Va Fan Fahre stelt nieuw werk voor in de Handelsbeurs
Gisterenavond viel ons de eer te beurt de CD-voorstelling van Zet je maar, het recentste werk van Va Fan Fahre te mogen bijwonen. In 2003 zag deze feestelijke fanfare het levenslicht en haalde aanvankelijk hun mosterd uit de Balkan. Vier jaar en twee plaatjes later bewijzen ze dat van veel meer markten thuis zijn: hun aanstelijke Oost-Europees klinkende koperblazers versnijden ze met Indische, Marrokaanse en Gentse ingrediënten. Wij gingen gisteren in de Gentse Handelsbeurs polsen hoe zoiets live mag klinken.Alvorens de kilo's koper op het podium werden gehesen mocht Myrddin De Cauter de spits afbijten. Flamenco-gitarist is geen eenvoudig metier, maar Myrddin had het duidelijk onder de knie. Behoorlijk indrukwekkend — al had een voeten-stampende en hand-klappende Spaanse schone hier zeker niet misstaan.
De ingetogen intensiteit van de flamenco moest plaats ruimen voor een uitbundige instensiteit: tijd voor de fan-fahre. Dat ze een feestje kunnen bouwen was al duidelijk na hun concert op kulturama eerder dit jaar en ze zijn het blijkbaar niet verleerd. Variatie troef in hun set en ondanks de vele stijlen en het grote aantal (gast)muzikanten wisten ze hun sound toch consistent te houden. Met Kajele Tikika Nakarame bewezen ze dat ook qawwali (u weet wel, de stijl van Nusrat Fateh Ali Khan) wonderwel te combineren valt met hun fanfare. Ook de spanning tussen de snijdende viool op Tcha's mood en het lichtvoetig blazersarrangement mocht er wezen (en deed bij momenten aan de begindagen van DAAU denken). De buikdans-waaghalzerij en ander visueel spektakel maakt hun act mogelijks nog gevarieerder en lijkt de ideale truuk om een breder publiek aan te spreken.
Samen met pakweg de Zuid-Afrikaanse ska-act van de Internationals op Mano Mundo, de oerdegelijke reggae van de Mighty Pirates op het Wereldfeest, de Kempische soukous van Zeker Weten op Polé Polé en het King Sasha project van Think of One bewijst Va Fan Fahre dat er op eigen bodem wereldmuziek van internationale klasse gemaakt wordt. En daar zijn we niet weinig trots op!