Shantel - Disko Partizani

De Balkan was niet weg te slaan van de podia der zomerfestivals, en ook bij de platenboer zijn de Gypsies en andere koperblazers dit jaar goed vertegenwoordigd. Het muzikaal talent van eigen bodem doet het daarbij uitstekend, met crossover groepen als Think Of One, Va Fan Fahre en Gipsy Ska Orchestra. Ook achter de schermen zijn we in ons landje voortrekkers, want veel van de toonaangevende releases worden verzorgd door Crammed Discs, het label dat onder meer Taraf de Haïdouks, Koçani Orkestar en Balkan Beat Box in de wereld losliet. Geen wonder dus dat Disko Partizani, het nieuwe geesteskind van Duitse techno-koning Shantel, ook door de Brusselaars verspreid wordt. In mijn gastland mogen er dan een aantal zeuren over cheesy yoghurt-Engels, wij laten ons gewillig meeslepen door de klanken van Shake it. Shake it, sexy mama. Siki siki baba. Vorig weekend nog op de planken van Fiesta Mundial, vandaag in de platenspeler van tropicalidad.be

Shantel hoeven we wellicht niet meer voor te stellen. De voormalige techno DJ die in de onopvallende Bucovina-regio in Roemenië op zoek ging naar nieuwe muzikale ingrediënten, opnames van lokale brassbands oppoetste, er naar hartelust mee experimenteerde op zijn draaitafels, en het resultaat voorschotelde aan het argeloze publiek van zijn Bucovina-club in Frankfurt. Ook 2 plaatjes werden de wereld ingestuurd, bij tropicalidad.be op veel enthousiasme onthaald en bij de BBC prompt van een Club Global award voorzien.

Disko Partizani is niet zomaar een vervolg op het electronisch geknutsel van de Bucovina's. De draaitafels worden opzij geschoven, en livemuzikanten krijgen een veel prominentere plaats toegewezen. Ook Shantel zelf komt van achter de knoppen vandaan om geregeld achter de micro te kruipen. Dat resulteert hier en daar inderdaad in wel erg cheesy lyrics met een zwaar Duits accent en een vette knipoog naar de commerciéle club-scene:
Yabadabaday, Yovovovovoy,
I wanna be your disko boy,
I wanna dance with you, wanna hold you tight,
I wanna make you mine tonight
Maar de meeste lyrics zijn voor mij (gelukkig?) compleet onverstaanbaar. Geen probleem, want de muziek zegt genoeg. Opzwepende en energieke gypsy-feestmuziek, met typische Shantel-finesse piekfijn afgewerkt. Zoals gezegd, deze keer veel minder electronische experimenten, en ergens is dat wel spijtig, want de afwisseling van meer klassieke arrangementen en exotische remixen zoals de Omfo Dub en de Haaksman en Haaksman Soca Bogle maakten van Bucovina een leuke en gevarieerde plaat. De invloeden zijn deze keer subtieler, zoals de ska-ritmes van Sota en Immigrant Child. Shantel is dieper gaan graven deze keer, en het resultaat is gelukkig minstens even boeiend.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Gipsy is ‘em !!
Boooooooooooooooooooo | 15 november 2007
lkkr swingend nrtje
Dender | 15 november 2007
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?