Transglobal Underground - Run Devils and Demons

Transglobal Underground - Run Devils and DemonsDe BBC omschrijft de sound van Transglobal Underground als "tribal house-world fusion-ambient dub" en zelf kan ik daar weinig aan toevoegen. Het DJ- en muzikantencollectief uit het west-Londonse Ealing (waar uw blogger zich op dit moment zelf ophoudt) heeft zichzelf en zowat elk muziekgenre dat door hun samplers kwam, zo dikwijls heruitgevonden dat er zelfs verwarring is om de identiteit van de oprichters. Geen wonder dat de mainstream media nooit echt vat gekregen hebben op de groep. Maar hun invloed op de hedendaagse dance en world fusion is moeilijk te onderschatten, niet in het minst door talrijke spinoffs en nevenprojecten. Run Devils and Demons, de best of, is een wervelende bloemlezing door de fusie van dub en housebeats met voornamelijk Arabische, Tibetaanse, en Indische muziek, en natuurlijk de zijden stem van onze eigenste Natacha Atlas.



De dubbelaar opent met het virale Temple Head singletje dat in 1991 werd uitgebracht en weinig potten brak (buiten single of the week van Melody Maker) maar tegen 1996 de soundtrack vormde van Coca Cola's Olympische Spelen campagne. Tegen dan had Transglobal Underground al drie albums uitgebracht (Dream of 100 Nations, International Times en Interplanetary Meltdown) en een ijzersterke live-reputatie obgebouwd. Dat laatste was niet in het minst het gevolg van Natacha Atlas' buikdanskunsten, alsook de eigen­zinnige, hypnotische mix van acid house, trance en zware dubbassen met een rijk assortiment aan Oosterse, Afrikaanse en Caraibische instrumenten en zangsamples. Later kwam de klemtoon meer op live instrumenten te liggen, met een brede waaier gastmuzikanten, van Gypsy brassbands tot Indische drummers (Rejoice Rejoice 1998).

Tegen het einde van de jaren '90 ging Natacha Atlas haar eigen weg, en waren bassist Count Duballah en percussionist Neil Sparkes voornamelijk bezig met hun eigen project Temple of Sound. Maar Transglobal Underground bleef zijn eigen leven leiden, met wisselende bezettingen en occasionele bijdragen van oudgedienden (zoals Natacha Atlas op Moonshout uit 2007). Dat alles was vorig jaar meer dan genoeg voor een BBC Radio 3 World Music Award in de categorie Club Global. Het twee decennia experimenteren in alle uithoeken van de wereld is nu ook samengevat op het lijvige Run Devils and Demons. Voor wie vertrouwd is met de cataloog van TGU valt er niet veel nieuws te rapen, buiten een live versie van Drums of Navarone (dat de groep vorig jaar ook op Polé Polé speelde). Maar voor nieuwkomers is het een fascinerende introductie in het eigenzinnige universum van TGO.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?