Aziza Brahim - Mawja

Aziza BrahimVijf jaar na Sahari keert Sahrawi-spreekbuis en - activiste Aziza Brahim terug naar het muziektoneel met Mawja, Hassaniya of Mauritaans-Arabisch voor "golven". Die golven verwijzen naar de emoties die ze de afgelopen jaren ervaarde, maar net zo goed naar de FM-radio waar ze uren naar luisterde en die haar venster op de wereld was opgroeiend in een vluchtelingenkamp in Algerije.

Lees verder

Togo All Stars - Spirits

Togo All StarsDe sound van Togo All Stars blijft ons bekoren en met elk nieuw album lijkt de band te blijven groeien.

Spirits is ondertussen alweer hun derde langspeler en deze keer staat het album in het teken van de spirituele ontwaking van de wereld, en Afrika in het bijzonder.

Lees verder

Azmari - Maelström

AzmariNa hun gesmaakte debuutalbum Samā'ī' uit 2021, is het Brusselse Azmari nu terug met een tweede langspeler die de titel Maelström meekreeg. Daarvoor trok de zeskoppige band zich een week lang terug in de Boma Studio in Gent waar ze deze keer de krachten bundelden met geluidstechnicus en producer Frederik Segers.

Lees verder

Cherry Bandora - Back To The Taverna

Cherry BandoraCherry Bandora is een vijfkoppig gezelschap uit Berlijn dat met Back To The Taverna toe is aan een derde langspeler; een album dat u vooral moet opvatten als een feestplaat bedoeld als antwoord op de gedwongen pauze in de muziekwereld gedurende de COVID-19 pandemie.

Lees verder

Les Abranis - Amazigh Freedom Rock 1973-1983

Les AbranisIn 2018 was er al Chenar Le Blues/Avehri, een eerste single van Les Abranis, een band rond Shamy El Baz en Karim Abdenour, twee naar Parijs uitgeweken Amazigh of Berbers, en nu volgt het Zwitserse Les Disques Bongo Joe die release op met een heus carrière-overzicht van de Algerijnse pioniers die de traditionele Berbermuziek mengden met invloeden uit westerse rock, folk, disco en funk.

Lees verder

Hijaz - Hijaz + Strings

HijazAls we het live-album 10 Years uit 2017 even buiten beschouwing laten, was het alweer van in 2014 geleden dat Hijaz, het oriëntaalse jazzkwartet rond oed-speler Moufadhel Adhoum en pianist Niko Deman, nog eens de studio indook voor een nieuw album. Voor deze toepasselijk getitelde Hijaz + Strings bundelde het kwartet de krachten met cellist Seraphine Stagier en violisten Jeroen Baert en Karel Coninx.

Hijaz vatte dit album op als een observatie van de wereld tijdens een pandemie en een klimaatcrisis, zich afvragend of er licht aan het einde van de tunnel zal schijnen in de betoverende afsluiter Sun Or No Sun, of plaatsen als New York of het Tunesische eiland Djerba nog boven het waterniveau zullen uittorenen na de stijging van de zeespiegel (opener Tideland).

Lees verder

Bixiga 70 - Vapor

Bixiga 70Voor het Braziliaanse Bixiga 70 heeft de periode van de COVID-19 pandemie, die in Brazilië zowat parallel liep met de bewindsperiode van de rechts-populistische Jair Bolsonaro, voor herbronning gezorgd. Een aantal bandleden beslisten om de band te verlaten en met de nieuwkomers ging ook een nieuwe muzikale wind waaien.

Cuca Ferreira (baritonsaxofoon): "It's not just the next album, it's really different. It's a reset, like re-founding the band. With new people, we had to get to know them and create music together. They brought different colours and ideas.".

Lees verder

OKAN - Okantomi

OKANOKAN ("hart" of "ziel" in het Lucumi, een lexicon van woorden en korte zinnen afgeleid van de Yoruba-taal, gebruikt als de liturgische taal van Santería in Cuba en de Cubaanse diaspora) is een collectief rond Elizabeth Rodriguez en Magdelys Savigne, twee naar het Canadese Toronto uitgeweken Cubaanse expats, die invloeden uit de Cubaanse Santeria-traditie mengen met westerse jazz, klassieke muziek en zelfs een vleugje reggae.

Voor Okantomi, alweer het derde OKAN-album, maar onze eerste kennismaking met dit Cubaans-Canadese gezelschap, werkte OKAN samen met uiteenlopende gasten als vocaliste Daymé Arocena, gitarist Elmer Ferrer, pianist Miguel de Armas (N.G. La Banda), bassist Roberto Riverson (Cubanismo, Klimax) en de klassiek geschoolde violiste Lara St. John.

Lees verder

Santrofi feat. Omniversal Earkestra - Deep Into Highlife: Live In Berlin

Santrofi feat. Omniversal EarkestraIn 2021 en 2022 trok Santrofi, het zevenkoppige highlife-collectief onder leiding van bassist Emmanuel Ofori, door Ghana en daarna Duitsland voor hun Deep Into Highlife-concertenreeks.

Het slotconcert in de reeks vond plaats op 2 juni 2022 in de Berlijnse Kulturbrauerei. Voor de gelegenheid werd Santrofi bijgestaan door het 14-koppige koperblazersensemble Omniversal Earkestra - op zich al reden genoeg voor een live-opname - en vocale gasten A.K. Yeboah (highlife-pionier en vader van Kwasibu Area Band-leider Kwameh Yeboah) en de Ghanese drill-rapper Yaw TOG.

Het resultaat is een meer dan uitstekende "high-live"-registratie met 5 nummers uit albumdebuut Alewa, aangevuld met Suru Nipa van A.K. Yeboah en Yaw Tog's Sei Mu, twee tracks die dan ook nog eens tot de orgelpunten van het concert beschouwd mogen worden.

Lees verder

Ekiti Sound - Drum Money

Ekiti SoundMet Drum Money zorgt Leke Awoyinka aka. Ekiti Sound voor een waardige opvolger voor zijn in 2019 verschenen langspelerdebuut Abeg No Vex.

De titel en het titelnummer van dit nieuwe album - jazzy hip-hop die ondergetekende wat aan Guru's Jazzmatazz-avonturen deed terugdenken - verwijst naar de periode dat Leke nog de eindjes aan elkaar probeerde te knopen met zijn muziek, van hot naar her rennend door New York om zijn beats aan de man te brengen, of de N15 nachtbus in Londen nemend na de zoveelste open mic-night.

Muzikaal gezien vloeien Nigeriaanse traditie, elektronica en hip-hop ook opnieuw op Drum Money voortdurend in elkaar over.

Lees verder

Mukambo presents Global Afrobeat Movement Vol. 4

Global Afrobeat Movement Vol. 4Naar goede gewoonte serveert DJ Mukambo ons ook dit jaar weer een leuk buffet vol internationale afrobeat-lekkernijen.

Mukambo presents Global Afrobeat Movement Vol. 4 trapt zowaar af in Finland, de thuisbasis van de uit Benin afkomstige Oladele Franck Komolou, die er in 2013 Frankosun And The Family oprichtte. Small Talk Big Problem is de heerlijke meer dan tien minuten durende opener van hun gelijknamige eerder dit jaar verschenen langspeler. Heel anders klinkt Farawané, van het Britse Yamäya dat zijn afrobeat lardeert met invloeden uit Ethio-jazz, hip-hop en dub en vocalen in het Wolof.

Met Phoenix Afrobeat Orchestra, een zestienkoppig ensemble onder leiding van Camille Sledge (dochter van Debbie Sledge van de iconische soulformatie Sister Sledge) zitten we natuurlijk in de Verenigde Staten.

Normaal gezien focust DJ Mukambo met deze compilaties op vrij recente releases, maar voor de klassieke afrobeat van Doucement van het Franse Les Frères Smith keren we terug naar 2011. Met BANTU keren we terug naar het moederland, Nigeria. Voor het stevig uptempo Na Me Own My Body kregen ze bovendien het gezelschap van Akua Naru.

Lees verder

Yalla Miku - Yalla Miku

Yalla MikuVanwege de machtige financiële instellingen die er gevestigd zijn, is Genève vooral bekend als een plek die rijkdom uitstraalt. Toch wordt de Zwitserse stad ook geroemd om zijn multiculturalisme; een "multiculturalisme" dat vooral bestaat uit rijke, hoogopgeleide Engelssprekende expats. Maar wie wat dieper wil graven, zal in het historische hart van de stad de ware ziel van Genève ontdekken, kloppend in de Noord-Afrikaanse eetgelegenheden en op de plekken waar kunstenaars, muzikanten en activisten elkaar ontmoeten. En het is vooral dat Genève dat Cyril Yetarian wil promoten met Bongo Joe, of het nu via de releases van het label is, of terplekke in de platenzaak annex café met zicht op de Rhône: "I've always wanted to showcase the real international Geneva, and with all these different activities, I'm fighting to keep the city interesting and honor its underground life!".

Lees verder

Bongeziwe Mabandla - amaXesha

Bongeziwe MabandlaWij maakten in 2020 voor het eerst kennis met de uit het Zuid-Afrikaanse Tsolo afkomstige singer-songwriter Bongeziwe Mabandla, en wie van de soms wat etherische Afro-folk op Iimini genoot, zal ook deze amaXesha (Xhosa voor "de tijden") weten te appreciëren. Ook voor dit album werkte Mabandla opnieuw samen met producer en multi-instrumentalist Tiago Correia-Paula. Het resulteerde in 14 nieuwe composities, veelal intiem van aard, met uitzondering van het zeer dansbare Hlala, dat een discojasje kreeg aangemeten. De studiogesprekken tussen sommige nummers zullen echter enkel de echte fans bekoren.

Lees verder

Trad.Attack! - Bring It On

Trad.Attack!Voor de opvolger van het in 2020 verschenen Make Your Move, experimenteert het Letse trio Trad.Attack! verder met hun moderne kijk op de traditionele Letse folk, maar gitarist/vocalist Jalmar Vabarna voegt daar toch graag aan toe: "This album has set us off on a new journey to broaden our horizons. We tried out new instruments and searched for new sounds. Our paths have crossed with those of many other musicians from familiar places and ones we weren't really familiar with.". Drummer Tõnu Tubli vult aan: "We will not forhet our roots, we remain true to who we are and know what make sus special. The songs on this album remember the start of their journey and bravely look into the unknown!".

Lees verder

Skalinka - Beyond Bars

SkalinkaDeze Beyond Bars mag dan al de derde langspeler zijn voor Skalinka, voor ondergetekende was het de eerste kennismaking met dit negenkoppig mestizo-gezelschap uit Oldenburg bij Bremen.

De naam van de band is een samentrekking tussen "ska" en "Kalinka", één van de bekendste Russische volksliederen, en op Beyond Bars, balanceren de Oldenburgers dan ook voortdurend op een slappe koord tussen genres als reggae en ska (Levantemonos), swing (Prometheus, reggae meets swing), Balkan brass, klezmer en pop (afsluiter In The Wake, pop meets hoempa) en zelfs wat klassieke muziek (het donkere intieme Dagger Dance, dat in de tweede helft van het nummer plots transformeert in wervelende Oost-Europese folk), waarbij vocaal wordt afgewisseld tussen Engels en Spaans.

Lees verder

FRA! - Chale Wote

FRA!FRA! is een zevenkoppige Ghanese formatie die werd opgericht in 2015 en lokale genres als afrobeat, highlife en Afro-funk mixt met elementen uit westerse rock (vanwaar ook hun keuze voor de bandnaam FRA!, Akan voor "mix"), waarbij ze zich graag laten inspireren door legendarische Ghanese bands uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw als Osibisa en The Ramblers. In 2022 verscheen al hun debuutalbum Journey, nu dus gevolgd door deze Chale Wote, waarbij chale lokaal dialect is voor vriend of kennis, en wote is Ga voor "kom op" of "laten we gaan".

Lees verder

Yemen Blues - Shabazi, A Tribute To The Poet

Yemen BluesYemen Blues, het project rond de naar Finland uitgeweken vocalist en multi-instrumentalist van Jemenitische afkomst Ravid Kahalani, ontstond in 2010 uit een samenwerking met contrabassist en componist Omer Avital.

Met deze Shabazi, A Tribute To The Poet brengt de band, ondertussen versterkt met Shanir Blumenkranz op bas en oed, Rony Iwryn op percussie en Dan Mayo op drums, een muzikale ode aan de zeventiende-eeuwse dichter Shalem Shabazi, algemeen beschouwd als de belangrijkste poëet in de Jemenitische geschiedenis.

Lees verder

Taa! - Our Language May Be Dying, But Our Voices Remain

Taa!Voor wat ondertussen alweer het elfde deel is in de Hidden Musics reeks van Glitterbeat Records, trok samensteller en producer Ian Brennan deze keer naar een aantal afgelegen locaties in het binnenland van Botswana waar hij op zoek ging naar de muziektradities van de San (vroeger bekend onder de naam "Bosjesmannen"). Het voortbestaan van het Taa (dat zich laat vertalen als "mens" of "menselijk wezen") of !Xóõ, een taal befaamd om zijn enorme klankinventaris (5 klinkers, 56 ongeaffecteerde medeklinkers en niet minder dan 80 klikmedeklinkers), is ondertussen echter bedreigd. De 16 liederen op deze Taa! - Our Language May Be Dying, But Our Voices Remain zijn voornamelijk mantra's, gebeden waarin dezelfde woorden of zinssneden voortdurend herhaald worden, waarbij de stemmen van de verschillende sjamanen enkel spaarzaam worden bijgestaan door handgeklap, geïmproviseerde percussie of duimpiano. Intiem portret van een bedreigde cultuur.

Lees verder

Chouk Bwa & The Ångströmers - Somanti

Chouk Bwa & The ÅngströmersToen het Haïtiaans-Belgische samenwerkingsverband Chouk Bwa & The Ångströmers in de lente van 2020 wilden beginnen aan de promotietournee voor hun eerste langspeler Vodou Alé, hadden ze er natuurlijk nog geen enkel vermoeden van welk onheil hen en de rest van de wereld boven het hoofd hing met de toenmalige COVID-19 pandemie.

De tournee moest noodgedwongen uitgesteld, maar toch bleven beide bands het vuur ook tijdens de pandemie brandende houden, wat resulteerde in de release van Ayiti Kongo Dub #1 en Ayiti Kongo Dub #2, twee drie tracks tellende 12inch dub-EP's.

In mei 2022 volgde dan uiteindelijk de reünie in de vorm van een 32 concerten tellende tournee, af en toe onderbroken voor repetitiesessies, discussies, experimenten, interculturele dialoog en muzikale onderhandelingen. Het was op die manier dat het materiaal voor Somanti haast organisch tot stand kwam.

Lees verder

Bombino - Sahel

BombinoVijf jaar na het gesmaakte Deran is de Nigerese Toeareg en gitaarvirtuoos Omara 'Bombino' Moctar terug met Sahel, waarvoor hij samenwerkte met de Welshe producer David Wrench en zich samen met zijn muzikanten tien dagen terugtrok in Studio Hiba in het Marokkaanse Casablanca.

De titel van het album verwijst vanzelfsprekend naar de strook land die tussen de Saharawoestijn en de zuidelijker gelegen tropenregio het Afrikaanse continent van de Atlantische Oceaan tot aan de Rode Zee doorkruist.

Lees verder