Catrin Finch & Seckou Keita - Echo

Catrin Finch & Seckou KeitaIn onze recensie van Instant, waarin de kora van Ablaye Cissoko en de accordeon van & Cyrille Brotto centraal stonden, verwezen we pas nog naar harpiste Catrin Finch en kora-speler Seckou Keita en ook zij komen nu aanzetten met een nieuwe langspeler. U mag deze 'Echo' beschouwen als het sluitstuk van een trilogie in 2013 ingezet met Clychau Dibon en vervolgd met het in 2018 verschenen Soar. Met dit album viert het duo dan ook meteen de tiende verjaardag van hun eerste samenwerking, een ontmoeting die zou resulteren in de unieke bundeling van 47 snaren van Catrin's harp met de 22 snaren van Seckou's dubbele kora.

De COVID-19 lockdown zorgde voor een gedwongen scheiding (een periode die het duo gebruikte om aan zelfreflectie te doen en zich aan andere projecten te wijden), maar in 2021 vond het tweetal elkaar weer en herontdekten ze hun magische vermogen om harten, geesten en vingers te vermengen. Het resultaat klinkt even betoverend als op de twee voorgangers, alleen wellicht iets filmischer.

Catrin componeerde opener Gobaith, Welsch voor "hoop", aanvankelijk voor de balletuitvoering Giselle, terwijl Chaminuka, oorspronkelijk gecomponeerd voor de soundtrack van de BBC-reeks Don't Forget The Driver, hier door Seckou werd omgetoverd tot een wondermooi eerbetoon aan de in 2019 overleden mbira-virtuoos Chartwell Dutiro. Toen Seckou in 2007 de dubbele kora creŽerde opende dat meteen de poorten naar het gebruik van chromatische toonladders, een techniek die het duo hier magistraal exploreert in Julu Kuta (Mandinka voor "nieuwe snaren"). Tabadabang is dan weer een ode aan lo yiro, een spel dat West-Afrikaanse ouders met hun kroost spelen wanneer ze even met rust gelaten willen worden.

Echo symboliseert de echo die de twee muzikanten zullen achterlaten, maar ook de echo van diegenen die ons ondertussen verlaten hebben, van kloppende harten, maar vooral van liefde. Seckou Keita: "That's what continues to travel through space and time, even after the last note has been played, or the last word has been sung!"

www.catrinfinchandseckoukeita.com | www.arcmusic.co.uk

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?