Sangit - Studio Sessions

SangitVoor deze Studio Sessions bundelde het Cumbancha label de verschillende nummers die de Israëlische producer, percussionist en songwriter Sangit tussen 2012 en 2021 met tientallen muzikanten van over heel de wereld opnam voor zijn gelijknamige audiovisuele project waarbij elk nummer werd steeds vergezeld van een begeleidende videoclip. Alle meewerkende muzikanten hier gaan opsommen zou ons te ver voeren en wij besloten dus vooral te focussen op de gastvocalisten.

Lees verder

Luiz Morais - In The Weave

Luiz MoraisDe naar het Verenigd Koninkrijk uitgeweken Braziliaanse gitarist en componist Luiz Morais zorgt met deze In The Weave voor een waar pareltje dat zo uit het gouden tijdperk van de bossa nova, die gulden snede tussen jazz en samba, had kunnen komen. Morais werd geboren in Fortaleza, de hoofdstad van de deelstaat Ceará in het noordoosten van Brazilië, maar ging studeren in Rio, dat hij beschouwde als de magische thuisbasis van muzikale helden als Dorival Caymi, Tom Jobim, Joaoa Bosco, Edu Lobo, Moacir Santos en Pixinguinha. In 2010 volgde dan een verhuis naar Londen waar hij deel ging uitmaken van de choro-band Alvorada en zijn eigen sextet oprichtte. Luiz bespeelt de zevensnarige gitaar en liet zich voor deze In The Weave omringen door rasmuzikanten als drummer Marcio Bahia (Hermeto Pascual), Marcelo Martins van Djavan op fluit en saxofoon en tromboneveteraan Vittor Santos die mee instond voor de productie en artistieke leiding.

Lees verder

Monoswezi - Shanu

MonosweziVoor de opvolger van het in 2015 verschenen Monoswezi Yanga koos Monoswezi, het internationale samenwerkingsverbond tussen de Zimbabwaanse Hope Masike, de Mozambikaan Calu Tsemane, de Noor Hallvard Godal en de uit Zweden afkomstige Erik Nylander en Putte Johander, voor Shanu als titel. Meer dan toepasselijk als je weet dat het Shona is voor "vijf", verwijzend naar het vijfde album en de vijf leden van de band. Naast de mbira van Hope Masike (Where Is My Mbira?) kreeg deze keer ook de mellotron (een elektrisch muziekinstrument met toetsen, waarbij het geluid geproduceerd wordt door middel van op magneetbanden opgenomen geluidsfragmenten, en bij het indrukken van een toets een band door een aandrukrol tegen een magneetkop gedrukt wordt) van Hallvard Godal een centrale rol toebedeeld.

Lees verder

Khöömei Beat - Changys Baglaash

Khöömei BeatNog niet zo lang geleden was khöömei (spreek uit "her-may"), in het Westen beter bekend als Tuvaanse keelzang, niet meer dan een marginaal verschijnsel enkel nog beoefend door een kleine minderheid in een afgelegen uithoek van de voormalige Sovjetunie. Na het ineenstorten van het Oostblok en dankzij bands als Huun-Huur-Tu of Yat-Kha is het ondertussen echter een wereldwijd gekend fenomeen en regelmatig te horen in de soundtracks van films en televisiereeksen. Khöömei Beat, een vijfkoppige formatie (Aikhan Oorzhak - vocals/doshpuluur/igil, Kan-Khüler Saaya - vocals/byzaanchy/chadagan en shyngyraash, Aidyn Sedii - backing vocals/cello, Shoraan Ochur - bas/shoor-fluit en Bailak Mongush - drums/sampler/kengirge-drum), maakt deel uit van een nieuwe generatie Tuvaanse muzikanten, die hun eigen invulling geven aan de traditionele Tuvaanse muziek en naast lokale instrumenten als de byzaanchy (viersnarige viool), doshpuluur (tweesnarige luit) of igil (tweesnarige viool) ook westerse instrumenten als drums, cello en bas gebruiken.

Lees verder

Hany Mehanna - Music For Airplanes: A Collection Of Instrumental Showpieces And Scores For Egyptian Films And TV-Series 1973-1980

Hany MehannaSterk staaltje archiverings- en restauratiewerk deze Music For Airplanes', een compilatieproject rond het werk van de Egyptische toetsenist en componist Hany Mehanna. Mehanna staat bekend als pionier van de Egyptische synthesizer en het Farfisa-orgel en begon zijn muzikale carrière als accordeonist en toetsenist bij orkesten die Egyptische diva's als Umm Kulthum, Warda en Fayza Ahmed begeleidden, en kwam zo tenslotte ook terecht bij het legendarische Al-Firqa Al-Musiya, de begeleidingsband van Abdel Halim Hafez. Zijn grote doorbraak kwam er echter als componist van soundtracks voor talrijke films en televisiereeksen. Toch bracht de man maar één soloalbum uit in zijn carrière (het in 2018 door Radio Martiko, het moederlabel van Souma Records, heruitgegeven Agaeb El Rakasat El Sabaa of The Miracles Of The Seven Dances uit 1975). Tegenwoordig wordt Mehanni vaak beschouwd als de peetvader van de huidige electro-chaabi en dit 19 tracks tellende dubbele compilatiealbum, dat hoofdzakelijk bestaat uit composities die Hany tussen 1973 en 1980 schreef voor Egyptische films en televisiereeksen is dan ook een fascinerend en terecht eerbetoon aan het rijke oeuvre van deze getalenteerde Egyptische muziekpionier!

IKOQWE - Falta Muito? EP

IKOQWEAls toemaatje bij het eerder dit jaar verschenen langspelerdebuut van IKOQWE, het samenwerkingsverbond van Pedro Coquenão aka. Batida en Luaty Beirão aka Ikonoklasta, verschijnt nu ook nog deze Falta Muito? EP. In de tracklist titelnummer Falta Muito? (Portugees voor "Is het nog ver?"), waarvoor het duo samenwerkte met de Zuid-Afrikaanse rapper Spoek Mathambo (en dat ook al op het album terug te vinden was) aangevuld met 4 alternatieve versies van nummers uit The Beginning, The Medium, The End And The Infinite. Voor een remix en dub van Vai De C@n@! zorgde het ons niet onbekende Ekiti Sound, een project rond de in Londen gevestigde Nigeriaanse muzikant, vocalist en producer Leke 'Chif' Awoyinka. De Indische naar New York uitgeweken producer Ravish Momin aka. Sunken Cages herwerkte dan weer Makumba, een versie die hij zelf omschrijft als: "…channeling inspirations from Alice Coltrane and rhythmic heat from the streets of Mumbai, Durban and Chicago!". Besluiten doet IKOQWE met een hypnotische instrumentale versie van het jammer genoeg nog steeds actueel getitelde Quarantena. Leuk extraatje bij het originele album.

Lees verder

Agustin Pereyra Lucena Quartet - La Rana

Agustin Pereyra Lucena QuartetLiefhebbers van de betere bossa nova en samba-canção opgelet, want met de heruitgave van dit oorspronkelijk in 1980 verschenen album van de Argentijnse gitarist Agustin Pereyra Lucena en zijn kwartet, maakt Far Out Recordings een echt pareltje opnieuw beschikbaar. Het album werd destijds opgenomen in Oslo, waarbij Agustin geflankeerd werd door bassist en multi-instrumentalist Guillermo Reuter en fluitist Ruben Izarrualde (die beiden samen met Agustin nog deel uitmaakten van de bezetting van de band Candeias), aangevuld met de Noor Finn Sletten op drums en percussie.

In de tracklist onder herwerkingen van Braziliaanse groten als Antonio Carlos Jobim (Samba Do Aviao), João Donato (titelnummer La Rana, een herwerking van Donato's A Rã) en Baden Powell (Pra Que Chorar), aangevuld met enkele eigen composities. Maar die nummers vormen eigenlijk allemaal de aanloop naar Pereyra's eigen meesterwerk, het afsluitende, iets meer dan vijftien minuten durende Encuentro De Sombras' ("ontmoeting van schaduwen"). Ook de hoesillustratie is trouwens van Pereyra's eigen hand. Meesterlijk gitaarwerk om van te genieten tijdens een kille winterochtend bij een warme kop koffie, thee of warme chocolademelk!

Lees verder

Gabriele Poso - Tamburo Infinito

Gabriele PosoDeze Tamburo Infinito is onze eerste kennismaking met het werk van de Italiaanse multi-instrumentalist, meester-percussionist en radiopresentator Gabriele Poso, en dat is zeker geen onprettige zintuiglijke ervaring geworden. Poso liefde voor het percussieve begon bij de Afro-Cubaanse percussieritmes. Hij trok naar Rome waar hij in de Timba Scuola Di Musica les kreeg van grootmeester Roberto 'Mamey' Evangelisti. In 2001 verhuisde Gabriele vervolgens naar San Juan in Puerto Rico om er zijn studies verder te zetten aan de Universidad Interamericana De Puerto Rico, culminerend in een masterclass aan de Escuela Nacional De Arte in Havana, Cuba. De man weet ondertussen dus maar al te goed waar hij mee bezig is en voor deze Tamburo Infinito liet hij zich deze keer onder andere inspireren door de percussieritmes uit de Franse Antillen: "I'm in love with everything about the sound of their drums, it's a very unique warm and deep sound!".

Lees verder

Tamala - Lumba

TamalaMet deze Lumba, Mandinka voor "de grote dag", zorgt Tamala, het samenwerkingsverbond tussen de Senegalese muzikanten Mola Sylla (vocals, xalam, kalimba) en Bao Sissoko (kora) en de Belgische violist Wouter Vandenabeele, voor een opvolger voor hun gesmaakte debuut uit 2017, waarvoor ze zich voor de gelegenheid lieten bijstaan door de Estse zangeres Mari Kalkun (zowel vocaal als op de kannel, een Estse variant uit de citerfamilie, te horen in Tule Tuul), de Belgisch-Congolese Sylvie Nawasadio (vroeger nog actief bij Zap Mama en hier onder andere te horen in opener Yanoul, Sira en Halleluja), het Halleluja Choir (Simon D'Archambeau, Julien Lechien, Thierno Ba, Christine Verschorren en Peter Van Rompaey) en harmonicaspeler Olivier Vander Bauwede (die in Picce Mi en vooral Halleluja, dat net zo goed uit New-Orleans had kunnen komen, voor een sound zorgt die het midden houdt tussen de blues uit Mali en die uit de Mississippi-delta in de Verenigde Staten).

Lees verder

Fanfare Ciocărlia - It Wasn't Hard To Love You

Fanfare CiocărliaMet deze It Wasn't Hard To Love You zet de legendarische Balkan-fanfare uit het Roemeense Zece Prăjini zijn vijfentwintigjarige bestaan in de kijker. Voorganger Onwards To Mars dateerde alweer uit 2016, al betekende dat nu niet meteen dat de band geheel uit de aandacht verdween, want het bleef natuurlijk een geoliede podiummachine en vorig jaar mochten ze met Just The Two Of Us (een Balkan-pastiche van de soulklassieker van Bill Withers met Benedikt Stehle op vocalen) nog de eindtune voor de soundtrack van Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan leveren. Datzelfde nummer opent ook It Wasn't Hard To Love You en dat had wat ondergetekende betreft toch niet meteen gehoeven. Maar geen paniek, ondanks die wat valse start zitten liefhebbers van de betere Balkan-fanfare natuurlijk nog steeds goed bij Fanfare Ciocărlia.

Lees verder

Monsieur Doumani - Pissourin

Monsieur DoumaniWij leerden het Cypriotische trio Monsieur Doumani kennen ten tijde van de release van hun Sikoses album uit 2015. Het in 2018 verschenen Angathin bereikte ons helaas niet, maar deze door Glitterbeat Records verdeelde Pissourin hernieuwden we onze kennismaking. Het vertrek van stichtend lid en gitarist Angelos Ionas luidde een wissel van de wacht in, en met de komst van Andys Skordis, die de band in het verleden al meermaals vergezelde tijdens hun tournees, kwam niet alleen een nieuwe gitarist aan boord, maar het zorgde meteen ook voor een nieuwe muzikale wind.

Lees verder

Meridian Brothers Y Conjunto Media Luna - Paz En La Tierra

Meridian Brothers Y Conjunto Media LunaOp het vorig jaar verschenen Cumbia Siglo XXI trok Eblis Alvarez aka. Meridian Brothers de vernieuwingsbeweging van de Colombiaanse cumbiaband Cumbia Siglo XX door naar de eenentwintigste eeuw en voor deze Paz En La Tierra doet hij eigenlijk hetzelfde met de vallenato van de beruchte Colombiaanse zanger Diomedes Diaz (een zeer geliefd, maar controversieel figuur vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de gruwelijke moord op Doris Adriana Niño, alsmede verschillende geruchtmakende rechtszaken, waarnaar Alvarez verwijst in afsluiter El Hombre De Alma Traicionada of "de man met een verraden ziel").

Lees verder

Femi & Made Kuti - Legacy+

Femi Kuti + Made KutiDubbel afrobeatplezier, want deze Legacy+ bestaat tegelijk uit Stop The Hate, het nieuwe album van Femi Kuti, en For(e)ward, het langspelerdebuut van diens zoon Made. Femi Kuti: "I don't think it's been done where a father and son have released on the same day, or have a joint album of this magnitude. It's been more joy in my life to see my son be able to express himself in this manner. I'm happy because he's not copying me; He has found his (own) voice. What other joy could a father want than to experience this in his lifetime?".

Lees verder

Purbayan Chatterjee - Abaad + Parvyn - Sa

ParvynPurbayan ChatterjeeMet Abaad van Purbayan Chatterjee en Sa van Parvyn stellen we u deze keer twee releases uit de Indische diaspora voor.

Lees verder

islandman - Godless Ceremony

islandmanVan alle Turkse acts die hier al de revue passeerden is islandman zonder twijfel het meest eclectische gezelschap, zoals het trio opnieuw bewijst met deze Godless Ceremony. Op hun derde langspeler nemen multi-instrumentalist Tolga Böyük, percussioniste Eralp Güven en gitarist Erdem Başer - voor de gelegenheid bijgestaan door gastmuzikanten als de Deense gitarist Jacob Gurevitsch, DJ Divo, OliO, Kenneth Bager, Tamikrest, Troels Hammer en Ole Theill - u moeiteloos mee op een virtuele wereldreis.

Lees verder

Nilza Costa - Le Notti Di San Patrizio/Distorção Do Tempo

Nilza CostaFocuste de in Italië gevestigde Braziliaanse Nilza Costa op het in 2016 verschenen Roots nog vooral op haar Afrikaanse wortels, dan verschoof haar focus voor deze Le Notti Di San Patrizio/Distorção Do Tempo naar de mistoestanden die de westerse maatschappij teisteren. De titel van het album verwijst dan weer naar de nachtelijke uren waarop Nilza, die aan slapeloosheid lijdt, de meeste van de nummers voor dit album componeerde in haar woonplaats San Patrizio (een gehucht met 1.198 in de gemeente Conselice, in de provincie Ravenna).

Lees verder

Muito Kabala Power Ensemble - Mamari Remixed

Muito Kaballa Power EnsembleRemixalbums zijn een echte trend aan het worden in wereldmuziekland. We stelden u pas nog Remixed van Shiran voor en ook het Duitse Muito Kabala Power Ensemble liet nu een reeks bevriende producers en deejays los op hun gesmaakte Mamari dubbelalbum. Jan Janzen (toetsen) en Niklas Mündermann (saxofoon) zijn zelf ook deejays en houden dus wel van meer elektronisch getinte clubvibes. Met de steun van Seb Bassleer aka. SebCat, de drijvende kracht achter het Belgische Rebel Up! Records, gaven ze dan ook graag hun collega's de kans om zich volledig uit te leven op een track uit Mamari.

Lees verder

Nkom Bivoué - Zeun Ya Yop

Nkom BivouéIn het spoor van de door het Belgische Rebel Up! Records verdeelde Before Zeun Ya Yop EP, volgt nu ook Nkom Bivoué's nieuwe langspeler. Twee van de drie tracks op de EP (titelnummer Zeun Ya Yop en opener No Lele, een vocale versie van de instrumental op Before Zeun Ya Yop met de Ghanees Sizeless op vocals) zijn ook hier in de tracklist terug te vinden. Ook voor andere tracks werkte Nkom samen met gastvocalisten als PH, een naar Kameroen uitgeweken Congolees (Never Give Up), de Kameroense r&b- en afrobeats-artiest Vankings (Baale Ma) en rapper Krys Kofi, een opkomend talent in Kameroen (After The Shift). En met de remix van Interstellar Anthem, zorgt Bivoué voor een nieuwe versie van de in 2019 verschenen single. Wij hadden het op Zeun Ya Yop vooral voor de bezwerende trance van instrumentale en semi-instrumentale nummers als Tantra, Unconditional Love, de remix van Interstellar Anthem en natuurlijk titelnummer Zeun Ya Yop, composities die je zo naar een ander universum transporteren.

Lees verder

Omar Sosa & Seckou Keita - Suba

Omar Sos & Seckou KeitaOp het uit 2017 daterende Transparent Water, zorgden de Cubaanse pianist Omar Sosa en de Senegalese kora-virtuoos Seckou Keita al een eerste keer voor een heerlijke symbiose tussen beide instrumenten en dat schreeuwde natuurlijk om een vervolg. Suba betekent zonsopgang in het Mandinka, de moedertaal van Seckou, en is zijn favoriete moment van de dag: "Even if you're facing certain difficulties, you reset your brain back to normal. You see the sunrise as a new day, a new peace, a new something, good or bad - an exciting something. That was also the feeling I had when I was writing with Omar.". Het album werd opgenomen tijdens de globale COVID-19 lockdown, en voor Omar staat 'Suba' dan ook vooral symbool voor hoop: "In this moment we're living, when everything's falling apart little by little, the one thing we have inside ourselves is a divine connection with our inner voice, with our spirit and light and with our ancestors. We try to give hope through music and tell people that we can be together.".

Lees verder

Shiran - Remixed

ShiranNadat ze voor haar Glsah Sanaanea with Shiran album de traditionele toer op ging, liet Batov Records voor deze Remixed een aantal artiesten en producers van diverse pluimage los op enkele nummers uit Shiran's titelloze debuut.

Lees verder