Olli & The Bollywood Orchestra - Olli Goes To Bollywood

Olli & The Bollywood OrchestraOlli & The Bollywood Orchestra is het verhaal van Olivier Leroy, een Bretoense pianist uit Rennes die verliefd werd op de muziek uit het verre India. Olli laat zich daarbij vooral inspireren door de soundtracks van de talrijke films die jaarlijks in Bollywood gedraaid worden en mixt daar invloeden uit Westerse pop (de Bollywood remix van de Frankie Goes To Hollywood hit Relax, een knipoog naar de titel van het album) en Bretoense folk (Teen Aazaad Naavik (Three Independent Sailors) is een versie van La Tribu De Dana, in 1998 een megahit voor Manau, maar gebaseerd op Tri Martolod van Alan Stivell) doorheen. Net als in een echte Bollywood film vertelt ook dit album een verhaal (een Bretoense zanger wordt verliefd op een Indische filmster). Olli Goes To Hollywood werd opgenomen in Chennai in de Indische provincie Tamil Nadu samen met het orkest van A.R. Rahman (zie ook de soundtrack van Slumdog Millionaire). Meer dan geslaagde transculturele mix!

www.ollibollywood.com | www.labelcaravan.com | www.xmd.nl

Fanfaraï - Tani

FanfaraïMet Tani (“twee” of “meer” in het Algerijns) laat het Franse Fanfaraï meteen weten dat het hier hun tweede langspeler betreft. Op dit album betuigt de raï-fanfare onder andere eer aan enkele grote figuren uit de Algerijnse muziekgeschiedenis (Idir, Kadda Cherif Hadria, Boutaiba Sghir, Amar Azouz), maar ook Goulou L’Rim (oorspronkelijk een nummer van de Turkse componist Burhan Bayar en hier opgenomen met het zigeunerorkest Karagöz) en Touchia Zidane, een parel uit het Arabo-Andalusische repertoire, kregen een fanfare behandeling. Het hoesontwerp van Tani verwijst Fanfaraï tenslotte naar Marseille en Oran, de twee havensteden die een cruciale rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de raï.

www.tournsol.net | www.xmd.nl

Daora: Underground Sounds Of Urban Brazil

DaoraVoor Daora, São Paulo street slang voor “super cool”, verzamelde Rodrigo Brandão 32 vooral percussie-gedreven urban tracks gaande van reggae (Vestido De Prata van de ons bekende Curumin, Anelis Assumpção’s Not Falling, het aanstekelijke Sorriso Forte Na Luta van Soraia Drummond) over hiphop (Sombra’s Homem Sem Face, Rincón Sapiéncia’s Elegancia) en electro (het waanzinnig geweldige Meteorango Kid van Psilosamples, het bevreemdende Noon And I’m Still Asleep (Live) van Bodes & Elefantes) tot afrobeat en Ethio-jazz (Sou De Salvador, Braziliaanse afrobeat van Rodrigo Campos, Mulato van Iconili, het schitterende Balboa Da Silva van Bixiga 70, Malunguinho van Abayomy Afrobeat Orquestra). Ook deze compilatie wordt ons weer aangeboden door Mais Um Discos, het label dat ook al verantwoordelijk was voor de in 2011 verschenen compilatie Oi! A Nova Musica Brasileira!, maar de muziek op Daora is een pak swingender en toegankelijker dan die op eerstgenoemde compilatie. Schitterende auditieve ontdekkingsreis door de alternatieve achterstraatjes van São Paulo!

www.maisumdiscos.com | www.xmd.nl

Che Sudaka - 1111 Lives

Che SudakaOf 1111 het exacte aantal concerten is dat Che Sudaka al live speelde, laten ondergetekende in het midden, maar met dit live album bewijst de band wel dat ze op het podium nog steeds garant staan voor een stevig feestje. 1111 Lives werd opgenomen op de A38 party boot in Boedapest in februari van 2012 en zet meteen nog eens het tienjarige bestaan van Che Sudaka in de verf.

Wilt u deze gangmakers van de Barcelonese mestizo-scene zelf nog eens aan het werk zien dan kunt u op donderdag 25 juli terecht op het gratis toegankelijke Sfinks festival in Boechout!

www.chesudaka.com | www.xmd.nl

Interview met Maguaré @ Café Zeezicht

Maguaré - Cumbia InsomniaCafé ZeezichtMet hun debuut Cumbia Insomnia leverde het Gentse Maguaré een alleraardigst cumbia-schijfje af. Wij spraken voor u met frontvrouw Paola Marquez af in het Antwerpse Café Zeezicht en vroegen haar om wat meer tekst en uitleg. Wie Maguaré eens live aan het werk wil zien kan op 21 juli naar Gent voor Polé Polé en van 14 tot en met 18 augustus naar Antwerpen waar de band op diverse locaties zal optreden naar aanleiding van de Zomer van Antwerpen!

Lees verder

Katchafire - Best So Far

KatchafireBij Katachafire, een Nieuw-Zeelandse reggaeband met uitsluitend Maori muzikanten, moest ondergetekende ongewild terugdenken aan de archiefbeelden van Bob Marley, die bij aankomst in Nieuw-Zeeland begroet wordt met een traditionele powhiri. Katchafire is al populair in Oceanië en een deel van Azië en wil nu ook aan de verovering van het Europese continent beginnen. En hoe dat beter doen dan met een Best Of compilatie? Best So Far bevat tracks uit de vier albums die Katchafire tot nog toe opnam. Katchafire staat voor degelijke melodieuze reggae met een popkantje en op Best So Far zul je dan ook zowel lovers nummers (Meant To Be, Love Letter), ganja tunes (Sensimillia, Collie Herb Man) als tracks met een iets serieuzer onderwerp terugvinden.

www.katchafire.co.nz | www.greensleevesrecords.blogspot.be

Afro-Latino festival 2013 - zondag

Flavia Coelho (Afro-Latino festival 2013)Afro-Latino festivalTijd voor de derde en laatste dag van de vijftiende editie van het Afro-Latino festival dat in totaal 20.000 muziek­lief­hebbers mocht begroeten — iets minder dan vorig jaar, al was dat toch een memorabele Afro-Latino editie. Tegen de middag had de zomer­zon komaf gemaakt met de plassen en de modder van zaterdag, maar voor we ons schuldig maken aan oeverloos geklets over het weer, het exoti­sche eten en de straffe cocktails, verdiepen we ons als recht­geaarde wereld­muziek­lief­hebbers met veel plezier op wat er in de twee concert­tenten aan oude en nieuwe bekenden de revue passeerden. En avant!

Lees verder

La Zikabilo - Todos A La Mesa

La ZikabiloDe hoes van dit derde album van het Franse La Zikabilo deed ondergetekende ongewild denken aan Give van Balkan Beat Box en ook muzikaal zijn er tussen beide bands wel enige overeenkomsten te vinden. Cubano rock Tzigane noemt dit zestal uit Angers hun muziek en op Todos A La Mesa (“allemaal aan tafel”) springt deze feestband met gemak heen en weer tussen Buenos Aires (neo-tango opener Fuerza Pa Vivir), Havana, New Orleans, Kingston, Madrid (Preguntale) en Belgrado (Delinquance D’Etat, Kitsa). La Zikabilo ontstond uit de ontmoeting van de vier muzikanten van Rutabaga met de tubaspeler van Uranus Bruyant en de Cubaanse vocalist/trompettist Barbaro Teuntor Garcia (eerder onder andere al actief bij Septeto Habanero, Sierra Maestra en Buena Vista Social Club). Vocaal wordt in de nummers op Todos A La Mesa afgewisseld tussen het Frans van Fabien Guilloteau en het Spaans van Barbaro Teuntor Garcia en hoewel ze het er beide met verve vanaf brengen, hadden wij een lichte voorkeur voor de songs waaraan Garcia kleur geeft. Perfecte festivalband die ondergetekende maar wat graag eens live aan het werk zou zien!

www.lazikabilo.com

Afro-Latino festival 2013 - zaterdag

Afro-Latino festival 2013Afro-Latino festivalHet was moeilijk kiezen voor de lief­hebbers van tropische muziekjes tijdens het eerste weekend van de zomer­vakantie: zowel Couleur Café (Brussel), Afro-Latino festival (Bree) als Festival Mundial (Tilburg) kozen ongelukkigerwijs hetzelfde weekend uit. Al was de keuze voor ondergetekende snel gemaakt. Bij het Brusselse stadsfestival stond het kleurrijke artwork op de affiches in schril contrast met het gebrek aan kleur in de line-up. Daarom sloegen we afgelopen weekend de spreekwoordelijke tropicalidad.be tenten op in het Limburgse Opitter (Bree) voor twee goed gevulde en bovenal kleurrijke festival­dagen. Met een ietwat zompige tred — op vrijdag kreeg het festivalterrein een niet onaardige hoeveelheid regen over zich heen — baanden we ons een weg doorheen het tropische concert­aanbod.

Lees verder