K'Naan @ VK*

K Naan @ VK*Als voorprogramma van Damian Marley in de AB is de intrede van K'Naan op belgisch grondgebied niet ongemerkt voorbijgegaan, want twee dagen later pakte de VK* al uit met K'Naan als main act. Ik geef ze geen ongelijk, de Somalische rapper kon mij toen ook best wel bekoren met zijn minimalistische hiphop. Een eindje later stootte ik ook op The Dusty Foot Philosopher, een plaatje met daarop enkele songs die ik ondertussen al niet meer zou willen missen. Redenen genoeg dus om het viertal wat meer stage-time te gunnen — en een betere lokatie dan de reggae-infested vaartkapoen a.k.a. VK* valt hiervoor niet te bedenken ;-). Uiteraard waren we er gisterenavond bij en schotelen u met veel graagte het relaas voor mét wat beeldmateriaal.

De opkomst was vrij mager, maar dat kon de warming-up DJ worst wezen en mixte gezwind de betere dancehall, hiphop en reggaeton met smaak aan elkaar. Stilletjesaan begon de zaal zich dan toch te vullen met een bijzonder kleurrijk en dansgraag publiek. Poëet zijnde kon K'Naan moeilijk anders beginnen met In the beginning, die de authentieke minimale sound van zijn nummers typeert: wat gitaarrifs op een strakke djembe-beat en uiteraard, zijn rhymes. Terwijl de meanstream hiphop voornamelijk over vrouwelijke lichaamsdelen rapt, vertelt K'Naan het verhaal van zijn kinderjaren in de heksenketel Mogadishu en zijn vlucht naar Canada tijdens de zware burgeroorlog.

Niet altijd even geslaagd waren de nummers met sample loops — die in de studio en op plaat uiteraard stukken beter tot zijn recht komen. Zo had de hit-single Soobax daar toch wat last van en kon het live niet halen op de energieke akoestische versie van Smile: genieten! Geheel onbekend of onbemind zijn zijn stoffige voeten in onze belgenlandje niet, want het publiek bekte vrolijk de lyrics van The dusty foot philospher mee. Niet zo gek, die Somaliërs.

K Naan @ VK*K Naan @ VK*K Naan @ VK*K Naan @ VK*K Naan @ VK*

En voor de liefhebbers van duistere filmpjes met barslechte geluidskwaliteit:

reacties


Ik heb K’naan gezien in Zuiderpershuis, en ik was ook meteen verkocht. Ik had een artikel over hem gelezen en ben op mijn gevoel afgegaan. En mijn gevoel bleek gelijk te hebben! Het was een zeer intiem optreden, achteraf liet K’naan nog een paar van z’n lievelingnr’s horen. Terwijl hij tussendoor een praatje kwam maken met de achterblijvers. Ik heb zelf ook het plezier gehad om hem en zijn crew te leren kennen. Zeer toffe, down to earth mannen.
Zeker de moeite waard!
Elli | 12 juni 2006
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?