Batida - Batida + Ngongo J'Ami/Yumbala

Batida - BatidaErgens in het voorjaar van 2009 verscheen de kuduro (cu-duro oftewel "hard ass") van Buraka Som Sistema op de tropicalidad.be radar en ondanks de niet onaardige hoeveel­heid electronica kon dit uit Angola overgewaaid genre ons wel bekoren — ook live trouwens. Uiteraard tiert de (iets rauwere) kuduro al meer dan een decennium welig in de straten van Luanda en blijven de talrijke releases aan de stads- en landsgrenzen steken. De Angolees-Portugese producer Pedro Coquenão a.k.a. Batida debuteerde in 2009 met het in onze streken moeilijk te krijgen Dance Mwangolé maar drie jaar later zet het ons welbekende Soundway Records de schouders onder z'n eerste inter­nationale release: Batida.

De overlap tussen beide albums is aanzienlijk: zeven van de tien tracks op Batida waren al op Dance Mwangolé te horen, al lijken die in de studio een opknapbeurt gekregen te hebben. Batida klinkt een stuk melodieuzer en verfijnder dan pakweg Buraka Som Sistema, maar is op z'n minst even swingend. Met songs als Alegria of Puxa herbergt dit album ook meer dan één dans­vloer­vuller. Coquenão's collectie Angolese samples uit de jaren '70 vullen de moderne kuduro sound perfect aan in een delicaat, maar bijzonder smake­lijk evenwicht. Al durft er ook al eens een eenzame track te verdrinken in de electronica, maar dat zien we dan ook probleem­loos door de vingers.

Drie edities geleden wist Sfinks Mixed dit collectief al te strikken (in de ondertussen teloor gegane Urban Groove tent) en hoewel ze zich toen iets te veel achter hun laptops verschuilden, hebben we ons laten vertellen dat Batida tegen­woordig niet op een MC, percussionist of danser meer of minder kijkt. Dus dat belooft voor de eerste festivaldag van het Afro-Latino festival (22 juni in Bree).Soundway Records lijkt de kuduro smaak te pakken hebben want ondertussen is er nog een extra single van Batida verschenen op het label. Ngongo J'Ami/Yumbala bevat een eerbetoon aan de Angolese muzikant Carlos Lamartine en een remix van Yumbala uit Batida.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?