Fiesta Mundial 2007 - zondag

Fiesta Mundial 2007Fiesta Mundial 2007Eind september een driedaags festival organiseren rekenen wij toch tot de categorie "gedurfde projecten". Niet voor de organisatoren van Fiesta Mundial in Balen, want die doen dat jaarlijks. En met succes: afgelopen zondag stond de zomerzon pal boven de Balense Keiheuvel die het uiterst gezellig festivalterrein in een ware oase transformeerde. Op zich reden genoeg om naar die stille uithoek van de Kempen af te zakken al hadden ze dit jaar toch weer een verrassend straffe line-up uit hun mouw weten te schudden. Enige magie is hun duidelijk niet vreemd, want ik ken er niet veel die voor zo'n democratische prijs (8 €) zoveel kwaliteit op de planken krijgen. We lieten ons dan ook gewillig onderdompelen in het concert-vertier en vertellen met veel plezier en nog meer foto's wat u eergisteren wel of niet gemist hebt.

Trezmil (Fiesta Mundial 2007)Trezmil (Fiesta Mundial 2007)Trezmil (Fiesta Mundial 2007)
La Troupe Saaba (Fiesta Mundial 2007)La Troupe Saaba (Fiesta Mundial 2007)La Troupe Saaba (Fiesta Mundial 2007)
Tussen de gezellige wirwar van kraampjes, workshops en eet-tentjes vonden we de concert- annex dranktent, waar Trezmil zich opmaakte voor de opener van de dag. Hoewel hun set een tikkeltje minder zuiders klonk dan op het Wereldfeest afgelopen lente, zorgden deze Leuvense kerels voor een charmante aftrap — en nummers als Devil's door (hier te beluisteren) blijven toch best wel lang hangen. Op het buitenpodium trokken de mannen en vrouwen van La Troupe Saaba hun kleurrijke plunje aan voor een stevige dosis Afrikaanse percussie & dans. Het plezier en enthousiasme van deze bonte bende uit Burkina Faso werkt behoorlijk aanstekelijk, al blijft het niet echt eenvoudig om met louter dans & percussie variërend uit de hoek te komen.

Sindicato Sonico (Fiesta Mundial 2007)Sindicato Sonico (Fiesta Mundial 2007)Sindicato Sonico (Fiesta Mundial 2007)
Che Sudaka (Fiesta Mundial 2007)Che Sudaka (Fiesta Mundial 2007)Che Sudaka (Fiesta Mundial 2007)
De ene act volgde de andere aansluitend op, dus gingen we in rechte lijn terug naar de hoofdtent voor Sindicato Sonico: drie Mexicanen, twee Chilenen, een Boliviaan, een Cubaan en een Belg — van wereldmuziek gesproken. Frontman Roman Santos leidde zijn compadres door een opzwepende & bijzonder smakelijke set latin. De contrabas en niet in het minst de driekoppige percussie-bezetting zorgde voor een dynamiek die je niet de eerste de beste salsa-band vindt. Sterk. Het recept van Che Sudaka sloeg even later op het buitenpodium ook bijzonder goed aan. Deze Argentijnen en Columbianen ontmoetten elkaar als straatmuzikanten in Barcelona en maken sindsdien deel uit van de ons niet onbekende mestizo groepering Radio Chango. Hoe deze mannen klinken? Pakweg zoals La Troba Kung-Fú met een duidelijk ruiger kantje en een gitarist met Manu Chao allures. Feestbouwers eerste klas dus en het publiek hapte gretig toe — waar dit kort video-fragment getuige van is.

Shantel & Bocovina Club (Fiesta Mundial 2007)Shantel & Bocovina Club (Fiesta Mundial 2007)Shantel & Bocovina Club (Fiesta Mundial 2007)
Roy Paci & Aretuska (Fiesta Mundial 2007)Roy Paci & Aretuska (Fiesta Mundial 2007)Roy Paci & Aretuska (Fiesta Mundial 2007)
Van de ene verrassing in de andere — al zag ik toch al een eindje uit naar Shantel en zijn Bucovina Club Orkestar. Op de onze testbank presteerden zijn twee verzamelaars Bucovina Club 1 & 2 wonderwel en live mogelijks nóg beter, zo bleek. De verrassend kleine Duitser huppelde met een smile tot achter zijn oren op het podium rond en trakteerde het publiek niet alleen op een broeierig Balkan-feestje, er kon ook nog een fles vodka van af. Dat hij graag met electronica knoeit was in zijn set weinig van te merken — niet in het minst door de glorieuze backing-band. Hapklare Oost-Europese beats & Balkan-ska, de man kan er wat van. U had er uiteraard bij moeten zijn, al hebben we voor de thuisblijvers een niet onaardig fragment klaar staan. Alsof er nog niet genoeg gefeest werd zorgde oude bekende Roy Paci en zijn kornuiten van Aretuska voor de finale op Fiesta Mundial 2007. Wederom stond ik versteld van zijn fenomenale trompet-kundigheid en het vuur waarmee deze Siciliaan en zijn kameraden hun ska meets hip-hop de tent ingooiden. Zero pretensie en talent te over: zo hebben we het graag. Voor de tweede maal de ideale afsluiter voor een alweer meer dan geslaagd Fiesta Mundial, alsook de hekkensluiter van ons zomerfestival parcours 2007.

reacties


Leuke beelden om Shantel&Bucovina club orkestar nog eens terug te zien, afgelopen zomer hadden ze mij totaal positief verrast op Dranouter.
Op 13oktober komen ze terug naar de handelsbeurs in Gent, dan zal ik er terug bij zijn.
andy | 27 september 2007
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Shantel was inderdaad fantastisch. Concert in Gentse handelsbeurs is niet op 13 oktober, maar wel op zondag 18 november! (Staat nog steeds fout op website van Shantel)
Piet | 3 oktober 2007
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
wij hebben de tropicalidad.be concert-agenda ondertussen aangepast. bedankt voor de reacties!
pieter | 3 oktober 2007
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?