Jiraan - Sirto

JiraanJiraan, Arabisch voor "buren", is een twaalfkoppig internationaal gezelschap rond de Syrisch-Belgische violist en componist Shalan Alhamny, dat met Sirto (een traditionele Griekse rondedans) een eerste langspeler voorstelt.

En net zoals zowat elk land rond de Middellandse Zee zijn eigen versie van anijslikeur heeft (van pastis in Frankrijk over sambuca in Italië, ouzo in Griekenland, raki in Turkije en arak in Libanon en Syrië), is er ook een duidelijke verwantschap in de dans- en muziekcultuur van veel van diezelfde landen. Naast de overduidelijke Sabâ Syrto en Sultaniyegah Sirto, verwijzen op 'Sirto' ook composities als Dabke, Pentozali en Mantilatos naar gelijknamige dansen uit Syrië, Kreta en Griekenland, is de samai uit opener Samai Mélancolique een 10/8 ritme dat vrij gebruikelijk is in bepaalde soorten muziek uit het Midden-Oosten, en duidt Oud Taxim op het gebruik van een melodische muzikale improvisatie die gewoonlijk voorafgaat aan de uitvoering van een traditionele Arabische, Koerdische, Griekse, Midden-Oosterse, Azerbeidzjaanse of Turkse muzikale compositie.

Maken deel uit van het gezelschap: de Turkse Emine Bostanci op kemenche, de Syrisch-Deense Maher Mahmoud op oed, de Syrisch-Duitse saxofonist Omar Znkawan, de Belgische pianist en accordeonist Jonas Malfliet, de Bulgaars-Belgische vocaliste Galina Velikova, de Franse fluitiste Lucie Lelaurain op doedoek, de Duitse percussionist Jacobus Thiele, de Belgisch-Turkse pianiste en celliste Damla Aydin, de Belgische contrabassiste Katrien Bos, de Iraaks-Belgische violist Mohamed Al-Douri en tenslotte de Syrisch-Belgische violist Ibrahim Kahila. De mooi geïllustreerde albumhoes is tenslotte het werk van Jan-Sebastiaan Degeyter.

Jiraan stelt Sirto nog live voor op 13 mei in Le Senghor in Brussel, op 16 mei in HA Concerts in Gent en op 17 mei op het Merode Festival in Diest!www.jiraan.net | www.zephyrusrecords.be

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?