Chicha Popular: Love & Social Political Songs From Discos Horoscopo 1977-1987

Chicha PopularMet Chicha Popular: Love & Social Political Songs From Discos Horoscopo 1977-1987 geeft het Rebel Up! Records label een unieke inkijk in de producties van het Peruviaanse Discos Horoscopo label, het geesteskind van zakenman, dromer en muziekliefhebber Juan Campos Muņoz, dat in de periode 1977 tot 1987 vooral lokale populariteit verwierf met het op de kaart helpen zetten van de Peruviaanse cumbia of chicha.

Het genre ontstond eind jaren zeventig van de vorige eeuw in de zogenaamde "barrios bajos", de krottenwijken van de Peruviaanse hoofdstad Lima en was een indirect gevolg van de migratiestromen uit de Peruviaanse hooglanden naar de steden. Chicha, vernoemd naar de populaire gelijknamige drank op basis van gefermenteerde mais, is een mix van traditionele huayno, psychedelische rock en cumbia guarachera, waarbij traditionele instrumenten als quena-fluit, harp, siku (panfluit), accordeon, saxofoon, charango, luit, viool, akoestische gitaar en mandoline vervangen werden door elektrische gitaren, synthesizers en timbales.

Zoals de ondertitel van de compilatie al aangeeft, kan je Peruviaanse chicha-nummers inhoudelijk ruwweg onderverdelen in liefdesliedjes en sociaal geīnspireerde songs (netjes gegroepeerd op de eerste en tweede LP). In de tracklist van dit dubbel compilatiealbum 24 iconische nummers van bands met heerlijke namen als Chacalon Y La Nueva Crema, Los Shapis, Pintura Roja, Los Ovnis of Grupo Alegria.

Heerlijk Zuid-Amerikaans feestje dat de tand des tijds wonderwel doorstaan heeft!

www.rebelup.org

De 10 strafste wereldmuziek albums van 2021

Nu laatste releases van 2021 het oordeel van de de genadeloze tropicalidad.be testbank hebben doorstaan is het wederom tijd om uit die grote stapel plaatjes de tien strafste van het jaar te selecteren. Na wat wikken en wegen zijn we tot deze shortlist gekomen, zij het in geheel willekeurige volgorde:

Gabriel Saglio
Lua
Gabriel Saglio / Lua De bitterzoete poëtische teksten van Saglio, gecombineerd met hoogst dansbare ritmes en de vocale bijdragen van zijn "exotische" gasten zorgen voor de perfecte zomercocktail en een uitstekende ode aan de muziek uit het Portugese Gemenebest! video
Altin Gün
Yol
Altin Gün / Yol De parel aan de kroon in de discografie van deze Amsterdamse band die tot de top van de revival in de Anatolische rock en Turkse psychedelica mag gerekend worden! video
Kolonel Djafaar
Cold Heat EP
Kolonel Djafaar - Cold Heat EP Het Antwerpse Kolonel Djafaar hengelt naar een internationale doorbraak met deze tweede EP die fans van bands als The Budos Band, The Comet is Coming, Black Flower of Jungle By Night absoluut zal bekoren! video


Lees verder

Black Flower - Magma

Black FlowerWij dachten eerlijk gezegd dat we de sound van Black Flower nu wel kenden, maar toch weet de band rond saxofonist/fluitist Nathan Daems ons release na release opnieuw te verrassen. Wat deze Magma betreft uit dat zich voornamelijk in een uitbreiding van de line-up van de band met toetsenist Karel Ceulenaere, die vanachter zijn synth en orgel de sound op deze nieuwe langspeler toch grotendeels een mee kleur geeft. Daarnaast duikt met Morning In The Jungle, een samenwerking met singer-songwriter Meskerem Mees, ook voor de eerste keer een vocaal nummer op in het oeuvre van Black Flower.

Lees verder