Brasileirinho: vervolg...

Roda de choro in PenhaWie deze post gelezen had, wist het wellicht al, maar nu ik de film gezien heb, is het zeker: Brasileirinho vormt een uitstekende inleiding tot de brok Braziliaanse muziekgeschiedenis die choro heet. Het verhaal was, zoals dat met muziekfilms meestal het geval is, dunnetjes tot onbestaand, maar dat hinderde niet voor wie zich wilde laten meedeinen op het ritme van Rio de Janeiro. Het uitgangspunt, een groot choroconcert in Niterói, was opgezet spel, speciaal voor de film, maar zorgde ervoor dat alle muzikanten en instrumenten netjes voorgesteld geraakten.

Lees verder

Feliz navidad!

Exclusief voor kerstmis zetten we op tropicalidad.be een geweldig kerstlied van de onnavolgbare Rossy War uit haar geweldige CD Soy Diferente. Bij deze wensen we al onze lezers meteen ook prettige feestdagen!

Nu hopen we natuurlijk dat we niet meteen SABAM op onze nek krijgen, al zou het me eerlijk gezegd verwonderen als Rossy hoegenaamd al in hun databank zit. Anyway, ik heb zo'n idee dat haar verkoopcijfer in België niet meteen een hoogvlieger is, dus een beetje gratis publiciteit kan wellicht geen kwaad!

Zuco 103 & Tony Allen volgend jaar in Het Depot

Terwijl iedereen druk bezig is met kerstbomen rondsleuren en kerstbollen op te blinken, komt Het Depot ons verrassen met twee nieuwe wereldmuziek concertjes voor 2006: Zuco 103 en niemand minder dan Tony Allen!

Zuco 103Zuco 103 is een Nederlands/Brazilliaans collectief dat de vocalen van de Brazilliaanse deerne Lilian Vieira weet te rijmen met elektronische deuntjes en tal van andere stijlen. Zo kom je die vaak tegen op op electro-latin compilaties. Maar het blijft bovenal een live band, want ze doen hun ding volledig live on stage — en wel op 20 januari in Het Depot in Leuven. Bewijzen van hun live reputatie vind je op de foto pagina van de Zuco 103 fansite. Benieuwd hoe ze klinken? Hier de videoclip van Na Mangueira en het afrobeat getinte Peregrino heeft dan weer alles te maken met het andere concert.

Tony AllenAfrobeat drummer Tony Allen zagen we afgelopen zomer nog op Sfinks aan de zijde van Seun Kuti. De drijvende kracht achter afrobeat legende Fela Kuti is ondertussen een oude knar van 65, maar heeft blijkbaar nog weinig van zijn energie verloren. "I want to take a different direction with the same beat. I want to fuse it with funk, with rock, with anything. Hip-hop is dance, Afro-beat is dance. I'm fusing the electronic into Afro-beat.", aldus Tony Oladipo Allen. Een piepkleine greep uit zijn solo-werk: No discrimination (1980), N.E.P.A. (Never expect power always) (1984) en Crazy afrobeat (2002). En apetrots kunnen we u vertellen dat deze grote man op 18 maart 2006 naar Het Depot komt!

Update: Onlangs stootte ik nog op een BBC audio-reportage getiteld "In search of Fela Kuti" met o.a. een interview met Tony Allen.

El soldado de voz y trompeta

Wat mij persoonlijk eigenlijk meer interesseert dan de MTV latin awards, is de nieuwe CD van Juan Luis Guerra. Na zijn bekering tot de evangelische kerk heeft hij zijn pen behoorlijk diep in het wijwater gedoopt; dat is wel duidelijk na het beluisteren van zijn jongste, Para Ti. Maar in deze tijd van vrede op aarde, welgemeende wensen en goede voornemens is een review van zo'n CD dan ook wel op zijn plaats. Bovendien blijft Guerra een muzikant van de bovenste plank. Het resultaat is een plaat die je op zijn minst intrigerend kan noemen. Even van dichterbij bekijken dus...

Lees verder

Shakira Isabel Mebarak Ripoll op MTV

ShakiraVanavond krijg je het pas op je scherm te zien, maar het staat al allemaal mooi op de website te lezen: de uitslag van de MTV Video Music Awards Latino America, een mond vol. Of het nu echt wereldmuziek is, daar kan je een knoert van een boom over opzetten, want ook Green Day, Cold Play en de Foo Fighters waren genomineerd. De eersten wonnen ook in de categorie van Mejor Artista Rock Internacional, niet echt een verrassing. Ook geen verrassing was dat Shakira met min of meer al de rest ging lopen, 't is te zeggen Mejor Artista Feminino, Mejor Artista Pop, Mejor artista Centro (America?), Artista del año en Video del año. Maar het moet gezegd, die Shakira is toch wel een straffe dame. Mijn persoonlijke affectie heeft weer veel te maken met het feit dat ik een hele Shakira-rage heb meegemaakt in Cuenca op het moment dat ze in België nog volslagen onbekend was (en ook wel omdat ze van een goed jaar is :-D). Desondanks viel ik een 3tal jaar geleden van mijn stoel toen in DSM een uitgebreide lofbetuiging stond van niemand minder dan (haar landgenoot) Gabriel Garcia Marquez, en dat is nu toch wel een gerespecteerde schrijver. Gaan we haar dan toch nog serieus moeten nemen?

BBC World Music awards 2006: de genomineerden

BBC World Music Awards 2006Naar jaarlijkse gewoonte organiseert BBC Radio 3 hun World Music Awards en ondertussen zijn alle genomineerden bekend voor editie 2006. Net zoals vorig jaar zijn er vier genomineerden per categorie: Africa, Asia, Americas, Europe, Mid East & North Africa, North Africa, Newcomer, Boundary Crossing, Club Global, Album of the year en een Audience award. Die laatste award ligt dus ook in uw handen: stemmen kan van 1 tot 31 januari 2006. Onder de genomineerde zitten uiteraard vrij veel bekende namen zoals Ali Farka Toure, Amadou et Mariam, Ry Cooder, Omar Sosa, Konono N°1 en Salif Keita.

Twee jaar terug sleepte onze eigen Think of One de award voor Boundary Crossing in de wacht en daar hebben ze bij de BBC nog een filmpje van. Zoals we al weten barst de BBC website van audio- en video materiaal, en dus staat er heel wat video materiaal online van editie 2005, 2004, 2003 en 2002 van de World Music Awards.

Uit de oude doos: Wawadadakwa's live plaat ABCD

Wawadadakwa / ABCDHet wordt dringend eens tijd voor een plaatje uit de oude doos. Ze zijn al jaren bezig, maar het is pas dit jaar dat ik Wawadadakwa heb ontdekt én enorm weten te appreciëren op menig (festival) concert. Een mens gaat dan wat dieper graven en zo bleek dat de mannen ook een live plaat op hun palmares hebben staan met de veelzeggende titel ABCD (het ding is in de AB opgenomen, vandaar). Ik heb het kleinood pas recentelijk aan mijn collectie toegevoegd, terwijl het al uit het gezegende jaar 2002 dateert. Gedateerd is het plaatje allesbehalve, want ik kan u al verklappen dat het een niet te missen plaatje is!

Lees verder

Think of One terug in Brazilië

Think of OneHet Chuva em pô avontuur van Think of One is nog niet ten einde! Een eind geleden trokken de mannen van Think of One naar Brazilië en keerden terug met een handvol muzikanten en een prima plaat, die vorig jaar in mei in première ging in de AB. En u raadt het nooit, maar ondergetekende was één van de gelukkigen die dit geweldig concert mocht meemaken.

Volgend jaar dus meer van dattum onder de naam Chuva em pô 2 (sterk ;-)), meerbepaald ergens in maart. Nog even wachten dus, maar voor de ongeduldigen (en reislustigen) onder u: Think of One is de komende week live aan het werk te zien met hun Naft project in Brazilië en op de laatste dag van het jaar in hun hometown Antwerpen.

Cover-art uit Cuenca

Cuenca, EcuadorIk heb het geluk om af en toe om heel andere dan muzikale redenen een uitstapje naar Zuid-Amerika te mogen maken, en ondanks drukke werkschema's is het uiteraard een mooie gelegenheid om eens te snuisteren in de laatste muzikale trends. Cuenca (Ecuador) kan je niet echt een bloeiend centrum der wereldmuziek noemen, maar sinds een paar gladde jongens de mogelijkheden van de CD-R ontdekt hebben en Chinese 20$-CD-spelers het land overspoelden, volstaat een goeddraaiende straateconomie om mee te zijn met de laatste nieuwigheden. En dat kunnen ze als de beste. In mei van dit jaar, toen de doorsnee Belgische festivalganger de naam Don Omar nog associeerde met een uitgezakte opa mafioso in een groezelige achtersteeg van Chicago, dropen de Cuencaanse straten al van de reggaeton. Spijtig genoeg wordt het auditieve straatbeeld in deze tijd van het jaar gedomineerd door technocumbia-versies van jingle bells, geproduceerd door hoogst gesofistikeerde Chinese kerstballen. Gelukkig is er ook een visuele kant, waaruit voor de gelegenheid een kleine bloemlezing. Even ter waarschuwing voor de gevoelige zielen: de verkoopcijfers worden ijverig opgekrikt door, euh, nogal expliciete cover-art. U weze gewaarschuwd ;-)

Lees verder

Cubaanse Jazz in de Warande

Warande TurnhoutHet moet gezegd: de Warande (Turnhout) doet het dit jaar bijzonder goed in wereldmuziek concertjes. Vorige maand Ska Cubano en Eek-a-Mouse op het podium, onlangs passeerde Salif Keita nog de revue en gisteren kregen twee grote Cubanen de schouwburg van de Warande ter beschikking: Omar Sosa en Miguel "Angá" Diaz.

Omar SosaOmar Sosa krijg je niet zo makkelijk in een welbepaald laatje geduwd: van sommigen vliegt-ie in de jazz la, anderen droppen 'm in de wereldmuziek la. In welke schuif 'm ook mag liggen, bij mij ligt hij in de bovenste: de man was geniaal gisterenavond. Al is zijn muziek verre van hapklaar, aardig complex — en toegegeven, meer jazzy-er dan Cubaans — het sfeertje in de Warande was ongemeen intens. Een mystieke verschijning bovendien, die Sosa. Gehuld in lange witte gewaden en geflankeerd door twee monitors die ook dienst deden als wierookbranders nam hij plaats achter z'n pas opgeblonken Steinway vleugelpiano. Hij begon wat aarzelend, maar toen de rest van het quintet hem op het podium vergezelde, kwam er schot in de zaak. Geen afgelijnde nummertjes, wel een reis doorheen verschillende movements en terugkerende thema's met een dynamiek om "u" tegen te zeggen.

Lees verder

Aanhoudende interesse uit de onderwereld

Als u, waarde lezer, de afgelopen dagen op tropicalidad.be kwam rondsnuisteren trof u onze weblog helaas in wezenloze toestand aan. Geheel buiten onze wil uiteraard... een troep laffe spammers/hackers daarentegen lachen in hun vuistjes. Maar we laten ons natuurlijk niet doen door één of twee vuistslagen: we zetten de strijd dapper verder. >-) In ieder geval, onze excuses voor de tijdelijke etherstilte...

Brasileirinho

silderij In tegenstelling tot wat Wouter eerder beweerde, zullen de fims Brasileirinho en Crossing the Bridge binnenkort (eind december) fijn genoeg wél te zien zijn in onze hometown Leuven — waarvoor dank aan Cinema Zed. Vooral naar Brasileirinho kijk ik persoonlijk erg uit, brazilofiel zijnde, want die film gaat over één van mijn favoriete muziekgenres.

Brasileirinho is immers genoemd naar één van de bekenste nummers uit de choro, een van oudste "typisch Braziliaanse" genres, want de choro of chorinho onstond al op het einde van de negentiende eeuw, tussen 1870 en 1880. Toen waaide de rage van de bals populaires overvan Europa naar Brazilië, en daarmee ook de bijhorende populaire balzalen en balorkesten. De invloeden van de choro waren oorspronkelijk vooral de (volks)dansmuziek uit Europa van de late negentiende eeuw: polkas, walsen, mazurkas, dat soort dingen, waarbij een scheut Afrikaans ritme werd gevoegd en voilà, een nieuw genre was geboren!

Lees verder