Fonseca - Corazon

Gogol Bordello heeft de studios van BBC Radio 3 ongetwijfeld in vuur en vlam gezet, en daarmee welverdiend de World Music Award 2007 / Americas in de wacht gesleept. Minder goed nieuws voor Juan Fernando Fonseca, want de Colombiaan stond ook in het selecte clubje van de genomineerden, maar moest met lege handen naar huis. Toegegeven, het is moeilijk opboksen tegen de rauwe energie van opzwepende gypsy punk, zeker als je dat doet met fijnzinnige mix van vallenato en cumbia. Want zijn laatste CD, Corazon, is absoluut een bezoekje aan de muziekwinkel waard.

Als muziekstroming heeft de cumbia niet meteen de internationale allures van salsa of merengue (de dubieuze Peruaanse verbasteringen die door het leven gaan onder de naam technocumbia laten we gemaskhalve even buiten beschouwing), maar een bescheiden internationaal succes is het genre niet vreemd. Dat laatste hebben we grotendeels te danken aan de charismatische Carlos Vives, die met zijn cumbia-vallenato fusion Colombia op de muzikale wereldkaart zette; iets wat hem ondermeer een Grammy en 3 Latin Grammy Awards heeft opgeleverd.

De 26-jarige Fonseca is goed op weg om daar een vervolg aan te breien. De 500 zelfgedrukte plaatjes die hij op zijn twaalfde de wereld instuurde waren niet meteen een overdonderend succes (deed Shakira niet iets gelijkaardigs?). Maar een opleiding aan de universiteit van Bogota en later het Berklee College of Music (waar onder meer ook Juan Luis Guerra de knepen van het vak aangeleerd kreeg) hebben hem zeker geen kwaad gedaan. Net als zijn titelloze debuutplaat is Corazon een geweldige en aanstekelijke brok Colombiaanse sensualiteit.

Met uptempo nummers als het titelnummer, de opener Hace Tiempo (op de youtube video rechts) of Lagartija Azul (blauwe hagedis) bouw je moeiteloos een zomers latin feestje. Ook de tragere nummers klinken pittig en krachtig. Geen zeemzoeterigheid hier, maar een eigentijdse, hippe feel-good sound van een schone jongen die het ongetwijfeld nog ver gaat schoppen. Een stevige aanrader en alvast één van mijn persoonlijke zomerhits.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?