Gabriel da Rosa - É O Que A Casa Oferece + Tunico - Tunico

TunicoGabriel da RosaDeze keer twee keer Braziliaans lekkers: het Amerikaanse Stones Throw Records tekende met de in Los Angeles aangespoelde Gabriel da Rosa voor de eerste keer een Braziliaanse artiest en Far Out Recordings presenteert het jazzy langspelerdebuut van Tunico.

Het verhaal achter É O Que A Casa Oferece begint in 2014, toen Gabriel met zijn band Name The Band naar Los Angeles trok om niet veel later gedumpt te worden door hun platenlabel. Om rond te komen begon da Rosa te DJ-en in het nachtleven van Los Angeles, terend op zijn uitgebreide vinylcollectie vol MPB, Afro-bossa, samba en funk. Het was op die manier dat hij op een avond Stones Throw-oprichter Peanut Butter Wolf tegen het lijf liep. Gabriel's hunkering naar Braziliaanse cultuur, de muziek van thuis (waarmee hij zich voor dit project omringde), zorgden voor diepe zelfreflectie waarbij hij uiteindelijk terugplooide op de kunst die hem vormde: de poëzie van zijn moeder en de bossanova-muziek die zijn vader als radio-deejay draaide op het platteland van Zuid-Brazilië.

Gabriel deed beroep op zijn goede vriend Pedro Dom, een componist en muzikant die in het verleden al met verschillende grote Braziliaanse namen samenwerkte (Seu Jorge, Rodrigo Amarante), en haalden ook Azymuth-drummer Mamão en voormalig Beasty Boys-producer Mario C. aan boord. Hoewel zijn verleden in de garage-punk anders doet vermoeden, serveert Gabriel da Rosa met zijn solodebuut É O Que A Casa Oferece ("dit is wat het huis te bieden heeft") een wondermooi eresaluut aan de jazzy bossa nova-klanken van groten als João Gilberto, Luiz Bonfa of Caetano Veloso.



www.stonesthrow.com

Meer jazzy Braziliaanse vibes krijgen we van Tunico, geboren als Antonio Secchin en de zoon van de Braziliaanse beeldend kunstenaar Guilherme Secchin, die ook voor de hoesafbeelding van het album zorgde. Tunico begon zijn muzikale pad op de gitaar, maar schakelde gaandeweg over op de saxofoon. In de amper zes nummers tellende tracklist vooral heerlijk lange instrumentale composities waarin Tunico Braziliaanse genres als maracatu, forró en samba in een jazzy jasje steekt, met als uitzondering opener Galope ("galop"), waarin de wervelende vocalen van Katarina Assef nog voor een extra dimensie zorgen.



www.faroutrecordings.com

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?