Wereldculturencentrum Zuiderpershuis 1992 - 2012

ZuiderpershuisDe kogel is door de kerk, de strijd gestreden, na twintig jaar kleur gegeven te hebben aan het Antwerpse, en bij uitbreiding Belgische, cultuurbeeld moet het Wereldculturencentrum Zuiderpershuis de deuren sluiten.

Al heeft de beslissing van het kabinet van minister Schauvliege om niet langer subsidies toe te kennen ongetwijfeld de doodsteek betekend, toch blijft ook de (oude) beleidsploeg van het Zuider­pers­huis zelf niet buiten schot. Het wereldculturencentrum kon al sinds 1996 op een rijke subsidietoelage rekenen, maar laat desondanks toch een financiŽle put van ruim 350.000 euro achter. Het is tekenend voor deze tijd en onze maatschappij; we steken onszelf almaar dieper in de schulden en gaan ondertussen fluitend door zonder aan eventuele gevolgen te denken. Als we terug een gezonde maatschappij willen worden, moeten we van dat kapitalistische nonsensbeleid afstappen!

Maar laat ons eerlijk blijven, al van in de middeleeuwen rekent de kunstensector op het mecenaat, eerst van de adel en de kerk, later van de industrie en de overheid. Als we kijken hoe de subsidiebudgetten herverdeeld werden valt onmiddellijk op dat er zwaar gesneden werd in alles wat ook maar een beetje naar multicultuur ruikt (Sfinks, Zuiderpershuis, Reggae Geel, Ö) ten voordele van het toch zeer beperkte publiek dat van jazz en klassieke muziek houdt. Minister Schauvliege lijkt daarmee een politieke traditie in dit land in ere gehouden te hebben, want het is al jaren bon ton dat machtspartijen die ten allen koste een bepaalde partij (Vlaams Belang, N-VA) van de macht willen houden, dit net proberen te doen door zoveel mogelijk van het programma van die partijen al op voorhand uit te voeren.

Ondergetekende ziet de komende machtsovername van N-VA nu al met lede ogen tegemoet. Het wordt een grauwe en stille herfst, maar het Zuiderpershuis zal ongetwijfeld nog lang in de harten van vele muziekliefhebbers verder leven. Ik ben trots dat ik er daar eentje van ben.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
echt te betreuren. weer iets moois dat de gewone mens wordt ontnomen.
brydenbach | 6 augustus 2012
Het is doodjammer dat een multiculturele muziektempel moet verdwijnen,
zoveel prachtige concerten gezien , dit wordt een leegte
vermeille johannes (website) | 6 augustus 2012
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
...
jammer dat het commerciŽle in de maatschappij steeds meer de bovenhand verkrijgt :(
Nath | 7 augustus 2012
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Je hard afhankelijk maken van subsidies (waarvan je denkt dat ze toch zullen blijven komen), is een erg naiŽve uitgangspositie. Een reserve opbouwen is zowiezo belangrijk in elke onderneming (wat het Zuiderpershuis in mijn ogen ook is… ). Men had de programmatie ook al lang moeten opentrekken en updaten. Men hield vast aan een idee dat in de jaren ’90 misschien bonton was, maar waar je in het nieuwe millenium niet ver meer mee komt. Men had al veel langer naast de obscure en onbekende groepen ook een nieuwer jong publiek moeten proberen aan te trekken door ofwel in het Zuiderpershuis meer nieuwe stromingen binnen de ‘wereldmuziek’ te programmeren of door bijvoorbeeld intensiever samen te werken met andere centra om zo hun kennis en historie te gebruiken of door zelfs het Zuiderpershuis om te vormen tot een platform van waaruit cc’s hun wereldprogrammatie organiseren. Nee, enkel de minister de schuld geven, of de invloed van de N-VA op mogelijke beslissingen lijkt me hier te kort door de bocht… (en geloof me ik ben GEEN fan van N-VA)
Jelle | 8 augustus 2012
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
@ Jelle: doe ik ook niet ik geef al in de tweede alinea aan dat er ook fouten gemaakt zijn binnen de ploeg van het Zuiderpershuis want dat je anders niet met een put van 350000 euro komt te zitten, maar daar lees jij blijkbaar graag over. Wat mijn kritiek op Schauvliege betreft, zij is wat mij betreft het slechtste wat de Belgische cultuursector in jaren is overkomen. qua subsidies gaat het hier niet alleen om het Zuiderpershuis maar is er wel degelijk een gevolgde lijn te ontdekken en ook andere maatregelen van haar kabinet stoten mij redelijk tegen de borst.
tim ianna (website) | 8 augustus 2012
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
@ jelle: je zou versteld staan hoeveel cultuurhuizen in BelgiŽ redelijk tot helemaal afhankelijk zijn van de subsidies die ze krijgen. Veeg die allemaal weg en er blijft een heel schraal kapotgesponsord landschap achter vrees ik. en ik weet maar al te goed dat bepaalde kapitalistische wolven hier al lang op liggen te wachten…
tim ianna (website) | 8 augustus 2012
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
@jelle: Zita Swoon, Cheikh Lo, The Klezmatics, Natacha Atlas, Mahmoud Ahmed, Tony Allen, Sam Mangwana, Alim Qasimov, Kayhan Kalhor, ... het is maar een fractie van de grote namen uit de (wereld)muziek die de laatste jaren in het ZPH op het podium stonden. En gelukkig maar dat er ook minder bekende groepen aan bod kwamen uit alle hoeken van de wereld! Hoe zouden we anders nog ontdekkingen kunnen doen? En dan heb ik het nog niet over al die boeiende, talentvolle wereldartiesten die in de Benelux verblijven en dankzij het ZPH mochten schitteren op het podium, zoals Ghalia Benali, Osama Abdulrasol, Minyeshu en noem maar op! Niet meer van deze tijd? In elk geval wel nog in die van mij en vele andere muziekliefhebbers!
Karla (website) | 8 augustus 2012
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
@ Karla: u noemt daar inderdaad enkele grote namen, die zeer terecht op het podium van het Zuiderpershuis stonden, maar vraag aan honderd mensen of ze die kennen (wildvreemden dan, niet in eigen kerk aub) en wees erg verbaasd over het antwoord. En als uw laatste zin klopte dan zat het ZPH nu niet in slechte papieren… Ik vind persoonlijk dat ze zich veel te hard op een niche concentreerden (enkele duizenden mensen is misschien al tť enthousiast geschat) en er te veel voor eigen kerk werd gewerkt, terwijl het in mijn ogen vooral de bedoeling moet zijn om iedereen wakker te maken voor de schoonheid van andere culturen, niet enkel degene die al overtuigd zijn…
jelle | 9 augustus 2012
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
@ jelle: “iedereen” wakker maken voor wereldmuziek is gewoon niet realistisch meer, zeker in het huidige politieke klimaat. Enkel muziekgenres die dagdagelijks gepromoot worden op nationale radio en televisie kunnen van een alsmaar groter publiek dromen. Als reggaefan weet ik dat sommige genres gewoon (opzettelijk?) doodgezwegen worden in de media. Reggae wordt zo goed als nooit gedraaid op de radio (of het moet zijn dat Bob Marley weer zoveel jaar dood is of een dancehall-artiest weer een homofobe uitspraak gedaan heeft). Gelukkig steken hier en daar promotoren en zalen (Vooruit/Democrazy, Petrol) hun nek nog uit voor het genre en zo blijft de reggae tot spijt van wie het anders wil zien toch in populariteit groeien. de grote variatie binnen het wereldmuziekgenre (slechte verzamelnaam trouwens) makt dat veel moeilijker. En dan moet je je afvragen hebben liefhebbers van dat soort muziek niet evenveel recht op een beetje genot dan liefhebbers van rock, hiphop of techno?
tim ianna (website) | 9 augustus 2012
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
@Tim: je hebt natuurlijk gelijk wat betreft de ‘algemene’ bekendheid van de grote namen die ik opnoemde. Maar dat probleem stelt zich ook voor de grote namen uit de klassieke muziek, jazz, folk, blues, singer-songwriters, chansonniers, literatuur, beeldende kunsten enz. Het moet nu eenmaal allemaal vlot in het gehoor liggen, met een gemakkelijk ritme en simpel arrangement als je de massa wil bereiken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Dan zou zelfs de Muntschouwburg er ook mee moeten ophouden? Of bekijk ik het nu een beetje tť cynisch?
Karla (website) | 9 augustus 2012
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
@ karla: absoluut niet maar dat is wel het soort maatschappij waar we naartoe aan het evolueren zijn. of je bent een rijke vip die zich een arrangement van eender wat kan veroorloven (geen subsidies nodig) of je bent plebs dat naar brol mag/moet luisteren (ook geen subsidies nodig), dat is de toekomstvisie…
tim ianna (website) | 10 augustus 2012
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Om even het debat weer te doen oplaaien: ik had hier als ex-medewerker van het Zuiderpershuis ook op gereageerd. Maar misschien was mijn reactie te lang, ik kon die hier alleszins niet gepubliceerd krijgen. Spring gerust even naar hier:

http://www.mo.be/opinie/zuiderpershuis-1..
Cédric Raskin | 28 september 2012
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?