Rumbaristas - Malabares

RumbaristasIn 2019 stelden we jullie al voor aan Rumbaristas, de multi­nationale "mestizo-supergroep" rond Willy Fuego (Amparanoia, La Kinky Beat), Thomas 'Don Tomasino' Morzewski (Orchestre International du Vetex), Roel Poriau en Thomas de Smet (Think of One). Na het lanceringsconcert, als voorprogramma van Amparanoia in de Ancienne Belgique, volgde iets later ook een eerste album, maar toen sloeg ook voor Rumbaristas de noodlottige periode van de COVID-19 pandemie toe.

U krijgt al meteen een eerste verwijzing naar de pandemie in de titel van de feestelijke opener Cumbia Curandera, vrij vertaald: "helende cumbia", maar ook de titel van het album en het gelijknamige nummer verwijzen naar de donkere periode die we gelukkig achter de rug hebben. Vertaald uit het Spaans betekent malabares zoveel als "jongleren", waarmee de band enerzijds verwijst naar de frivole manier waarop ze muzikale en tekstuele invloeden en stijlen verweven tot een eigen sound, maar ook naar de creativiteit die veel muzikanten tijdens de pandemie aan de dag moesten leggen om te kunnen overleven en hun muzikale projecten levend te houden.

In het nummer duikt met Joan Garriga (bekend van Catalaanse bands als Dusminguet en La Troba Kung-Fu) ook een eerste vocale gast op. Niet de enige trouwens, want in La Vida Bella is de zwoele stem van Amparo Sanchez te horen (in de intro van het nummer hoort u ook nog de stem van Franck, een Italiaans jongetje uit Parma die Silvano Agosti begin jaren tachtig van de vorige eeuw interviewde voor de toen ophefmakende documentaire D'amore Si Vive, die met een verbazende maturiteit verhaalt over het leven, de liefde en de vrijheid), en voor No Me Digas werkten Rumbaristas dan weer samen met Aziza Brahim.

Ook instrumentaal kregen de heren deze keer ondersteuning. Zo is onder andere Nele Paelinck (School Is Cool, Handkerchief) te horen op accordeon, orgel en viool en gaf Antwerp Gipsy Ska Orkestra-toetsenist Suhamet 'Suki' Latifi Palanca ("de hendel") een Balkan-toets. Het album werd geproduceerd door niemand minder dan Sergio Mendoza (Orkesta Mendoza) en Madjid Fahem (Radio Bemba Sound System) en die laatste is ook te horen op akoestische gitaar.

Het resultaat is een ware feestplaat die de luisteraar terugvoert naar de hoogdagen van de Spaans-Catalaanse mestizo en waarop Tomas De Smet opnieuw bewijst dat plat Antwerps voor vreemde oren net zo exotisch kan klinken als Catalaans voor een Belg!

Het concert in de Ancienne Belgique hebt u net gemist, maar Rumbaristas staan de komende weken en maanden nog onder andere op het podium van GC 't Kwadrant in Diegem (28 april), Labadoux Festival in Ingelmunster (7 mei), Djingel Djangel in Antwerpen (19 mei) en De Casino in Sint-Niklaas (27 mei)!
www.rumbaristas.com | www.vialactea.be | www.xmd.nl

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?