Pura Vida - Struggle In The City

Pura Vida"Briljante eigen songs, wondermooie arrangementen en een kleurrijk palet van vocaal en muzikaal talent.", "Een van de meest talentvolle reggaeartiesten van het land!", het zijn maar enkele van de superlatieven waarmee Pura Vida, geesteskind van Bregt De Boever, omschreven werd en de release van hun eerste langspeler schiep dan ook hoge verwachtingen. Struggle In The City verschijnt op het Gentse Kinky Star label (zie ook 't Hof van Commerce) en geeft een wonderlijke inkijk in de wereld van Pura Vida. De hoes, met illustraties van Nina Schelfthout, doet in niets aan een reggaealbum denken, net zo min als de bandnaam zelf trouwens. Die trend wordt mooi doorgezet in het openingsnummer Third World, dat met een ambient intro van meer dan twee minuten nooit in reggae lijkt uit te monden. Naast de stem van Bregt zelf hoort u ook nog de vocale bijdragen van Saimn-I en Collieman, iets wat het album alleen maar rijker maakt. Invloeden van klassieke rootsbands als The Congos (Babylon Will Fall, Meditation) - waarmee Pura Vida ondertussen al samenwerkte - zijn dan ook nooit veraf. Vergis u niet, dit is geen gezapig zondagnamiddagplaatje, maar heavy roots van de bovenste plank.

www.kinkystar.com

Bottle Of Moonshine - Never Trust The Suits EP

Bottle Of MoonshineBottle of Moonshine (Cameleon festival winter-editie 2009)De zandige Kempengrond lijkt stilaan de ideale voedingsbodem voor Belgische skabands. Er waren al The Dill Brothers en later Moodcollector en ook Bottle Of Moonshine blaast het genre nu al enkele jaren nieuw leven in. Het negenkoppige Turnhouts-Arendonkse gezelschap levert met deze Never Trust The Suits een alleraardigst visitekaartje af vol heerlijke roots ska. En dat het niet alleen ska moet zijn bewijzen ze met een nummer als het lekker latin swingende Cassiopeia. Nice one!

www.bottleofmoonshine.com | www.shakinweld.be

Interview met Che Sudaka @ Festival Mundial

Che Sudaka (Cameleon festival winter-editie 2008)Interview met Cheko van Che Sudaka (Festival Mundial 2010)Festival Mundial 2010Als Zuid-Amerikaanse inwijkelingen bewezen de band­leden van Che Sudaka letterlijk dat als je iets maar hard genoeg wilt, alles mogelijk is. En laat dat nu net de titel van hun laatste album zijn (Tudo é Possible) dat ze in juni kwamen voorstellen op Festival Mundial in Tilburg. Wij hadden achteraf een gesprek met accordeonist Cheko. Binnenkort is Che Sudaka terug in eigen land te bewonderen en dat op 25 september tijdens Fiesta Mundial in Balen.

Lees verder

Youssou N'Dour - Dakar/Kingston

Youssou N'DourOndergetekende is geen grote fan van Youssou N'Dour. De man mag dan de grootste Afrikaanse ster zijn en respect afdwingen met zijn inzet voor het goede doel, maar de muziek die hij de laatste jaren aflevert is vaak een poppy afkooksel van de West-Afrikaanse muziek die we hier op tropicalidad.be zo genegen zijn. Zoals de titel al aangeeft, trok N'Dour voor Dakar/Kingston naar Jamaica om daar een aantal van zijn nummers een reggaejasje aan te meten. Ook al werkte Youssou daarvoor samen met ex-Wailer en oude rot in het vak Tyrone Downie en een hele reeks gasten (Mutabaruka, Morgan Heritage, Patrice, Ayo), het resultaat is nu niet onmiddellijk een openbaring te noemen. Collega's, die het glas altijd liever halfvol dan halfleeg noemen, zullen opmerken dat dit soort projecten de populariteit van het reggae­genre alleen maar ten goede komen, maar daar heeft ondergetekende weinig boodschap aan. Er zijn ondertussen trouwens Afrikaanse reggae­sterren genoeg (Tiken Jah Fakoly, Alpha Blondy, Takana Zion, Manjul, etc) die het genre wel naar nieuwe hoogtes tillen. Niet dat N'Dour de bal overal misslaat, want vooral de nummers in het Wolof (Medina, Bamba, Diarr Diarr) kunnen bekoren.

www.youssou.com | www.universalmusic.fr

Sfinks Mixed 2010 - zondag

Jungle Arts (Sfinks Mixed 2010)Sfinks Mixed 2010Het verleden leert ons dat niet elke Sfinks editie op een stralende blauwe hemel kon rekenen, maar voor de 35ste editie had het weer — op die enkele druppels op zaterdagavond na — een aardig hoog festivalgehalte en mochten de laarzen opnieuw thuisblijven. Alles bij elkaar mocht Sfinks dit jaar niet minder dan 39.000 bezoekers herbergen op het Boechoutse Molenveld, dat jaarlijks trouw dienst doet als epicentrum van de wereld­muziek. Ook op de laatste festival­dag deden we ons te goed aan wat programmator Patrick De Groote ons in de concerttent serveerde.

Lees verder

Sfinks Mixed 2010 - zaterdag

Sfinks Mixed 2010Sfinks Mixed 2010Na de feestelijke Balkan opener op vrijdag trok Sfinks Mixed voor de resterende twee festival­dagen genre-, discipline- en continentgewijs alle registers open. Voor wat de concerttent, clubtent, open air stage en de Sfinks tempel op zaterdag aan acts herbergden kwam zelfs de meest actieve festival­ganger ogen & oren te kort, al bleek languit indommelen op het gras toch weer een van de populairste activiteiten te zijn. De line-up van de concerttent leek op maat gemaakt voor tropicalidad.be adepten, wat meteen ook verklaart dat we hoofdzakelijk daar frontstage te vinden waren.

Lees verder

Sfinks Mixed 2010 - vrijdag

Sfinks Mixed 2010Sfinks Mixed 2010Hoewel Sfinks Mixed windstreekgewijs zo goed als de volledige 360° afdekt, zetten ze op de eerste festivaldag traditiegetrouw de Balkan in de spotlight. Of het nu de festival­vriendelijke zon, de 35ste verjaardag van het festival of de feestelijke line-up was die massaal veel volk naar het Boechoutse Molenveld lokte, daar zijn we nog niet uit — al zal het waarschijnlijk de combinatie van de drie geweest zijn. Toen wij het gezellige terrein met de vertrouwde geelrode tenten betraden werden door de eerste festivalgangers hang­matten aan de bomen geknoopt terwijl de twee Boechoutse rakkers van Tsiganisation project de eerste schuchtere Balkan aficionados naar de concerttent lokten.

Lees verder