All Stars & Zulu's op Polé Polé

Polé Polé 2006Afgelopen woensdag- en donderdagavond heb ik net zoals chloé de weg gevonden naar de tropische oase te midden van de Gentste feesten. Negen dagen lang valt er op Polé Polé heel wat te zien — niet in het minst omdat het podium ietwat minder idyllisch, maar een pak praktischer geplaatst is. In de line-up van de afgelopen dagen viel mijn lodderig oog op de Jamaican All Stars en Zulu 9.30.

Woensdagavond stak in Gent een venijnig strak windje op dat weinig goeds voorspelde, maar een Caraïbische act zou het tij misschien kunnen keren. Hoewel ze de vergelijking zelf zo beu zijn als kouwe ganja, is het concept van de Jamaican All Stars identiek aan dat van de Buena Vista Social Club: zet alle nog levende Jamaicaanse muziekveteranen op één podium en laat de magie ;-) zijn werk doen. De oudste knar van de bende (Skully Simms) ging direct met de sympathie van de gentenaars lopen: roffelend op zijn trommeltjes of grappig shakend op het randje van het podium (waarbij hij angstvallig werd vast gehouden door zijn compaan Sparrow Martin). De set begon met de ene ska-medley na de andere, kabbelde verder met een streep rocksteady en oerdegelijke reggae-roots en eindigde met wat ze begonnen waren: old-school ska. Een aangenaam en sympathiek concert, maar de échte magie van hun Cubaanse tegenhangers bleef toch wat uit. De weergoden hadden ze moeiteloos kunnen bezweren, want zodra de Jamaicaanse oudgedienen het podium verlieten barste het nakende onweer los.

Jamaican All Stars op Polé Polé 2006 Jamaican All Stars op Polé Polé 2006 Jamaican All Stars op Polé Polé 2006 Jamaican All Stars op Polé Polé 2006 Jamaican All Stars op Polé Polé

Donderdagavond was een vrij parkeerplaatsje in Gent even schaars als een perfect getapte pint op Rock Werchter, dus het NY Ska Jazz Ensemble zat er niet meer in. Hoofdact van de avond werd verzorgd door een stel Barcelonezen die onder de naam Zulu 9.30 opereren — wat ze met Zulu's te maken hebben is mij niet echt duidelijk. Samen met duizend anderen schuilen deze Catalanen onder de Radio Chango paraplu. Het rijtje feest-bands die de muziek-scène uit Barcelona voortbrengt is bijna niet meer te overzien en helaas hebben ze allemaal een beetje last van genre-overconsumptie. De kunst van een goeie cocktail zit 'm in de keuze van de ingrediënten en niet in het aantal. Zulu 9.30 maakte zich daar ook wat schuldig aan, maar zette desondanks een aangenaam concertje neer (veel straffer dan pakweg Costo Rico vorig jaar) met hun tocht langs salsa, flamenco, rumba, reggae en hiphop.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?