Mukambo presents Global Afrobeat Movement Vol. 3

Mukambo presents Global Afrobeat Movement Vol. 3Met Everybody Get It uit Fa duiken Togo All Stars ook op in de tracklist van Mukambo presents Global Afrobeat Movement Vol. 3, de ondertussen jaarlijkse bloemlezing van het beste wat er mondiaal gezien op afrobeat te vinden is, alweer voor de derde keer samengesteld door DJ Mukambo, nog steeds in samenwerking met het Brusselse NYP Records.

De compilatie opent deze keer met Na Yawa, een eerbetoon aan de vorig jaar overleden afrobeat­legende Oghene Kologbo. Ook elders in tracklist duiken namen op waarmee u hopelijk al vertrouwd bent aangezien we er in het verleden op deze pagina's al ruim aandacht aan besteedden. De tracks van Newen Afrobeat, Seun Kuti, Terrakota, Daniel Dzidzonu en Dele Sosimi laten we dan ook voor zichzelf spreken en wij focussen ondertussen op de artiesten die wellicht minder snel een belletje zullen doen rinkelen.

Lees verder

Togo All Stars - Fa

Togo All StarsHet muzikale landschap van Togo mag dan wellicht bekendheid genieten dan dat van buurlanden als Ghana, Benin en Nigeria, maar als je weet dat de hoofdstad Lomé op iets minder dan 200 kilometer van Accra ligt, 150 kilometer van Cotonou en net iets meer dan 250 kilometer van Lagos verwijderd is, dan weet je al dat ja de sound van Togo All Stars ergens moet situeren tussen highlife, vodoun, afrobeat (uit Everybody Get It: "It's so good, so nice, so fine, so light, it's afrobeat!") en hun eigen Togolese legba (nauw verwant aan de Beninse vodountradities). Dat deze elfkoppige formatie een stevig stukje kan grooven bewezen ze al met hun titelloze langspelerdebuut uit 2017.

Lees verder

BKO Quintet - Djine Bora

BKO QuintetVoor deze Djine Bora is BKO Quintet van label veranderd, maar voor de rest bewandelt de Malinese band verder het muzikale pad dat ze ook al verkenden op voorgangers Bamako Today (2014) en Mali Foli Coura (2017), zijnde een transcendentale fusie van de klanken van de djeli ngoni van Mamoutou Diabaté en de donso ngoni, het typische instrument van de Bambara-jagers, van Adama Coulibaly, aangevuld door de ritmesectie gevormd door oprichters Aymeric Krol en Ibrahima Sarr. Voor de vocalen zorgt nog steeds de charismatische Fassara Sacko, die dan wel zijn zicht verloren mag zijn, maar nog niks van zijn podiumpresence is verloren.

Lees verder

Batida - Neon Colonialismo

BatidaDe afgelopen jaren hield Pedro Coquenão, beter bekend als Batida (Portugees voor "beat") zich vooral onledig met projecten als Konono N°1 meets Batida (waarvoor hij de handen ineensloeg met het Congolese Konono N°1) of The Beginning, The Medium, The End And The Infinite van IKOQWE, zijn samenwerkingsverbond met Luaty Beirão aka. Ikonoklasta. Voor een echt soloalbum van de man moeten we alweer terug tot in 2014, voor de toepasselijk getitelde tweede langspeler van Batida, Dois.

Maar nu is er dus deze Neon Colonialismo, een album dat net zo goed Batida and Friends had kunnen heten, want voor elke track op het album nodigde Batida één of meerdere gasten uit, resulterend in een caleidoscoop van bekende en minder bekende namen uit Kaapverdië, Portugal, Angola, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk als daar zijn: Bonga, DJ Satelite, Mayra Andrade, Poté, Nástio Mosquito, DJ Dolores, Octa Push, Lia de Itamaracá, Mário Lúcio, Botto Trindade, Pedro da Linha, João Morgado, Branko (Buraka Som Systema) en natuurlijk zijn maatje Ikonoklasta.

Lees verder

Kottarashky & The Rain Dogs - Doghouse

Kottarashky & The Rain DogsHet was alweer van het uit 2016 daterende Cats, Dogs And Ghosts geleden dat we nog eens wat hoorden van Nikola Gruev aka. Kottarashky en zijn Rain Dogs. Dit nieuwe album klinkt een pak vocaler dan zijn voorgangers en ook stilistisch het Kottarashky de afgelopen jaren blijkbaar niet stilgezeten. Het resulteert wederom in een betoverend album waarbij het fundament steeds de Bulgaarse folktraditie blijft (zie bijvoorbeeld Zalvera, een herwerking van een weinig bekend pareltje uit het Rodopegebergte over een moslimmeisje), maar waarop net zo goed invloeden uit jazz (de instrumentale opener Cats In), triphop (Moma), breakbeats (Dogs Out, afsluiter Zaide) en meer opduiken. Net als voor Demoni uit 2012, werkte Kottarashky opnieuw samen met de Nieuw-Zeelandse vocaliste Tui Mamaki, hier te horen in Moma en Gyuro, een uitstekend duet met Asya Andonova. Die laatste duikt ook op in Zaide en Zalvera, en andere stemmen komen nog onder andere van Ivan Gatev (Drunken Fish), Surmata Harry (Dogs Out), Veselin Mitev (Early Song), Nino Gomez (Hare Nishto) en Milenita (Ni Lah). Maak snel de optelsom en je krijgt de Balkan op zijn best… Aanrader!

Lees verder

Star Feminine Band - Star Feminine Band In Paris

Star Feminine BandHun in 2020 verschenen titelloze langspelerdebuut hadden we nog gemist, maar dankzij opvolger Star Feminine Band In Paris kunnen we u alsnog laten kennismaken met dit muziekfenomeen uit Natitingou, een klein dorpje in het noordwesten van Benin. Het zevenkoppige Star Feminine Band is volledig samengesteld uit jonge meisjes met leeftijden tussen 12 en 18, die hun instrumenten voor het eerste ter hand namen toen een lokaal radiostation in 2016 een korte opleiding organiseerde.

De melodieën van hun nummers, waarin zowel invloeden uit West-Afrikaanse highlife, afrobeat, westerse garagerock, Congolese rumba, en Beninse ritmes als vodoun en sato, te horen zijn, mogen dan vrolijk en uiterst dansbaar klinken, maar wie de moeite neemt om naar de teksten van hun nummers te luisteren (afwisselend gezongen in het Frans, lokale talen als het Waama/Yoabu en Ditammari/Tammari, en voor de eerste keer ook in het Engels, zoals in opener We Are Star Feminine Band, waarin ze zichzelf op schattige wijze voorstellen), zal al snel merken dat deze meiden geen blad voor de mond nemen en vaak gevoelige thema's als gedwongen huwelijken (Le Marriage Forcé), de ongelijkheid in opleiding en onderwijs (Les Filles À L'école), vrouwenbesnijdenis (L'excision), kinderrechten (Le Droit De L'enfant), of zelfs de dominantie van mannen in de Beninse muziek, aansnijden. Stevig feministisch statement in een meer dan aanstekelijk West-Afrikaans jasje!

Lees verder

Nyati Mayi & The Astral Synth Transmitters - Lulanga Tales

Nyati Mayi & The Astral Synth TransmittersMet deze Lulanga Tales van Nyati Mayi & The Astral Synth Transmitters, een project van het Brusselse duo Nyati Mayi en DJ soFa, wilden we jullie vooral laten kennismaken met de sound van de lulanga, een rechthoekige houten schaalciter, die Nyati cadeau kreeg tijdens een bezoek aan Nyangezi, het geboortedorp van zijn moeder. Het instrument maakt nu integraal deel uit van Mayi's sound en op Lulanga Tales wisselde hij het enkel voor Try Sunshine in voor een Japanse shamisen, een driesnarige luit die haar oorsprong vindt bij de Chinese sanxian.

DJ soFa van zijn kant, concentreerde zich tot voor kort vooral op zijn deejay-werk en bracht eigenlijk geen eigen werk uit. Hij maakte kennis met Nyati tijdens de lockdowns die de voorbije COVID-19 pandemie beheersten, nadat hij op Facebook een opname van Mayi tegenkwam en hem een geremixte versie terugstuurde. Het resultaat is een etherisch jazzy album geworden, waarop de akoestische tonen van Nyati's lulanga overvloeien in de elektronica van soFa, gaande van de Afro-kosmische synths in opener Elderflower tot meer naar de Afro-disco uit de jaren tachtig van de vorige eeuw neigende synth-toetsen in het al vermelde Try Sunshine. Fascinerend Afro-futurisme!

Lees verder

Liraz - Roya

LirazDe soundtrack bij de huidige protesten tegen het regime in Iran is Baraye Azadi (of "voor vrijheid"), een nummer van Shervin Hajipour. Wie zijn wij natuurlijk om dat tegen te spreken, maar toch zouden we een lans willen breken voor de Israëlisch-Iraanse Liraz, die met Roya, Farsi voor "fantasie", nog een stapje verder gaat dan op voorganger Zan. Voor dat album werkte de zangeres al clandestien samen met een aantal Iraanse muzikanten die om duidelijke redenen volledig anoniem bleven, maar die samenwerking bleef wel virtueel en verliep volledig via het internet. Deze keer reisde Liraz met haar band en producer/multi-instrumentalist Uri Brauner Kinrot af naar de Turkse hoofdstad Istanboel waar ze een deel van die muzikanten daadwerkelijk ontmoette in de Hayyam Stüdyoları of Hayyam Studio. Of bleef het, zoals de albumtitel suggereert, toch allemaal fantasie en een mooie wensdroom?

Lees verder

Al-Qasar - Who Are We?

Al-QasarAl-Qasar, Arabisch voor "het fort" of "de vesting" (zie ook het Spaanse "alcazar"), is een project rond bandleider Thomas Attar Bellier, zelf geboren in Barbès, een multiculturele wijk in het noorden van Parijs (net ten zuiden van Montmartre).

Thomas Attar Bellier: "Al-Qasar was born in the Barbès neighbourhood of Paris. I've lived in Los Angeles, Paris, New York, Lisbon… I wanted to start a project that was in tune with the daily life of people living in these international cities, something diverse, radically colourful, with a fresh, contemporary outlook on what societies really look like today.".

Lees verder

Adedeji - Yoruba Odyssey

AdedejiAdedeji Adetayo, kortweg Adedeji, is een singer-songwriter uit Lagos, Nigeria, die met deze Yoruba Odyssey alweer aan zijn derde langspeler toe is.

Zeggen dat de man voorbestemd was voor een muziekcarrière is wellicht nog een understatement: al op zijn zesde maakte hij deel uit van het lokale kerkkoor, tegen zijn tiende schopte hij het tot koorleider, vanaf zijn dertiende werd hij een veelgevraagd studiovocalist waarbij hij samenwerkte met lokale Nigeriaanse artiesten als Imoleayo, Pasunma, Obesere, Gbenga Adewusi en Sammy Okposo, op zijn vijftiende begint hij ook te oefenen op de gitaar, en op zijn achttiende gaat hij achtereenvolgens muziek en muziektechnologie studeren aan The Muson School of Music in Lagos, de Polytechnic van Ibadan en de University of Lagos, om uiteindelijk een bachelor in jazzmuziek te behalen aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Lees verder

Minyeshu - Netsa

MinyeshuOok voor Minyeshu werd de COVID-19 pandemie en de daaraan verbonden restricties vooral een periode van zelfreflectie, maar toch bleek muziek telkens weer het antwoord te bieden en het resultaat is Netsa.

Minyeshu: "It became clear that music is a part of me, I breathe music, I Dream music, and of course looking back it has always been a part of me. Music is what sets me free, which is why 'Netsa', meaning "free" in Amharic, was the perfect project for me. It was a chance to have the time to experiment, to explore… To be free! The album also highlights how we should see the world with positivity. The sun is still shining and nature is still nourishing us. People are still free and able to reach out and connect with each other with their hearts, minds and souls, even if physically or geographically they might be distanced.".

Lees verder

Derya Yildirim & Grup Şimşek - Dost 2

Derya Yildirim & Grup ŞimşekNet iets meer dan een jaar na Dost 1 presenteren Derya Yildirim & Grup Şimşek nu ook opvolger Dost 2. Toch verschilt dit tweede deel van het tweeluik enigszins van zijn voorganger. Derya Yildirim: "In Dost 1 we tried to concentrate on the sound that we really like as a whole unit, focussing on each element and arranging and composing the songs all together. Dost 2 is the second part of this adventure and it's really important to actually consider us as individuals, with different influences and backgrounds.".

Lees verder

Yanna Momina - Afar Ways

Yanna MominaVoor wat ondertussen alweer de tiende release is in de Hidden Musics reeks van Glitterbeat Records, trok producer Ian Brennan deze keer naar Djibouti voor een ontmoeting met de 74-jarige Yanna Momina. Momina maakte naam voor zichzelf omdat ze niet alleen over een opvallend stemgeluid met trillend vibrato beschikt, maar bovendien één van de zeldzame vrouwelijke Afar-artiesten is die haar eigen nummers schrijft. Dat dat geen nietszeggende niemendalletjes zijn, mag blijken uit songtitels als Every One Knows I Have Taken A Young Lover of My Family Won't Let Me Marry The Man I Love (I Am Forced To Wed My Uncle).

Lees verder

Cimarrón - Orinoco + La Recia

CimarrónNa al die jaren komt het niet vaak meer voor, maar zo heel af en toe maken ook wij nog kennis met muziekgenres uit verre oorden waar we voorheen niet mee vertrouwd waren. Dat is zeker het geval voor de Colombiaanse joropo van Cimarrón, een gezelschap uit Bogota (en niet te verwarren met de Brits-Jamaicaanse reggaeformatie The Cimarons, al verwijzen beide bandnamen naar de Spaanse benaming voor ontsnapte slaven).

Het snelle joropo-genre, dat door Cimarrón naar de eenentwintigste eeuw werd gekatapulteerd en vooral populariteit geniet in het naburige Venezuela, waar de klassieker Alma Llanera zowat beschouwd wordt als het onofficiële volkslied van het land, riep bij ondergetekende meteen associaties op met de son jarocho uit Veracruz in Mexico. Dat moet deels op conto geschreven worden van het gebruikte instrumentarium, want net als bij de son jarocho, speelt de harp ook hier een centrale rol, en waar in de son jarocho gitaar-achtigen als de achtsnarige jarana jarocha en de vier- of vijfsnarige requinto jarocho gebruikt worden, zijn dat in de joropo de viersnarige cuatro en bandola (een Colombiaans en Venezolaans snaarinstrument gebaseerd op de Spaanse luit). Dat gezegd zijn, zijn ook vergelijkingen met fandango zeker niet uit de lucht gegrepen.

Lees verder

Shiran - Fedaytak

ShiranAls we Remixed, een tussendoortje vol remixen van nummers uit Shiran's titelloze debuut, even buiten beschouwing laten, keert de Israëlische van Iraaks-Jemenitische afkomst na het traditionele en akoestische Glsah Sanaanea with Shiran terug naar stevige Arabische pop, dub, hip-hop en electro. Shiran sloeg daarvoor opnieuw de handen ineen met producer en wederhelft Ron Bakal en het resultaat is Fedaytak, Arabische straattaal voor "Ik wil sterven voor jou!", een langspeler vol wat het duo zelf omschrijft als "electro hafla" (letterlijk "feest" of "banket", en vaak grote familiebijeenkomsten waar stevig gedanst en gefeest wordt), waarbij traditionele instrumenten als de oud of mijwiz-fluit aangevuld worden met elektronische klanken van een Roland TR-808 drummachine.

Lees verder

Pedro Lima - Recordar É Viver: Antologia Vol. 1

Pedro LimaMet dit eerste deel van een anthologie van het werk van Pedro Lima, keert het Disques Bongo Joe label nu al voor de vierde keer terug naar de Afrikaanse eilandstaat Sao Tomé en Principe. Van Lima, die in eigen land bekend stond als "a voz do povo de São Tomé" ("de stem van het volk van Sao Tomé"), kregen we eerder al een heruitgave van zijn uit 1985 daterende langspeler Maguidala, maar vinylverzamelaar en samensteller Thomas Bignon aka. DJ Tom B vond dat de man meer eer verschuldigd was, en dus is er nu deze Recordar É Viver: Antologia Vol. 1.

Lees verder

Gyedu-Blay Ambolley - Gyedu-Blay Ambolley And Hi-Life Jazz

Gyedu-Blay AmbolleyZoals de titel al duidelijk aangeeft nam de Ghanese highlife-veteraan Gyedu Blay Ambolley voor deze Gyedu-Blay Ambolley And Hi-Life Jazz een aantal klassiekers uit de jazzgeschiedenis opnieuw onder handen. De tracklist bevat echter niet alleen herwerkingen, maar ook originele composities zoals opener Sankumagye-Love Life, Yekor Ye A Yeaba (met lange jazzy trompet- en pianosolo's door Sekondi Band-leden Kuuku Antonio en Isaacs Karikari aka. Young Anim) of Enyidado (met subtiele jazzakkoorden op gitaar door Charles O. Donkor aka. Kwesi Arko en opnieuw die trompet van Kuuku Antonio), die in weinig verschillen van het werk dat we van Ambolley gewend zijn.

Met A Love Supreme wordt een eerst jazzklassieker, origineel van de hand van John Coltrane ("John Coltrane said love is supreme and we heard him in Africa very loud and clear!"), onder handen genomen. Blay vervolgt nog met Footprints van Wayne Shorter, waarin zijn eigen uitmuntende saxofoonwerk natuurlijk perfect op zijn plaats is, en Thelonious Monk's Round Midnite krijgt hier dan weer een meer uptempo ritme aangemeten en geeft Blay de kans om zijn scattalenten te tonen. Met het groovy Asamansudo Groove, krijgen we nog wat uiterst genietbaar eigen werk, en een laatste herwerking volgt met All Blues, een lekker dansbare versie van de klassieker van Miles Davis. Besluiten doen we met het ingetogen Blay's Special, meer dan acht minuten relaxen op de tonen van Blay's saxofoon, de gitaar van Dominic Quachie en de percussie van Peter Mensah Kadesh.

Lees verder

Lucho Bermudez Y Su Orchestra - The Coastal Invasion: Cumbia, Porro, Gaita & Mapalé From Colombia's Caribbean Coast 1946-1961

Lucho Bermudez Y Su OrchestraMet deze The Coastal Invasion: Cumbia, Porro, Gaita & Mapalé From Colombia's Caribbean Coast 1946-1961, waarvoor het Radio Martiko label een reeks van de belangrijkste composities van de Colombiaanse cumbia-pionier Lucho Bermudez verzamelde, krijgen we een unieke inkijk in de ontstaansgeschiedenis van wat uitgroeide tot één van de belangrijkste en meest invloedrijke muziekgenres uit Latijns-Amerika. Lucho Bermudez was zeker niet de enige die tropische genres als cumbia, porro, gaita en mapalé populair maakte bij het grote publiek - andere invloedrijke bands waren onder andere Orquesta A N°1, Atlantico Jazz Band en Orquesta Sosa - maar samen met vocaliste (en later ook zijn echtgenote) Matilde Diaz, was hij ongetwijfeld wel één van de meest succesvolle bandleiders.

Lees verder

Noori & His Dorpa Band - Beja Power! Electric Soul & Brass from Sudan's Red Sea Coast

Noori and his Dorpa BandJanto Djassi, producer voor het Amerikaanse Ostinato Records label, ontdekte de muziek van Noori & His Dorpa Band via TikTok en raakte zo onder de indruk van de unieke sound die hij hoorde, dat hij in 2021 afreisde naar Port Sudan, de belangrijkste havenstad in het uiterste noordoosten van Soedan en meteen ook het hart van de Beja-cultuur (een gemarginaliseerde etnische minderheid die verspreid leeft in een gebied dat zich uitstrekt van zuidoost Egypte over het noordoosten van Soedan tot een deel van Eritrea).

Noori's muzikale reis begon ergens begin jaren negentig van de vorige eeuw, toen hij op één van de vuilnisbelten van Port Sudan en nog bruikbare hals van een elektrische gitaar vond. Toen hij wat later een oude kissar of tanbour - een traditionele aan de Ethiopische krar verwante Nubische lier - cadeau kreeg, rijpte meteen het idee om het instrument te moderniseren en zo creëerde Noori uiteindelijk de eerste versterkte tambo-gitaar.

Lees verder

Vieux Farka Touré - Les Racines

Vieux Farka TouréWij waren de carrière van Vieux Farka Touré eerlijk gezegd wat uit het oog verloren, maar om deze Les Racines, dat hij opnam voor het vermaarde World Circuit Records label waar ook zijn vader Ali Farka Touré destijds zijn beste werk afleverde, konden we moeilijk heen.

Waar Vieux in het verleden absoluut niet vies was van wat experimenteren (getuige samenwerkingen met onder andere Dave Matthews, John Scofield, singer-songwriter Julia Easterlin en natuurlijk Idan Raichel als The Touré-Raichel Collective), keerde hij voor dit album letterlijk en figuurlijk terug naar de wortels: "I've had a desire to do a more traditional album for a long, long time. It's important to me and to Malian people that we stay connected to our roots, to our history. Early in my career people asked why I wasn't just following my father. But it was important for me to establish my own identity. Now people know what I can do, I can return to those roots with pride and I hope a certain authority. We are nothing if we abandon respect fort he past, but we can also marry modernity with the strength of our traditions. Returning to the roots of this music is a new departure for me and I've never spent so long or worked so hard on an album. I knew it had to be deep and durable and powerful and so I took a lot of time to reflect on how to do it and put it together.".

Lees verder