Michael Franti & Spearhead in de AB

AB (Brussel)Michael Franti & Spearhead (AB)Het jaar loopt stilaan op zijn laatste benen, evenals mijn frontstage trektocht die ik gisteren in stijl heb afgesloten in de Brusselse concerttempel. Michael Franti & Spearhead heeft heel wat volgelingen bijeen weten te preken in ons belgenland want de tent was volledig uitverkocht. Meneer Franti zit zo'n beetje tegelijkertijd in het rock- en het reggae-laatje en die combinatie spreekt duidelijk een breder publiek aan — aan het gemiddelde kapsel in de AB te zien waren de die-hard rastas toch thuis gebleven. Wij waren vooral benieuwd wat de barvoetse man uit Californië er live van ging bakken en trakteren u voor de laatste keer dit jaar op ons relaas, een paar foto's en bij wijze van vroegtijdig kerstkado een extra dik belegde boterham bewegende beelden.

Michael Franti & Spearhead (AB)Michael Franti & Spearhead (AB)
Michael Franti & Spearhead (AB)Michael Franti & Spearhead (AB)
Michael Franti & Spearhead (AB)Michael Franti & Spearhead (AB)
Terwijl we ons een weg wurmden tot ergens voorin was Franti's huis-DJ al lustig zijn naalden aan het kerven in zijn plezante collectie dancehall, reggaeton & techno-cumbia (jawel!). Na een hels luchtalarm bergde de man zijn plaatjes op en zette Franti's begeleidingsband Spearhead de eerste tonen van Time to go home in: gelijk raak, en de halve AB ging terstond van de grond ;-). Nog meer aanstekelijke tracks uit zijn jongste plaat Yell Fire! volgden waarna de man mijns inziens toch wel een poos aardig de mist in ging. De schwung was er uit en hij verviel in platte rock nummertjes doorspekt met meer clichés dan een gemiddelde alternatieveling zich kan veroorloven.

Net op het punt waarop ik mij begon af te vragen waarom ik de moeite gedaan had om door het druilerige weer tot in Brussel af te zakken herpakte Franti zich, en hoe! Het begon met een akoestische versie van East to the west die ontaarde in een electrisch spektakel. Een mogelijks nog straffere versie van Hello bonjour volgde en ik was verkocht. Hij rondde het nummer af met een guest appearance van niemand minder dan Marie Daulne (de dartele frontmadam van Zap Mama) en dan lig je bij mij in de bovenste schuif. Ik had ze niet direct herkend (ze waagt zich maar al te graag aan wilde kapsel ideeën) maar haar hemels gezang liet weinig twijfel over. Gooi daar nog eens de geniale reggae/rock kruisbestuiving in Light up ya lighter bovenop en dan wil ik zijn misstap van daarvoor graag vergeven.

Bissen deed hij terug samen met Marie "Zap Mama" Daulne waarna hij met I know I'm not alone even de tijd nam om over zijn queeste in Irak te vertellen. Tijdens het allerlaatste nummer ontpopte de wereldverbeteraar zich als grote kindervriend en zong & swingde samen met een handvol kiddies op Everybody ona move.

Mocht je de filmpjes toch nog hebben gemist in het verslag, hier zijn ze netjes op een rij:Update: Dat we niet alleen in de AB waren mag duidelijk zijn, maar blijkbaar waren we ook niet de enigen die in onze pen kropen. Meer leesvoer vind je op merelnet.be, De Standaard, goddeau.com en Cutting Edge (met een extra set knappe foto's).

Update 2: Het integrale concert van Michael Franti op 13 december in Paradiso (Amsterdam) staat eindelijk online: als de vliegende bliksem naar FabChannel. Uiteraard was zijn set in de AB stukken beter dan bij onze noorderburen ;-).

reacties


Hey,

Ik plaatste een linkje naar je bespreking op m’n blog, want je hebt echt hele mooie beelden verzameld! Ik kon geen plekje vooraan of op de balkons verorveren met m’n 1m60 :-)

En fijn om een andere – genuanceerdere mening te lezen over Franti. Ik was geen kenner voor ik de AB binnen stapte en zodoende toch ook wat vooringenomen, vrees ik.

Al blijf ik hopen dat artiesten hun – dat mag een fantastisch ding zijn – in bescheidenheid en oprechtheid zouden doen. Vandaar dus mijn kritische reactie op de avond.

Groetjes,
Merel
merel (website) | 18 december 2006
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
bedankt merel! ik heb net een kleine update aan mijn post gebreid met daarin een link naar jouw kritische kijk op het concert en enkele andere reviews.
pieter | 18 december 2006
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?