Mwezi WaQ. - Le Blues Des Sourds-Muets

Mwezi WaQ.Muziek uit de Comoren spoelt slechts zelden op onze kusten aan en dus biedt deze Le Blues Des Sourds-Muets van Mwezi WaQ. een zeldzame inkijk in de Comorese muziektradities.

Helemaal traditioneel kan je het vijfkoppige ensemble (Soeuf Elbadawi - vocalen, Valérie Belinga - backing vocals, Ben - gitaar, Cédric Baud - saz/gitaar, Fabrice Thompson - drums/percussie), dat voor de gelegenheid werd aangevuld met Frederic Brissaud op saxofoon, Mangane Ousseynou op balafon en Fouad Ahamada Tadjiri op gitaar, niet noemen, maar inhoudelijk draait het in de op muziek gezette poëtische teksten van frontman Soeuf Elbadawi allemaal om shinduwantsi. Letterlijk vertaald betekent de term: "graven in de aarde", maar in poëtische zin gaat het om een steekspel van woorden en klanken en is het een manier om een gedicht in al zijn complexiteit te belichamen door de relatie met de werkelijkheid te versterken.

In de tracklist vijf covers van Comorese klassiekers/traditionals van artiesten als Ali Affandi (Komoro, een anthem dat iedereen op de Comoren kent), Soulaiman Cheikh (opener Ya Ngaya, een oud wiegelied), Abou Chibabi, de vader van de folkomorocean (Maji Ya Limbi Mtsanga) en de ons niet onbekende Baco Mourchid van Baco & Urban Plant (Hale, een beknopte geschiedenis van de verovering van Mayotte), allemaal gecensureerd gedurende de turbulente decennia op de archipel tussen 1970 en 2000, aangevuld met twee nummers (Undroni Blues, de oude benaming voor Moroni, de hoofdstad van de Comoren, en het antikoloniale Mkolo) die ook al op Chants De Lune Et D'espérance, het in 2012 verschenen debuutalbum van de band, terug te vinden waren, en zeven nieuwe tracks waarin Elbadawi, zoals de titel van het album ook al aangeeft, stem geeft aan de stemlozen en probeert het koloniale verleden van de eilandengroep en zijn aanhoudende spanningen met Frankrijk te verwerken. Mwezi WaQ. slaagt er op Le Blues Des Sourds-Muets in om geschiedenis, poëzie en ritme moeiteloos in elkaar te laten overvloeien.www.budamusique.com | www.xmd.nl

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?