Gabriel Saglio - Lua

Gabriel SaglioNa een jarenlange samenwerking met Les Vieilles Pies, probeert de uit Nantes afkomstige singer-songwriter Gabriel Saglio het nu ook voor de eerste keer solo met deze Lua'. Lua is Portugees voor "de maan" en geeft meteen de de koers aan die Saglio met dit album wilde varen: een ode brengen aan de muziek uit de Lusophonia of het Portugese Gemenebest (een term afgeleid van Lusus, de mythische aartsvader van de LusitaniŽrs, de Romeinse naam voor het Portugese volk).

Lees verder

Altin GŁn - Yol

Altin GŁnWe proberen het zoveel mogelijk te vermijden, maar af en toe mist ook ondergetekende wel eens de boot, en dat is zeker het geval wat het Amsterdamse Altin GŁn betreft. Dankzij releases van Turkse acts als Baba ZuLa of Gaye Su Akyol en compilaties als Uzelli Elektro Saz waren wij al volop vertrouwd met de heropleving van de Anatolische rock en Turkse psychedelica, maar om onduidelijke redenen is deze Yol ("weg"), alweer hun derde langspeler, onze eerste kennismaking met de band. Met voorganger Gece (ATO Records, 2019) maakten de Amsterdammers alvast indruk, want het album leverde hen zelfs een Grammy-nominatie op. En ook deze Yol, waarvoor Altin GŁn noodgedwongen voor een andere aanpak moest gaan, is opnieuw een knaller van een album geworden. Vocalist Merve Daşdemir: "We were basically stuck at home for three months making home demos, with everybody adding their parts. The transnational feeling maybe comes from that process of swapping demos over the internet, some of the music we did in the studio, but lockdown meant we had to follow a different approach.". Daarnaast werkte Altin GŁn deze keer ook samen met het Gentse producer-duo Asa Moto (Oliver Geerts en Gilles NoŽ), die verantwoordelijk waren voor de mix van het album.

Lees verder

Kolonel Djafaar - Cold Heat EP

Kolonel DjafaarTwee jaar na debuut-EP Forgotten Kingdom is het Antwerpse Kolonel Djafaar terug met opvolger Cold Heat. Daarmee doet de band gelijk ook een greep naar de internationale podia, want de EP wordt verdeeld door het Engelse Batov Records label. De 4 tracks tellende EP opent met Bactrian Camel, waarin al meteen de uitstekende blazerssectie van de band (Doyin Smith - tenorsaxofoon, Willem De Mol - trombone, Dylan Meersman - trompet en Lodewijk Lefevre - baritonsax) opvalt en dat dankzij het gitaar- en orgelwerk van Joris Wendelen en Jan De Groote een oriŽntaals tintje krijgt. Met het door trombonist Willem De Mol gecomponeerde Lamentation krijgen we dan weer stevige Ethio-groove en ook Recording 68 is van hetzelfde allooi. Afsluiten doet de band met het stevige The Heist, een titel die meteen aan een filmsoundtrack doet denken en perfect geschikt zou zijn voor de betere achtervolgingsscene! Absolute aanrader voor fans van gelijkaardige bands als daar zijn The Budos Band, The Comet is Coming, Black Flower of Jungle By Night.

Lees verder

Innov Gnawa - Lila

Innov GnawaNew York lijkt wellicht een wat vreemde locatie voor een Marokkaans gnawa-gezelschap, maar toch is het de thuishaven van Innov Gnawa, een zeskoppige band onder leiding van vocalist en sintir/guembri-speler Ma'alem (of "meester") Hassan Ben Jaafer. Ook het feit dat dit album verschijnt bij Daptone Records, een label dat voornamelijk geassocieerd wordt met de betere soulreleases, zal sommigen wellicht verbazen, maar Daptone-oprichter Gabriel Roth aka. Bosco Mann blijkt een grote gnawa-fanaat en, nadat hij het ensemble aan het werk zag, wilde hij Innov Gnawa dan ook absoluut naar zijn Daptone's House of Soul studio halen. Lila (of "nacht", verwijzend naar een traditionele ceremonie en spiritueel ritmefeest dat de hele nacht duurt en bedoeld is om lichaam, geest en ziel te reinigen) werd in ťťn take opgenomen in een lange meer dan vijf uur durende opnamesessie, resulterend in 6 bezwerende tracks met de bijna een kwartier lange Chorfa en El Kouhel als stomende hoogtepunten. De puurste Marrokaanse gnawa uit het hart van The Big Apple!

Lees verder