Manou Gallo in de Botanique

Manou Gallo (Botanique)Manou Gallo (Botanique)Na Barcelonees gefeest, Oost-Europees trompetgeschal, tegenvallende dub en een avond tjokvol reggae was het terug hoogtijd voor een Afrikaanse madam op de planken — en niet zo maar de eerste de beste. De Ivooriaanse diva Manou Gallo heeft haar strepen in wereldmuziek-land al lang verdiend, al heeft ze qua naamsbekendheid nog een en ander in te halen. De ex-Zap Mama-bassiste-streep-percussioniste is sinds 2004 ook bezig met haar eigen ding. Ondertussen heeft ze haar tweede solo-album uit en kwam die samen met een docu-film voorstellen in de Brusselse Botanique. De sympathieke mensen van zig zag world waren zo vriendelijk om tropicalidad.be uit te nodigen (waarvoor nogmaals mercie). We genoten van de film, het concert en laten jullie graag meegenieten van ons verhaal doorspekt met beeldmateriaal.

Manou Gallo (Botanique)Manou Gallo (Botanique)
Manou Gallo (Botanique)Manou Gallo (Botanique)
Manou Gallo (Botanique)Manou Gallo (Botanique)
Voor Manou op de planken versheen, werd haar muzikaal levensverhaal op het witte doek geprojecteerd. Femme de rythme volgt de Ivoriaanse in haar soms verscheurend dubbel-leven in Brussel en Abidjan met live beelden van de piep-jonge Manou als percussioniste en haar eerste band Woya — met bijzonder hoog eighties gehalte. Onder de vele interviews was haar moeder zeker het vermakelijkst en haar "Une femme peut taper tam-tam" zal me waarschijnlijk het langst bijblijven.

Hoogtijd voor het muzikale luik dat na de film gelukkig niet lang op zich liet wachten. Haar (volledige blanke) begeleidingsband stak van wal, waarna Manou al gauw voor de aanstekelijke funky touch zorgde. Bijzonder funky. Het hele concert door verraste ze me telkens weer opnieuw met haar diepe en tegelijkertijd ritmische baslijnen — en aan de aanwezigheid van partituren bij de drummer te merken, aardig complexe ritmes. Das was misschien ook de reden waarom het publiek ietwat schuchter aan het heupwiegen was. Voor ingetogen nummers als I.O.A. ruilde ze haar bas voor een akoustische gitaar waarna ze terug de swingende toer opging met Denisihe en het hitwaardige Iniyi uit haar eerste solo-plaat Dida. Afwisselend, funky, intrigerend ritmisch plus het aanstelijke enthousiasme van Manou Gallo: de afwezigen hadden wederom ongelijk!

Na afloop wist ik nog een examplaar van haar titellooze tweede CD op de kop te tikken, waarover later meer ;-).

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Voor zover ik weet, Manou voorgedragen door de MAMA Awards 2009 (MTV-Afrika) als de beste artieste van Ivoorkust 2009. Ze was uitgenodigd het 09 oktober in Nairobi (Kenia) in live spelen tijdens de MTV VIP Party – Manou-gallo-live-at-mtv-mama-awards-feat-wyclef-jean
Berta | 18 augustus 2010
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?