Interview met Jungle by Night @ De Roma

Interview met Jungle by Night @ De RomaDe Roma (Antwerpen)Na onze eerste live-confrontatie met het Nederlandse Jungle by Night — door Tony Allen al genoegzaam "de toekomst van de afrobeat" genoemd — waren we eerlijk gezegd serieus van onze sokken geblazen. Net voor die stomende set hadden we backstage nog volgend gesprek met bandleden Ko Zandvliet en Bo Floor.

Jungle By Night brengt een mengeling van Ethio-jazz, afrobeat, funk en hiphop, wat jullie meteen wat in de hoek van de wereldmuziek duwt. Hoe populair is dat genre in Nederland?
Ko Zandvliet (trombone): "Ik vrees dat wereldmuziek als genre in Nederland een beetje een stoffig imago heeft, echt populair is het zeker niet. Mensen hebben volgens mij vaak een wat fout idee van het begrip 'wereldmuziek'. Dingen als Balkan-beats of afrobeat zijn dan weer populair omdat ze als subgenre niet onmiddellijk met wereldmuziek geassocieerd worden."

Hier in België zijn de wereldmuziekfestivals tijdens de zomermaanden haast niet meer te tellen, ook dat lijkt me in Nederland stukken minder?
Ko Zandvliet: "Ja, inderdaad, zoals ik net al zei, de wereldmuziekscene in Nederland is gewoon niet erg groot en dat reflecteert zich ook in het aantal festivals. Je hebt Festival Mundial in Tilburg en Amsterdam Roots, maar erg veel meer is er niet. In Nederland programmeert men vaak wereldmuziekacts tussen heel andere dingen."

Vinden jullie het zelf vervelend om dat hokje ingeduwd te worden?
Bo Floor (trompet): "Niet echt neen, al vind ik nu ook weer niet dat wat wij brengen volledig onder de noemer wereldmuziek valt; zoals je aan het begin van het interview al aangaf, het is een mix van verschillende stijlen."

Hoe zijn jullie als jonge muzikanten eigenlijk bij die muziek terechtgekomen?
Ko Zandvliet: "We hebben wat cassettebandjes vol Afrikaanse muziek ontdekt bij onze ouders, maar we luisterden zelf al veel funk en hiphop en van James Brown naar Fela Kuti is maar een kleine stap. De muziek van Fela en ook van zijn drummer, Tony Allen, zijn voor ons een heel grote bron van inspiratie geweest. Hun muziek is nog steeds ongelooflijk aanstekelijk met heel dansbare grooves ook."

Tony Allen noemde jullie al "de toekomst van afrobeat".
Ko Zandvliet: "Tja, daar wordt je natuurlijk wel even stil van! (lacht) Het is in ieder geval een heel grote eer om dat van één van de uitvinders van het genre zeg maar te horen."

Het is natuurlijk een ding om die muziek leuk te vinden, maar vervolgens wilden jullie dat dan gaan naspelen of er jullie eigen interpretatie van geven. Is het technisch of ritmisch gezien moeilijke muziek om aan te leren?
Bo Floor: "Moeilijk zou ik het zeker niet noemen. Het vergt enige aanpassing om je die ritmes aan te leren, maar een keer je daar mee weg bent is het eigenlijk vrij toegankelijke muziek."

Zijn jullie eigenlijk allemaal amateurmuzikanten of hebben jullie een of andere muzikale opleiding achter de rug?
Ko Zandvliet: "Een aantal van ons studeren nog aan het conservatorium in Amsterdam."
Bo Floor: "Ik heb zelf een voorgeschiedenis bij een aantal jazz- en bigbands, maar eigenlijk zijn we allemaal nog steeds amateurs. (lacht)"

Voorlopig blijft jullie muziek louter instrumentaal. Is daar een reden voor?
Ko Zandvliet: "Bij een band met een zanger of zangeres is de aandacht vaak sterk gefocust op die persoon. Wij wilden wat wegblijven van het fenomeen frontman of frontvrouw. Het is eigenlijk ook een beetje spontaan zo gegaan."
Bo Floor: "Ik denk ook niet dat het een gemis is. Het is niet zo dat je je bij onze muziek steeds maar zit af te vragen: 'Waar zit de zanger nou?' en we hebben ondertussen ook al samengewerkt met een aantal gastvocalisten zoals de Nederlandse rapper Jiggy Djé."

Ik stelde de vraag ook omdat afrobeat-grondlegger Fela Kuti heel politiek bewust was en zijn muziek ook gebruikte om zijn revolutionaire boodschap te verkondigen.
Ko Zandvliet: "Tja we hebben geen zanger dus dan wordt het al een pak moeilijker om een politieke boodschap in onze muziek te stoppen. Bovendien denk ik dat je daarmee je potentiële doelgroep alleen maar verkleint; wij willen gewoon zoveel mogelijk mensen bereiken met onze muziek. Onze situatie is ook volledig anders dan die van Fela destijds."

Jungle By Night is nu al twee keer voorbijgekomen in de ondertussen legendarische minuut tijdens De Wereld Draait Door (Nederlands televisieprogramma van de VARA op Nederland 3 met een mengeling van nieuws, informatie en amusement en gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk, red.). Anderhalve minuut lijkt enorm kort, maar hoe belangrijk is dat platform voor nieuwe bands zoals jullie?
Ko Zandvliet: "Best belangrijk, ja. De Wereld Draait Door bereikt een enorm publiek. Om je een idee te geven, na één van onze passages in het programma waren onze concerten meteen uitverkocht. Het zegt al genoeg dat jullie die minuut zelfs hier in België kennen."

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?