BKO Quintet - Djine Bora

BKO QuintetVoor deze Djine Bora is BKO Quintet van label veranderd, maar voor de rest bewandelt de Malinese band verder het muzikale pad dat ze ook al verkenden op voorgangers Bamako Today (2014) en Mali Foli Coura (2017), zijnde een transcendentale fusie van de klanken van de djeli ngoni van Mamoutou Diabaté en de donso ngoni, het typische instrument van de Bambara-jagers, van Adama Coulibaly, aangevuld door de ritmesectie gevormd door oprichters Aymeric Krol en Ibrahima Sarr. Voor de vocalen zorgt nog steeds de charismatische Fassara Sacko, die dan wel zijn zicht verloren mag zijn, maar nog niks van zijn podiumpresence is verloren.

Zoals de titel van deze nieuwe langspeler al aangeeft, lieten ze zich daarvoor deze keer inspireren door de djinn. Niet het blauwe Disneyfiguurtje uit Aladdin, maar in de Islamitische traditie een bovennatuurlijk onzichtbaar wezen, dat volgens sommige islamitische geleerden bezit kan nemen van mensen en ze van hun vrije wil kan ontdoen, en samen met mensen en engelen volgens de Koran één van de drie levensvormen met een bewustzijn gemaakt door Allah.

Inhoudelijk lopen de nummers op Djine Bora dan weer uiteen van een stevig liefdeslied als opener Toumaro tot een open invitatie om Mali te bezoeken (ondanks de berichten over burgeroorlog en corruptie) in Bamako. Bezwerende Malinese muziek op zijn best, maar wellicht niet helemaal zoals we dat gewend zijn!www.bkoquintet.com | www.bongojoe.ch

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?