Muziekfilms: Brasileirinho & Crossing the Bridge

BrasileirinhoLiefhebbers van muziekfilms komen aan hun trekken: Twee maanden geleden kwam Brasileirinho uit, een film over de Braziliaanse choro. Mika Kaurismäki, een Fin die zijn thuisland blijkbaar wat te frisjes vond, trok jaren geleden naar Brazilië en draaide daar in 2002 Moro no Brasil over de geschiedenis van de Samba. Ditmaal is het de beurt aan de Choro. Daarmee maakt hij in feite een prequel op zijn eerste film, want de Choro is een directe voorloper van de Samba. Het genre ontstond in de 19e eeuw, toen de Europese walsen en polka's zich mengden met de Afrikaanse percussie van de slaven, en leunt wel wat aan bij de jazz. Nog een paar leuke sites over de Choro vind je hier (in het Engels) en hier (in het Portugees)

Deze week komt een heel ander genre in de filmzaal. In Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul brengt Fatih Akin, een Duitser met Turkse roots en bekend van de gouden beer winnaar Gegen Die Wand, ons een bloemlezing van de Istanbulse muziekscene. Ook que muziek is Istanbul blijkbaar een unieke smeltkroes van oost en west. Rock, elektronica, luitspel, zigeunermuziek, straatmuziek, hiphop, klassiek arabesk en zelfs een Koerdisch klaaglied, het komt allemaal aan bod...
Maar ook deze keer is onze hometown niet bijster goed bedeeld. Voorlopig kan je alleen terecht in Antwerpen, Brussel en Gent :-(.

reacties


Cinema Zed brengt beide films echter eind december op het witte doek, dus ook Leuven hoeft zich nu niet meer misbedeeld te voelen. Allen daarheen! In elk geval een deel van tropicalidad-crew zal er ook zijn!
chloe | 27 november 2005
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?