Zap Mama @ Handelsbeurs

Zap Mama (Handelsbeurs)

Handelsbeurs (Gent)

Marie Daulne, het kloppend hart van Zap Mama timmert al meer dan vijftien jaar dapper aan de weg tussen Afrika en Europa. De Belgisch-Congolese is dan ook een van de eersten die de exotische Afrikaanse klanken, kleur en dans met succes in ons belgenlandje wist te importeren. Aanvankelijk deed ze dat a capella en twee CD's later kreeg haar sound een stevige funk-insteek — niet in het minst door de aanstekelijke baslijnen van de Ivooriaanse Manou Gallo. Ondertussen is Zap Mama al aan haar zesde plaat toe: Supermoon verscheen eind deze zomer zonder al te veel tamtam in ons land. Het feit dat Marie tegenwoordig veel in de VS rondhangt en de plaat is uitgebracht bij het Amerikaanse label Heads Up zal daar wel toe bijgedragen hebben. Haar recentste tour passeerde slechts één maal op Belgisch grondgebied: de Gentse Handelsbeurs. Logischerwijs was uw trouwe frontstage reporter er als de kippen bij.

Zap Mama (Handelsbeurs)Zap Mama (Handelsbeurs)Zap Mama (Handelsbeurs)
Zap Mama (Handelsbeurs)Zap Mama (Handelsbeurs)Zap Mama (Handelsbeurs)
Tot mijn grote verrassing bleek de concertzaal van de Handelsbeurs afgelopen donderdag omgetoverd te zijn tot een theaterzaal voor een uitsluitend zittend publiek. Een jammerlijke zaak, gezien het swingend en interactief karakter van Marie & compagnie. Desondanks kregen ze (onder lichte dwang) het publiek toch makkelijk uit hun comfor­tabele zeteltjes. De playlist werd grotendeels gevuld met materiaal uit Supermoon, al leken de live versies toch een eigen leven te leiden. Zo mondde het lichtvoetige 1000 ways uit in een heuse afrobeat groove: genieten. De gracieuze stem-goochelares liet zich flankeren door twee diva's die evenzeer onder­legd bleken in de vocale kunsten en moesten zodoende ook niet voor het oudere a capella-werk onderdoen. Ook geen Manou Gallo aan de bas natuurlijk, al zette de bassiste van dienst een meer dan verdienstelijke funky touch in Toma Taboo neer.

Het was zonder meer heuglijk Zap Mama na zoveel jaren terug op de planken te zien. Hoewel Marie Daulne nog steeds een uiterst charmante entertainer (en verschijning) is, kon ik mij niet van de indruk ontdoen dat er meer potentieel in zat. Toch tekenen we direct voor een herkansing.

Update: wie hongert naar meer lees- en kijkmateriaal verwijzen we graag door naar het verslag van damusic.be (met bijbehorende foto's) en het photo-report van cuttingedge.be.

reacties


leuk verslag en inderdaad jammer van de stoeltjes…
kurt | 25 november 2007
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?