Boubacar Traoré @ De Roma

Boubacar Traoré (De Roma)De RomaHet heeft eventjes op zich laten wachten, maar afgelopen woensdag hebben we het frontstage jaar ingezet in de Antwerpse Roma. En dan mag er al eens een legende op de planken staan. Zoals Boubacar Traoré bijvoorbeeld, de on­ge­kroonde bluesheld uit Mali. Hoewel Boubacar nagenoeg evenveel heeft bij­ge­dragen tot de muzikale eigenheid van Mali bleef hij wat in de schaduw van zijn vriend en landgenoot Ali Farka Touré. Enkele jaren terug konden we Boubacar strikken voor een boeiend interview en een uitgebreid concert-verslag kon uiteraard niet uitblijven. Afgelopen woensdag was het dan eindelijk zo ver en we laten u dan ook graag meegenieten van een stukje onvervalste, authentieke Malinese muziek.

Boubacar Traoré (De Roma)Boubacar Traoré (De Roma)
Boubacar Traoré (De Roma)Boubacar Traoré (De Roma)
Boubacar Traoré (De Roma)Boubacar Traoré (De Roma)
De theaterzaal van De Roma stond voor de gelegenheid vol met tafels en stoelen en had iets weg van de vervlogen sfeer van een revuetheater. Kar Kar — Boubacar Traoré kreeg zijn bijnaam "dribbelaar" op basis van zijn voetbal­kunsten — trad samen aan met Niang Madieye (kalebas) en Vincent Bucher (harmonica). Een sobere bezetting, maar genoeg voor een rijke sound. Met zijn 68 lentes hadden we Kar Kar eerder op een stoel verwacht, maar hij bleek kwiek genoeg om twee sets lang staand te spelen.

Nog meer dan Ali Farka Touré is de muziek van Boubacar Traoré door­drongen van de blues en dat werd met de typische harmonica riffs nog extra in de verf gezet. Zijn rauwe, heese stem is zowat de tegenpool van de heldere klank van zijn akoestische gitaar en vormt samen met de kalebas-percussie het typisch geluid dat het handelsmerk is geworden van Kar Kar. Op het ritme van een trage draf loodste Boubacar het Roma publiek doorheen zijn rijk oeuvre. Het resulteerde in een even authentiek als sympathiek concert — waardoor we hem de soms te overheersende harmonica en het occasioneel gebrek aan variatie graag vergeven. Tenslotte geven we nog mee dat Boubacar vóór zijn set in de Roma Les enfants de Pierrette speelde (een tegelijkertijd zonnig en melancholisch nummer als ode aan zijn overleden vrouw) voor de camera van cobra.be en dat filmpje kun je hier bewonderen.
 

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?