2019 lieten we u al kennismaken met Waa Dardaaran van de Somalische diva Sahra Halgan, en deze Hiddo Dhawr mag u rustig beschouwen als het logische vervolg. Ook voor dit album liet Halgan zich opnieuw bijstaan door Aymeric Krol (drums & percussie) en Maël Salètes (gitaar), met deze keer Régis Monte in plaats van Graham Mushnik achter de toetsen.

Lees verder

Amadou & Mariam - La Vie Est Belle

Amadou & MariamZeven jaar na de release van La Confusion, geven Amadou & Mariam eindelijk nog eens een teken van leven met het compilatiealbum La Vie Est Belle.

De eerste albums van Amadou Bagayoko en Mariam Doumbia verschenen eind jaren tachtig en begin jaren negentig van de vorige eeuw op cassette in hun thuisland Mali. Eind jaren negentig volgde dan ook de doorbraak in Europa, maar de carrière van het blinde koppel kwam pas echt in een stroomversnelling terecht na de release van het door Manu Chao geproduceerde Dimanche À Bamako uit 2004. In 2005 was er al het compilatiealbum 1990-1995: Le Meilleur Des Années Maliennes, dat, zoals de titel aangeeft, focuste op de Malinese output van het koppel, en met deze La Vie Est Belle zorgt Because Music nu voor de ideale aanvulling.

Lees verder

Jaune Toujours - Vertigo

Jaune ToujoursMet Vertigo maakt het Brusselse Jaune Toujours na zowat zes jaar nog eens een stand van zaken op van de maatschappij waarin we leven, een maatschappij waarin heel wat misgaat van klimaatproblemen, sociale ongelijkheid en onderdrukking, tot de dominantie van beeld en discours, de opmars van extreemrechts en gewapende conflicten die wereldwijd opflakkeren. Een mens zou er van beginnen duizelen en dus leek Vertigo ("draaiduizeligheid") absoluut de gepaste titel om de tijdsgeest te vatten.

Lees verder

Solo Moderna - Daïsm

Solo ModernaServeerde Solo Moderna ons op Republica Moderna nog een eclectische mix van Balkangrooves, dembow, cumbia, Afro-house en mento, dan zorgde zijn samenwerking met het Frans-Colombiaanse Galletas Calientes Records ondertussen voor een verschuiving in focus richting Latijns-Amerika.

Lees verder

Touki - Plastic Man

ToukiVier jaar na de release van albumdebuut Right Of Passage is Touki, het samenwerkingsverbond tussen de Brits-Senegalese kora-virtuoos Amadou Diagne en de Frans-Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentalist Cory Seznec, terug met Plastic Man.

Voor dit nieuwe muzikale avontuur, waarvoor ze stilistisch voortdurend heen en weer varen over de Atlantische Oceaan, deed het duo bovendien beroep op de Amerikaanse cellist en violist Duncan Wickel, en daarnaast zijn ook de Ethiopische masenqo-speler Endris Hassen en bassist Oscar Cainer opnieuw van de partij.

Lees verder

Dobet Gnahoré - Zouzou

Dobet GnahoréMet deze Zouzou gaat Dobet Gnahoré door op het elan van voorganger Couleur. Voor dat album keerde ze terug naar haar moederland Ivoorkust waar ze ging samenwerken met een aantal getalenteerde maar ondergewaardeerde producers, muzikanten, ontwerpers en artiesten.

Ook Zouzou is een Ivoriaanse productie, deze keer in handen van Momo Wang aka. Dr. Wang, één van de meest gevraagde beatmakers van Abidjan die eerder al samenwerkte met de Ivoriaanse r&b-ster Aya Nakamura en Ariel Sheney, bekend uit de Ivoriaanse coupé décalé-scene.

Lees verder

Les Belgicains: Na Tango Ya Covadia 1964-70

Les BelgicainsVoor dit interessante stukje Belgisch-Congolese muziekgeschiedenis nemen samenstellers Paul Cavvadias en Steve Van Acker ons mee naar het Congo van net na de onafhankelijkheid, een periode waarin talrijke Congolese studenten (door hun landgenoten Belgicains genoemd) naar België afzakten om hier hun studies te vervolmaken.

Lees verder

Aziza Brahim - Mawja

Aziza BrahimVijf jaar na Sahari keert Sahrawi-spreekbuis en - activiste Aziza Brahim terug naar het muziektoneel met Mawja, Hassaniya of Mauritaans-Arabisch voor "golven". Die golven verwijzen naar de emoties die ze de afgelopen jaren ervaarde, maar net zo goed naar de FM-radio waar ze uren naar luisterde en die haar venster op de wereld was opgroeiend in een vluchtelingenkamp in Algerije.

Lees verder

Togo All Stars - Spirits

Togo All StarsDe sound van Togo All Stars blijft ons bekoren en met elk nieuw album lijkt de band te blijven groeien.

Spirits is ondertussen alweer hun derde langspeler en deze keer staat het album in het teken van de spirituele ontwaking van de wereld, en Afrika in het bijzonder.

Lees verder

Azmari - Maelström

AzmariNa hun gesmaakte debuutalbum Samā'ī' uit 2021, is het Brusselse Azmari nu terug met een tweede langspeler die de titel Maelström meekreeg. Daarvoor trok de zeskoppige band zich een week lang terug in de Boma Studio in Gent waar ze deze keer de krachten bundelden met geluidstechnicus en producer Frederik Segers.

Lees verder

Cherry Bandora - Back To The Taverna

Cherry BandoraCherry Bandora is een vijfkoppig gezelschap uit Berlijn dat met Back To The Taverna toe is aan een derde langspeler; een album dat u vooral moet opvatten als een feestplaat bedoeld als antwoord op de gedwongen pauze in de muziekwereld gedurende de COVID-19 pandemie.

Lees verder

Les Abranis - Amazigh Freedom Rock 1973-1983

Les AbranisIn 2018 was er al Chenar Le Blues/Avehri, een eerste single van Les Abranis, een band rond Shamy El Baz en Karim Abdenour, twee naar Parijs uitgeweken Amazigh of Berbers, en nu volgt het Zwitserse Les Disques Bongo Joe die release op met een heus carrière-overzicht van de Algerijnse pioniers die de traditionele Berbermuziek mengden met invloeden uit westerse rock, folk, disco en funk.

Lees verder

Hijaz - Hijaz + Strings

HijazAls we het live-album 10 Years uit 2017 even buiten beschouwing laten, was het alweer van in 2014 geleden dat Hijaz, het oriëntaalse jazzkwartet rond oed-speler Moufadhel Adhoum en pianist Niko Deman, nog eens de studio indook voor een nieuw album. Voor deze toepasselijk getitelde Hijaz + Strings bundelde het kwartet de krachten met cellist Seraphine Stagier en violisten Jeroen Baert en Karel Coninx.

Hijaz vatte dit album op als een observatie van de wereld tijdens een pandemie en een klimaatcrisis, zich afvragend of er licht aan het einde van de tunnel zal schijnen in de betoverende afsluiter Sun Or No Sun, of plaatsen als New York of het Tunesische eiland Djerba nog boven het waterniveau zullen uittorenen na de stijging van de zeespiegel (opener Tideland).

Lees verder

Bixiga 70 - Vapor

Bixiga 70Voor het Braziliaanse Bixiga 70 heeft de periode van de COVID-19 pandemie, die in Brazilië zowat parallel liep met de bewindsperiode van de rechts-populistische Jair Bolsonaro, voor herbronning gezorgd. Een aantal bandleden beslisten om de band te verlaten en met de nieuwkomers ging ook een nieuwe muzikale wind waaien.

Cuca Ferreira (baritonsaxofoon): "It's not just the next album, it's really different. It's a reset, like re-founding the band. With new people, we had to get to know them and create music together. They brought different colours and ideas.".

Lees verder

OKAN - Okantomi

OKANOKAN ("hart" of "ziel" in het Lucumi, een lexicon van woorden en korte zinnen afgeleid van de Yoruba-taal, gebruikt als de liturgische taal van Santería in Cuba en de Cubaanse diaspora) is een collectief rond Elizabeth Rodriguez en Magdelys Savigne, twee naar het Canadese Toronto uitgeweken Cubaanse expats, die invloeden uit de Cubaanse Santeria-traditie mengen met westerse jazz, klassieke muziek en zelfs een vleugje reggae.

Voor Okantomi, alweer het derde OKAN-album, maar onze eerste kennismaking met dit Cubaans-Canadese gezelschap, werkte OKAN samen met uiteenlopende gasten als vocaliste Daymé Arocena, gitarist Elmer Ferrer, pianist Miguel de Armas (N.G. La Banda), bassist Roberto Riverson (Cubanismo, Klimax) en de klassiek geschoolde violiste Lara St. John.

Lees verder