Parknacht Indoor @ Futur: tropische vibes bij vriestemperaturen

Parknacht Indoor 2023Parknacht Indoor 2023Na twee jaar afwezigheid (de kleinere versie in Jeugdhuis Wollewei in 2021) heeft Parknacht een nieuwe adem gevonden met een indoor editie in de Turnhoutse Futur. Wij gingen afgelopen zaterdag de temperatuur opmeten, nieuwsgierig naar wie de vrieskou wilde trotseren voor wat tropische vibes.

Het hele feestje verloopt in pure soundsystem stijl (met dank aan Giraffe voor hun installatie) en met €10 (€7 in voorverkoop) is de inkomprijs ook meer dan democratisch gehouden, een geste die in deze crisistijden wellicht voor velen absoluut welkom zal zijn.

Lees verder

Derya Yildirim & Grup Şimşek + TUHAF @ AB

Derya Yildirim & Grup Şimşek + TUHAF @ ABABAls u ons pakweg tien jaar geleden gezegd zou hebben dat we vandaag naar psychedelische Anatolische rock zouden luisteren, hadden we u waarschijnlijk voor gek verklaard, maar ondertussen zijn de Turkse projecten niet meer te tellen en mogen we stillaan van een heuse revival en zelfs een hype gewagen.

En dus begaven we ons afgelopen zaterdag maar al te graag naar de Brusselse Ancienne Belgique om er Derya Yildirim & Grup Şimşek aan het werk te zien. Het gezelschap stond er alweer voor de vierde keer op het podium en kwam deze maal hun nieuwe langspeler Dost 2 voorstellen.

Lees verder

Girma Bèyènè & Akalé Wubé @ Le Lac

Girma Bèyènè & Akalé Wubé @ Le LacLe LacVijf jaar, zolang was het alweer geleden dat we het Franse Akalé Wubé nog eens live aan het werk kunnen zien. Toen de Franse band in 2017 op het podium van CC De Warande in Turnhout stond, kwamen ze in principe Mistakes On Purpose, hun toen net verschenen samenwerking met de Ethiopische pianolegende Girma Bèyènè voorstellen, maar die hoofdrolspeler was er jammer genoeg niet bij.

Afgelopen donderdag kregen we in de Brusselse Le Lac (of Het Meer, want de hoofdstad blijft tot nader order netjes tweetalig) echter een tweede kans en die lieten we natuurlijk niet aan onze neus voorbijgaan.

Lees verder

Liraz @ Botanique

Liraz (Botanique) — © Dan BasmanBotaniqueTegen elk virologisch advies in blijven wij vooralsnog afzakken naar zalen overal ten lande om u verslag te kunnen brengen van de betere concerten in wereldmuziekland. Afgelopen maandag was het de beurt aan de Brusselse Botanique, waar de Israëlisch-Iraanse Liraz die avond ten dans speelde in de knusse Rotonde-zaal.

We gaan er geen doekjes om winden, de COVID-19 dreiging hakt er opnieuw stevig in in de cultuursector en meer dan enkele tientallen durvers/fijnproevers daagden dan ook niet op voor het concert van Liraz. We hebben het hier echter al vaker gesteld en ook deze keer was het niet anders: de afwezigen hadden wederom ongelijk, want Liraz en haar band stonden garant voor een stevig Iraans feestje.

Lees verder

Nilza Costa @ UN PEU

Nilza Costa @ UN PEUUN PEUHet laatste concertverslag op deze pagina's dateert ondertussen alweer van in april van 2019 (!) en we zijn dan ook maar al te blij om, ondanks de recente COVID-19 ver­strengingen, toch weer opnieuw voor u het live-circuit te kunnen induiken. Afgelopen vrijdag trokken we naar Brussel voor een "kamerconcert" van de naar Italië uitgeweken Braziliaanse Nilza Costa.

Lees verder

Antibalas @ Het Depot

Antibalas (Het Depot) — foto © Jan Van Hecke © MonkberryHet DepotAcht nummers, meer had het New Yorkse afrobeat-ensemble Antibalas niet nodig om het voltallige Depot-publiek van zijn sokken te blazen. Wij keken en luisterden ernaar en konden alleen maar goedkeurend knikken.

Het was voor ondergetekende alweer van in 2012 geleden dat we Antibalas nog eens aan het werk zagen en dus wilden we er afgelopen dinsdag absoluut bij zijn in Het Depot.

Lees verder

Samba Touré @ AB

Samba Touré (AB) — foto © Andreas PeetersABVoor de derde keer in amper een maand tijd trokken we afgelopen dinsdag naar de AB Club. Ancienne Belgique zet meer en meer in op wereldmuziek en dat is iets waar we hen alleen maar dankbaar voor kunnen zijn. We kregen eerder al de de Ghanese highlife en afrobeat grooves van Gyedu Blay Ambolley & Sekondi Band en de futuristische Toearegsound van Kel Assouf, en deze keer was het de Malinese gitarist Samba Touré, streekgenoot en muzikale erfgenaam van grootmeester Ali Farka Touré, die ons zijn laatste album Wande kwam voorstellen.

Lees verder

Kel Assouf @ AB

Kel Assouf (AB) — © Francis VanheeABAmper een dag na het stomende Afro-funkfeestje van Gyedu Blay Ambolley en zijn Sekondi Band tekenen we alweer present in de AB Club alwaar het Belgisch-Nigerees-Algerijnse Kel Assouf hun nieuwe album Black Tenere kwamen voorstellen. Tijd voor een avondje Sahara 2.0!

Lees verder

Gyedu Blay Ambolley & Sekondi Band @ AB

ABAfgelopen woensdag kregen we dankzij het Duitse Analog Africa eindelijk nog eens een ware Afrikaanse muzieklegende voorgeschoteld in de vorm van Gyedu-Blay Ambolley. De man is niet alleen een levende legende in zijn thuisland Ghana, maar stond tijdens zijn lange carrière onder andere al aan de zijde van muzieklegendes als Miriam Makeba, Fela Kuti, Manu Dibango en mentor Ebo Taylor, en schreef zichzelf de geschiedenisboeken in met Simigwa-Do, een nummer uit 1973 dat ondertussen algemeen beschouwd wordt als de grondlegger van het latere rap-genre.

Lees verder

Amparanoia @ AB

Amparanoia (AB) — © Yvo ZelsABIn 2017 zorgde de 20ste verjaardag van debuutalbum El Poder De Machin ervoor dat Amparo Sanchez, de moeder van de Spaanse mestizo-sound, haar alter ego Amparanoia nieuw leven inblies. Na El Coro De Mi Gente, een album waarvoor ze tal van collega's uitnodigde om een nummer uit El Poder De Machin opnieuw onder handen te nemen, volgde ook een eenmalige reünie-tournee. Ondertussen bleven de concertaanvragen echter binnenstromen, nam Amparanoia afgelopen zomer de nieuwe single No Me Olvides op (in maart alweer gevolgd door Primavera), en vertrok Amparo opnieuw op Europese tournee met als eerste stop de Brusselse Ancienne Belgique! Dat laatste zal wel geen toeval geweest zijn, want het Belgische Via Lactea verzorgt ondertussen al heel wat jaren het management van Amparo.

Lees verder

Bixiga 70 @ AB

Bixiga 70ABHet was alweer van in 2016 geleden dat we de negenkoppige Braziliaanse afrobeatformatie Bixiga 70 nog eens aan het werk zagen, en aangezien hun nieuwe album Quebra-Cabeça ("puzzel") ons meer dan nieuwsgierig gemaakt had, togen we afgelopen maandag dan ook met hoge verwachting richting Ancienne Belgique.

Lees verder

Bombino @ CC De Warande

Bombino (CC De Warande) — foto © Bart Van der MoerenDe WarandeIn de hele stroom aan Toeareg-groepen die tegenwoordig de wereld rondtoeren hadden we het Nigerese gitaarwonder Omara "Bombino" Moctar vreemd genoeg nog niet live aan het werk gezien. Een aangekondigd concert in de Turnhoutse Kuub (De Warande), om de hoek bij ondergetekende, bracht daar nu verandering in.

Lees verder

Calypso Cavalcade met King Huggy & The Calypso Combo en Gregor Terror & The Calypso Gigolos @ Arenberg

Gregor Terror & The Calypso GigolosArenbergLang geleden dat wij ons nog eens mochten neervlijen in de zetels van De Grote (de theaterzaal) van de Antwerpse Arenberg, maar de historische schouwburg bleek de ideale locatie voor Gregor 'Terror' Engelen's jaarlijkse Calypso Cavalcade.

Bij binnenkomst brengen klassiekers uit de calypsogeschiedenis ons meteen al in de juiste stemming. Arenberg blijft een schouwburg en dus is het aanvangsuur voor sommige geroutineerde concertgangers wellicht wat te vroeg, want voor openingsact King Huggy & The Calypso Combo loopt de zaal maar mondjesmaat vol. Nochtans zorgt deze zwoele, haast zomerse oktoberavond haast voor de ideale klimatologische omstandigheden om optimaal van deze Caraïbische muziek te kunnen genieten.

Lees verder

TootArd @ AB

TootArd (AB)Anciènne BelgiqueMet de omschrijvingen die hier en daar gehanteerd worden zoals "door Tinariwen geïnspireerde reggae uit de Israëlische Golanhoogten", zijn wij het maar ten dele eens, want ons doet de opgewekte muziek van TootArd ("de aardbeien") vooral terug­denken aan de hoogdagen van de Algerijnse raï en chaabi toen zangers als Khaled en Cheb Mami nog volle zalen trokken. We hadden al genoten van Laissez Passer en trokken dus vol verwachting naar de Brusselse Ancienne Belgique.

Echt veel volk — wij telden een man of zestig — kwam er niet opdagen in de AB Club, maar wij zijn alvast blij dat Ancienne Belgique de taak op zich genomen heeft om ook beginnende (wereldmuziek-)bands een kans te geven in hun programma. Iets waar iedereen die niet jaarlijks dezelfde live-soundtrack wil krijgen voor­geschoteld het toch roerend mee eens zou moeten zijn.

Lees verder

Dizzy Mandjeku & Alé Kumá @ De Roma

Dizzy Mandjeku & Alé Kumá (De Roma) — foto © Antía Diego ToméDe RomaDe eerste februari was dit jaar meteen goed om uit onze winterslaap te ontwaken en opnieuw tropische temperaturen op te zoeken in het gezelschap van Dizzy Mandjeku & Alé Kumá, een Congolees-Colom­bi­aanse kruisbestuiving die in De Roma haar debuutalbum De Palenque À Matonge kwamen voorstellen.

Blijkbaar is nog niet iedereen klaar om opnieuw het wereldmuziekseizoen op gang te trekken, want overvol loopt De Roma allerminst. Toch wat ten onrechte want dit project verdient wel degelijk de nodige aandacht en zou tijdens de zomerfestivals wel eens een kleine revelatie kunnen worden.

Lees verder

Kolonel Djafaar @ OPEK Leuven

Kolonel Djafaar (OPEK)OPEK (Leuven)Een stel jonge gasten die zich wagen aan afrobeat en ethio-jazz, dat hoor je niet vaak, al klinkt het ons niet onbekend in de oren. Het Nederlandse Jungle by Night zette een dikke vijf jaar geleden de tanden in datzelfde genre-combo, mét succes. Een klein jaar geleden deelden negen twintig­ers uit het Antwerpse dezelfde roeping. Onder de noemer Kolonel Djafaar speelden ze dit voorjaar op kleine en grotere podia en sleepten in Gent de Jonge Wolven podium­prijs in de wacht. Colora was zo vriendelijk om deze jonge snaken in het OPEK te programmeren en dat lieten we uiteraard niet aan onze neus voorbij gaan.

Lees verder

Dia de los Muertos met Orkesta Mendoza & Mariachi Reloaded @ De Roma

Orkesta Mendoza (De Roma) — © Virginie FavardDe RomaOndergetekende had ooit het genoegen om de Mexicaanse Día de los Muertos ("dag van de doden") ter plekke mee te maken. RUN Bookings (Marcela Narvaez Davila) bracht de Mexicaanse feestdag enkele jaren geleden voor het eerst naar België en stelde het concept nu ook voor de eerste keer voor in de Antwerpse Roma.

Op het menu in de feestelijk aangeklede concertzaal (typisch altaar aan de linkerkant van het podium, een doek met een gigantisch skelet als achtergrond…), een dubbelconcert van Orkesta Mendoza en Mariachi Reloaded.

Lees verder

Orchestra Baobab @ De Roma

Orchestra Baobab (De Roma) — © Johan VanonckelenDe RomaHoewel we de heren van Orchestra Baobab nog maar enkele maanden geleden aan het werk zagen in het Leuvense Depot, tekenden we toch opnieuw present voor hun concert afgelopen vrijdag in De Roma. De reden daarvoor was drieledig: Orchestra Baobab staan, ondanks een serieuze personeelswisseling, nog steeds garant voor een stevig Senegalees feestje, we kregen eindelijk de kans om Issa Cissokho, de excentrieke tenorsaxofonist van de band, eens te interviewen, en tenslotte, wellicht de belangrijkste reden, we wilden eindelijk die "geluid verbeterende maatregelen" die recent in de zaal werden uitgevoerd met eigen oren checken. Wat dat laatste betreft, kunnen we u meteen geruststellen, hoewel nog steeds niet perfect, is de verbetering onmiskenbaar.

Lees verder

Amadou & Mariam @ AB

Amadou et Mariam (AB)Ancienne BelgiqueHet bleek alweer van de 22ste editie van Couleur Café in 2011 geleden dat wij het Malinese supersterkoppel Amadou & Mariam nog eens aan het werk zagen. Het duo heeft met La Confusion bovendien eindelijk ook nog eens een nieuw album uit en dus tekenden wij afgelopen dinsdag graag present in de Brusselse Ancienne Belgique.

Al van bij opener Ta Promesse, dat live een licht reggaetintje krijgt, is duidelijk dat de klemtoon het ganse concert lang vooral op nummers uit het nieuwe album al liggen.

Na al die jaren is de show van Amadou & Mariam een goed geoliede machine geworden en na en welgemeende: "Est-ce que ça va?" is de Malinese feesttrein vertrokken. Met Batoma, over een vrouw die gaat feesten en zich van niets of niemand nog iets aantrekt, worden meteen ook alle registers opengetrokken.

Lees verder

Kondi Band & The Souljazz Orchestra @ AB Club

The Souljazz Orchestra (AB Club) — © Francis VanheeAnciènne Belgique (AB)tropicalidad.be opende het nieuwe concert­seizoen met een dubbelconcert in de AB Club geserveerd door het Strut Records label.

Eerst aan de beurt: de Amerikaans-Sierra Leoonse kruisbestuiving Kondi Band. Het duo Chief Boima (sampling) en de blinde Sorie Kondi (kondi, vocals) blijkt live versterking te krijgen van Will Horrocks van de Britse electro-band LV (drumcomputer, bongo's). Achter het trio is een projectie te zien met beelden uit de Sierra Leoonse hoofdstad en Sorie Kondi in de straten van Freetown.

Lees verder