Gilles Peterson in the House - and the World

Gilles PetersonEen houseplaat op een wereldmuziek-blog? Je zou voor minder de wereldmuziekscene van bloedarmoede of de blogger van een saaie vrijdagavond verdenken. Geen van beide echter, want de stapel te reviewen CDtjes groeit maar aan, en daar zal een aanstaand weekje Zuid Amerika niet veel aan veranderen. Maar voor het pakken van de rugzak gooien we Gilles Peterson even in de speler. De lijvige driedubbele selectie van de BBC plaatjesdraaier valt niet alleen op door zijn cool wit hoesje, maar bevat eveneens een uitgekiende selectie nu-jazz, disco en deep house voor het wereldwijze feestbeest.

Gilles Peterson is één van de grote namen uit de hippe Londonse clubwereld. Hij draait in clubs als de Cargo en Koko, heeft zijn eigen show op BBC1 en houdt een drietal platenlabels draaiende. Op tropicalidad.be kennen we hem vooral van de Brazilian Beats compilaties en uiteraard de geniale DJ collectie uit de kelders van Fania Records. De muzikale veelvraat is vooral geinteresseerd in alles wat naar jazz ruikt en bruikbaar is in nachtclubs, maar gaat daarbij evenmin funk, soul en R&B als bossa en samba uit de weg.

Ondanks de naam is Gilles Peterson in the House best een gevarieerd plaatje. OK, de derde CD, unmixed, bevat vooral onversneden housetracks die me niet echt kunnen bekoren. Maar de twee andere schijfjes geven een opmerkelijk en veelzijdig beeld van de afrolatino invloeden in hedendaagse clubmuziek. Uiteraard is heel wat komen overwaaien via jazz, soul en funk. Don't take it personal van de Berlijnse producer Wahoo zet perfect de toon in CD1, en ook Johnny Hammond en heel wat andere tracks op CD2 gaan die richting uit. Op andere momenten schijnt de samba amper door de zware housebeats heen (The African Track). Bijzonder coole sax ook op A Black Man in Space. Een boeiend plaatje, al zal het in de tropicalidad.be-collectie wel wat een vreemde eend blijven.

BengaVoor wie trouwens graag een kijkje neemt in GP's oeverloze muziekcollectie en de stomende keukens van het Londonse nachtleven, is er goed nieuws: Peterson's wekelijkse DJsessie is op podcast verkrijgbaar, aan een heel wat betere kwaliteit dan de gammele BBC iplayer. In de laatste aflevering (op het ogenblik van schrijven) krijgen we dubstep voorgeschoteld uit Benga's Diary of an Afro Warrior. Misschien is Orchestra Baobab toch echt wel wat passé ;-).

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
heel leuk dat jullie deze (en ook soundway’s nigeria compilatie!) oppikten voor een review! keep it up!

wat die podcast betreft, vrees ik dat het niet om dezelfde wekelijkse bbc uitzending gaat, die kwaliteit is idd erbarmelijk..
hans db | 17 februari 2008
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?