Future Takamba @ Zuiderpershuis

Future Takamba (Zuiderpershuis)Future Takamba (Zuiderpershuis)ZuiderpershuisZo'n zeven jaar terug tijdens het (haast mythische) Festival au désert in de Malinese Sahara raakte Horst Timmers alias DJ mps PILOT ge­fasci­neerd door de Touareg sound van Super 11. Zowel de band — één van de persoonlijke favorie­ten van Ali Farka Touré en al ruim 30 jaar een begrip in Mali — als hun sound, de Takamba, zijn zo goed als onbekend in onze contreien. De indrigende cadans van de Takamba bleef Horst achter­volgen en besloot om samen met Super 11 en VJ Lotte de Man een hedendaags audiovisueel Takamba-project uit de woestijn­grond te stampen, getiteld Future Takamba. De concert­karavaan passeerde afgelopen zaterdag in het Antwerpse Zuiderpershuis en we lieten ons dan ook gewillig meevoeren op de trance van dit nagel­nieuw Nederlands-Malinees project.

Future Takamba (Zuiderpershuis)Future Takamba (Zuiderpershuis)
Future Takamba (Zuiderpershuis)Future Takamba (Zuiderpershuis)
Future Takamba (Zuiderpershuis)Future Takamba (Zuiderpershuis)
Future Takamba (Zuiderpershuis)Future Takamba (Zuiderpershuis)
Ook door­gewinterde wereld­muziek aficionados als onszelf moeten eerlijk­heids­halve bekennen dat we niet vertrouwd zijn met de Takamaba. Ondanks het "Future" label begon de set in het Zuiderpershuis met een traditioneel stukje van deze rauwe desert blues variant: repetitief knarsende ngoni's, calebaspercussie en bezwerende zanglijnen gedrapeerd met gracieuze dans. Erg toegankelijk is de Takamba niet, zeker als de geluids­techniek het ook nog wat laat afweten. Geleidelijk aan werden de plooien glad gestreken en werd de inbreng van DJ mps PILOT substantiëler. Middels synth's en andere electronica zorgde Horst voor een harmonische ondertoon die in de rauwe Takamba ontbreekt — zoals in dit sterke Bouba Dada Maiga bijvoorbeeld.

Filmmaker steep VJ Lotte de Man reisde mee naar Mali, legde tonnen beel­den vast en voorzag het concert van een sfeervolle backdrop — een welkome toe­voeging waardoor de Touareg muzikanten op het podium iets minder uit hun natuurlijke habitat gerukt leken. Tussendoor was er ook ruimte voor een percussie-duet op calebas en een streep solo ngoni. Tegen het einde van de set leken de leden van Super 11 pas echt in form te geraken en dat smaakte naar meer. Wellicht is Takamba niet voor iedereen weggelegd, maar het Future Takamba project maakt het genre nét dat ietsje toegankelijker waardoor het heel wat meer mensen kan bereiken — en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Tenslotte verwijzen we nog even naar de boeiende mini-docu die de geboorte van Future Takamba uit de doeken doet.
 

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Ola,
Mooie trance-achtige muziek, die pas begint te werken als je er echt een tijd lang naar luistert. Liefst een beetje meewiegen zoals de danseressen….
PAUL
Paul Mertens | 15 Februari 2011
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?