Mexican Institute of Sound - Piñata

Dat een metropool as Mexico City af en toe origineel uit de hoek komt, zal wellicht niemand verbazen, maar als de halve wereldpers, Rolling Stone en de New York Times op kop, zich verdringt om een nieuwe release te bewierroken, dan let je beter even op. El Instituto Mexicano del Sonido mag misschien klinken als een slaperige afdeling van het ministerie van cultuur van Mexico. Maar in realiteit is het een eenmansproject van DJ en producer Camilo Lara. Vorig jaar verraste hij in zijn eentje de muzikale goegemeente met Méjico Máxico, een aanstekelijke mix van ouderwetse cumbia, cha cha cha en danzon, verweven met electro, deep beats, lounge en hiphop. Piñata is daarop het vervolg, en trekt de futuristische én nostalgische wereld van IMS nog breder open. Het resultaat is zo mogelijk nog zwoeler en sexier.

Camilo Lara is dan ook niet niemand. Hij schopte het bij EMI Mexico tot vice-directeur marketing, richtte tussendoor ook nog een eigen indie label op, Suave Records (dat ondermeer de soundtrack van Y Tu Mamá También uitbracht), remixt ondertussen ook nog platen van gerespecteerde namen als Placebo, Gecko Turner en Babasonicos, en loopt af en toe binnen bij Ugly Betty. Met behulp van een select clubje gastmuzikanten, een gigantische vinylcollectie en een gezonde dosis creativiteit sleutelt hij in zijn vrije tijd ook nog wat in zijn eigen thuisstudio.

Het concept is natuurlijk niet nieuw. Afro Celt Sound System nam Keltische en Afrikaanse samples onder handen, Shantel doet het met gypsy, Gotan Project haalde de tango vanonder het stof, en Temple of Sound gebruikt zowat alles wat in hun handen terechtkomt. Maar bij weinigen klinkt het zo vernieuwend en sexy. Lara grasduint gezwind door de Mexicaanse muzikale geschiedenis van de jaren 20 tot 60, en put gretig uit het nalatenschap van Juan King of Space Age Pop García Esquivel, de Mexicaanse jazz en lounge pionier. En dat levert pareltjes op. Mijn favorieten? De intro Killer Kumbia zet meteen de trend. Escribeme Pronto, dat een stoffige (maar aanstekelijke) cumbia van een grondige facelift voorziet. Of de slome contrabas die de funky rap van El microfono onderbouwt. Als we dan toch een spatje kritiek mogen geven: Katia, Tania, Paulina y la Kim is me net iets té kitcherig, en het rifje van A girl like you blijft net iets te lang in mijn hoofd zitten. Maar dat ligt wellicht aan mij :-)

In de youtube video: Mirando a las Muchachas uit Méjico Máxico en op calabashmusic.com vind je voorsmaakjes beide albums:
Méjico Máxico en Piñata.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Hehe, deze CD ligt ook op mijn review-stapeltje ;) Juan Garcia Esquivel kende ik nog niet, merci!
Chapin (website) | 1 september 2007
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?