Pat Thomas & Kwashibu Area Band @ AB Club

Pat Thomas & Kwashibu Area Band (AB)Anciènne Belgique (AB)Begin deze zomer wist Strut Records de voltallige tropicalidade.be redactie te verrassen met de release van Pat Thomas & Kwashibu Area Band. In het kielzog van de afrobeat heropleving pikt de highlife uit Ghana ook enkele graantjes mee en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Pat Thomas, a.k.a. "The Golden Voice of Africa" timmert al ettelijke jaren aan de weg maar zijn roem reikte niet ver buiten zijn landsgrenzen. Tot voor kort dus. Afgelopen woensdag wist de Ancienne Belgique de Ghanees samen met zijn gloednieuwe backing band te strikken voor een concert in de Clubzaal. Wij lieten ons gewillig meenemen op een tijdreis naar de jaren zeventig, de meest funky periode in West-Afrika.

Pat Thomas & Kwashibu Area Band (AB)Pat Thomas & Kwashibu Area Band (AB)Pat Thomas & Kwashibu Area Band (AB)
Pat Thomas & Kwashibu Area Band (AB)Pat Thomas & Kwashibu Area Band (AB)Pat Thomas & Kwashibu Area Band (AB)
Pat Thomas & Kwashibu Area Band (AB)Pat Thomas & Kwashibu Area Band (AB)Pat Thomas & Kwashibu Area Band (AB)
Zowel de zaal als het podium liepen aardig vol, waar­bij dat laatste voor de zevenkoppige Kwashibu Area Band ietwat krap uitviel. Highlife, een van de voor­lopers van de afro­beat klinkt doorgaans een stuk rustiger en ook Pat Thomas begon zijn set met heer­lijk kabbelende en heup­wiegen­de songs. Enkele percussie-intermezzo's later werd hun groove als­maar funky-er en kon die zich qua energie­niveau meten aan de betere afrobeat. Gyae Su, één van de hoogtepunten van het album deed het live meer dan voortreffelijk en kreeg de meest vastgeroeste heupen aan het wiegen. De relatief jonge backing band bleek bijzonder goed op elkaar ingespeeld en het enthousi­as­me waarmee de jongens elkaar en Pat aan het lachen maakten werkte aanstekelijk. De highlife vierde terug even hoogtij in hartje Brussel en Pat Thomas mag zich met recht en rede op hetzelfde voetstuk zetten als pakweg Ebo Taylor. Bissen deden ze met het heel toe­pas­selijke I need more en daarmee zetten ze een punt achter een heel straf concert dat wat ons betreft nog wat langer had mogen duren.

Voor het concert hadden we de eer en het genoegen een paar woorden te kunnen wisselen met Pat Thomas en daar komen we uiteraard later uitgebreid op terug.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Highlife is een van de meest onderschatte en ongekende muziekgenres uit Nigeria en Ghana. Ik heb er stapels van en geniet er van. Jammer dat dit niet meer bekend is bij het grote “wereldmuziek-publiek”... Of misschien net niet… ;-)
DeeJay Baobab | 24 oktober 2015
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?