Adedeji - Yoruba Odyssey

AdedejiAdedeji Adetayo, kortweg Adedeji, is een singer-songwriter uit Lagos, Nigeria, die met deze Yoruba Odyssey alweer aan zijn derde langspeler toe is.

Zeggen dat de man voorbestemd was voor een muziekcarrière is wellicht nog een understatement: al op zijn zesde maakte hij deel uit van het lokale kerkkoor, tegen zijn tiende schopte hij het tot koorleider, vanaf zijn dertiende werd hij een veelgevraagd studiovocalist waarbij hij samenwerkte met lokale Nigeriaanse artiesten als Imoleayo, Pasunma, Obesere, Gbenga Adewusi en Sammy Okposo, op zijn vijftiende begint hij ook te oefenen op de gitaar, en op zijn achttiende gaat hij achtereenvolgens muziek en muziektechnologie studeren aan The Muson School of Music in Lagos, de Polytechnic van Ibadan en de University of Lagos, om uiteindelijk een bachelor in jazzmuziek te behalen aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Algauw daarna deelde hij de studio en het podium met groten als Tony Allen, Keziah Jones, Fred Wesley en Fra Fra Sound. In 2012 verschijnt met Ajo dan een eerste soloalbum, in 2017 gevolgd door Afreekanism, waarvoor hij onder andere samenwerkte met Orlando Julius. Als muzikale invloeden noemt Adedeji zowel Nigeriaanse iconen als Fela Kuti en King Sunny Ade als westerse jazz- en funkmuzikanten als George Benson, Wes Montgomery en Charlie Parker. Op Yoruba Odyssey - in amper drie dagen opgenomen in de legendarische Afrodisia/Decca Studio in Lagos - dan ook een mix van aanstekelijke afrobeat als opener Oruku of Shyphiliezation, de highlife van Ololufe Mi, naar het werk van Angelique Kidjo neigende Afro-pop als Olomo Ki Lo, en meer jazzy composities als Ojeje of afsluiter Tales Of Agege. Uitstekend album van een Nigeriaanse rasmuzikant en voor ondergetekende een absolute ontdekking!www.adedejiadetayo.com | www.oneworldsmusic.com | www.xmd.nl

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Wow, dankjewel, Tim, I love it!
Babbe | 14 november 2022
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Thank you!! This is truly wonderful
Carolina Vallejo (website) | 14 november 2022
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?