Trad.Attack! - Bring It On

Trad.Attack!Voor de opvolger van het in 2020 verschenen Make Your Move, experimenteert het Letse trio Trad.Attack! verder met hun moderne kijk op de traditionele Letse folk, maar gitarist/vocalist Jalmar Vabarna voegt daar toch graag aan toe: "This album has set us off on a new journey to broaden our horizons. We tried out new instruments and searched for new sounds. Our paths have crossed with those of many other musicians from familiar places and ones we weren't really familiar with.". Drummer Tõnu Tubli vult aan: "We will not forhet our roots, we remain true to who we are and know what make sus special. The songs on this album remember the start of their journey and bravely look into the unknown!".

Nog steeds is het Finse Värttinä nooit echt ver weg in de pop-folk van Trad.Attack!, maar het zijn vooral de muzikale en vocale gasten op Bring It On die het verschil maken. Zo is in opener Lase Kaïa, een traditioneel Ests volksliedje de gitaar van de internationaal gerenommeerde gitarist Laur Joamets te horen, duiken in Liugu-laugu, letterlijk "glij lang" en een volkslied dat vaak bij het sleeën gezongen wordt, de viool en stem van Timothy Chaisso en de stem en gitaar van Jake Charron, die beide deel uitmaken van de Canadese folkband The East Pointers, vervoegde Yemen Blues-frontman Ravid Kahalani het trio voor Öelge Sõnnu, en nodigde Trad.Attack! voor Kiigelaul, een combinatie een Ests folknummer over een jongen die een schommel over een rivier bouwde zodat de meisjes bij het oversteken hun voeten niet meer nat hoefden te maken en het traditionele Georgische werklied Orovela, het Georgische mannenkoor Iberi uit.

Zeker nog een vermelding waard is Keera, een nummer in het Seto en in de polyfonische Seto-leelo stijl die in 2009 werd toegevoegd aan de Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco. Anne Vabarna, de overgrootmoeder van gitarist Jalmar Vabarna, zelf een Seto (een inheems Fins volk, dat van oudsher leeft in de grensgebieden tussen het huidige Estland en Rusland), was één van de belangrijkste folkartiesten in Estland. Voor het nummer, dat een drum & bass update kreeg, werd het trio bijgestaan door Jalmar's familieleden Maret Vabarna, Jane Vabarna, Anete Vabarna en Evelin Leima.

Trad.Attack! blijft voor een fascinerende herwaardering van het Estse folk-erfgoed zorgen!www.tradattack.ee

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?