Togo All Stars - Spirits

Togo All StarsDe sound van Togo All Stars blijft ons bekoren en met elk nieuw album lijkt de band te blijven groeien.

Spirits is ondertussen alweer hun derde langspeler en deze keer staat het album in het teken van de spirituele ontwaking van de wereld, en Afrika in het bijzonder.

Lees verder

Azmari - Maelstrm

AzmariNa hun gesmaakte debuutalbum Samā'ī' uit 2021, is het Brusselse Azmari nu terug met een tweede langspeler die de titel Maelstrm meekreeg. Daarvoor trok de zeskoppige band zich een week lang terug in de Boma Studio in Gent waar ze deze keer de krachten bundelden met geluidstechnicus en producer Frederik Segers.

Lees verder

Cherry Bandora - Back To The Taverna

Cherry BandoraCherry Bandora is een vijfkoppig gezelschap uit Berlijn dat met Back To The Taverna toe is aan een derde langspeler; een album dat u vooral moet opvatten als een feestplaat bedoeld als antwoord op de gedwongen pauze in de muziekwereld gedurende de COVID-19 pandemie.

Lees verder

Les Abranis - Amazigh Freedom Rock 1973-1983

Les AbranisIn 2018 was er al Chenar Le Blues/Avehri, een eerste single van Les Abranis, een band rond Shamy El Baz en Karim Abdenour, twee naar Parijs uitgeweken Amazigh of Berbers, en nu volgt het Zwitserse Les Disques Bongo Joe die release op met een heus carrire-overzicht van de Algerijnse pioniers die de traditionele Berbermuziek mengden met invloeden uit westerse rock, folk, disco en funk.

Lees verder

Hijaz - Hijaz + Strings

HijazAls we het live-album 10 Years uit 2017 even buiten beschouwing laten, was het alweer van in 2014 geleden dat Hijaz, het orintaalse jazzkwartet rond oed-speler Moufadhel Adhoum en pianist Niko Deman, nog eens de studio indook voor een nieuw album. Voor deze toepasselijk getitelde Hijaz + Strings bundelde het kwartet de krachten met cellist Seraphine Stagier en violisten Jeroen Baert en Karel Coninx.

Hijaz vatte dit album op als een observatie van de wereld tijdens een pandemie en een klimaatcrisis, zich afvragend of er licht aan het einde van de tunnel zal schijnen in de betoverende afsluiter Sun Or No Sun, of plaatsen als New York of het Tunesische eiland Djerba nog boven het waterniveau zullen uittorenen na de stijging van de zeespiegel (opener Tideland).

Lees verder

Bixiga 70 - Vapor

Bixiga 70Voor het Braziliaanse Bixiga 70 heeft de periode van de COVID-19 pandemie, die in Brazili zowat parallel liep met de bewindsperiode van de rechts-populistische Jair Bolsonaro, voor herbronning gezorgd. Een aantal bandleden beslisten om de band te verlaten en met de nieuwkomers ging ook een nieuwe muzikale wind waaien.

Cuca Ferreira (baritonsaxofoon): "It's not just the next album, it's really different. It's a reset, like re-founding the band. With new people, we had to get to know them and create music together. They brought different colours and ideas.".

Lees verder

OKAN - Okantomi

OKANOKAN ("hart" of "ziel" in het Lucumi, een lexicon van woorden en korte zinnen afgeleid van de Yoruba-taal, gebruikt als de liturgische taal van Santera in Cuba en de Cubaanse diaspora) is een collectief rond Elizabeth Rodriguez en Magdelys Savigne, twee naar het Canadese Toronto uitgeweken Cubaanse expats, die invloeden uit de Cubaanse Santeria-traditie mengen met westerse jazz, klassieke muziek en zelfs een vleugje reggae.

Voor Okantomi, alweer het derde OKAN-album, maar onze eerste kennismaking met dit Cubaans-Canadese gezelschap, werkte OKAN samen met uiteenlopende gasten als vocaliste Daym Arocena, gitarist Elmer Ferrer, pianist Miguel de Armas (N.G. La Banda), bassist Roberto Riverson (Cubanismo, Klimax) en de klassiek geschoolde violiste Lara St. John.

Lees verder

Santrofi feat. Omniversal Earkestra - Deep Into Highlife: Live In Berlin

Santrofi feat. Omniversal EarkestraIn 2021 en 2022 trok Santrofi, het zevenkoppige highlife-collectief onder leiding van bassist Emmanuel Ofori, door Ghana en daarna Duitsland voor hun Deep Into Highlife-concertenreeks.

Het slotconcert in de reeks vond plaats op 2 juni 2022 in de Berlijnse Kulturbrauerei. Voor de gelegenheid werd Santrofi bijgestaan door het 14-koppige koperblazersensemble Omniversal Earkestra - op zich al reden genoeg voor een live-opname - en vocale gasten A.K. Yeboah (highlife-pionier en vader van Kwasibu Area Band-leider Kwameh Yeboah) en de Ghanese drill-rapper Yaw TOG.

Het resultaat is een meer dan uitstekende "high-live"-registratie met 5 nummers uit albumdebuut Alewa, aangevuld met Suru Nipa van A.K. Yeboah en Yaw Tog's Sei Mu, twee tracks die dan ook nog eens tot de orgelpunten van het concert beschouwd mogen worden.

Lees verder

Ekiti Sound - Drum Money

Ekiti SoundMet Drum Money zorgt Leke Awoyinka aka. Ekiti Sound voor een waardige opvolger voor zijn in 2019 verschenen langspelerdebuut Abeg No Vex.

De titel en het titelnummer van dit nieuwe album - jazzy hip-hop die ondergetekende wat aan Guru's Jazzmatazz-avonturen deed terugdenken - verwijst naar de periode dat Leke nog de eindjes aan elkaar probeerde te knopen met zijn muziek, van hot naar her rennend door New York om zijn beats aan de man te brengen, of de N15 nachtbus in Londen nemend na de zoveelste open mic-night.

Muzikaal gezien vloeien Nigeriaanse traditie, elektronica en hip-hop ook opnieuw op Drum Money voortdurend in elkaar over.

Lees verder

Interview met Girma Byn @ Le Lac

Akal Wub & Girma Byn Le LacHet is wat laat dag, maar morgen staat de levende Ethiopische legende Girma Byn samen met het Franse Akal Wub nog een laatste keer op het podium in ons land in de Antwerpse Djingel Djangel. Wij warmen u alvast graag op met onderstaand gesprek, waarin we terugblikten op Girma's rijkgevulde carrire.

Lees verder