Girma Bèyènè & Akalé Wubé @ Le Lac

Girma Bèyènè & Akalé Wubé @ Le LacLe LacVijf jaar, zolang was het alweer geleden dat we het Franse Akalé Wubé nog eens live aan het werk kunnen zien. Toen de Franse band in 2017 op het podium van CC De Warande in Turnhout stond, kwamen ze in principe Mistakes On Purpose, hun toen net verschenen samenwerking met de Ethiopische pianolegende Girma Bèyènè voorstellen, maar die hoofdrolspeler was er jammer genoeg niet bij.

Afgelopen donderdag kregen we in de Brusselse Le Lac (of Het Meer, want de hoofdstad blijft tot nader order netjes tweetalig) echter een tweede kans en die lieten we natuurlijk niet aan onze neus voorbijgaan.

Le Lac bleek één van die vele oergezellige undergroundzaaltjes die onze hoofdstad rijk is, en met op de achtergrond traditionele Ethiopische muziek op krar, masenqo en washint, aangevuld met een niet onaardige delegatie Ethiopische expats, waanden we ons even in één of andere nachtclub in Addis Abeba.

Even terzijde: de COVID-19 pandemie mag dan wel officieel achter ons liggen, de mondmaskers zijn zeker de concertzalen nog niet uit, en ook Akalé Wubé bleef niet gespaard en moest last-minute op zoek naar een andere trompettist.

Het voorprogramma werd verzorgd door een zekere David aka. Votre Chazam, tevens organisator van het evenement. Hij liep de leden van Akalé Wubé eerder dit jaar haast toevallig tegen het lijf in Ethiopië en van die toevalstreffer kwam uiteindelijk dit Brusselse luik in de tournee van Girma Bèyènè & Akalé Wubé.

Met de COVID-19 pandemie als voornaamste stoorzender, promoten Girma Bèyènè en Akalé Wubé nog steeds Mistakes On Purpose en de integrale setlist van de avond bestond dan ook uit nummers uit datzelfde album.

De band zet in met het jazzy Ené Nègn Bay Manèsh, meteen gevold door Mèslogn Nèbèr, Ethio-soul met duidelijke invloeden uit de Amerikaanse soul en rhythm & blues van begin jaren zestig van de vorige eeuw.

Voor Feqer Endè Krar (Yebèqagnal) komt Girma vanachter zijn piano en kondigt met pretlichtjes in zijn ogen aan dat het tijd is om te dansen. Het daaropvolgende Wub Nat omschrijft Girma, die er met zijn omgekeerde baseballpet en hoodie nog steeds wat uitziet als die anonieme pompbediende die Ethiopiques-producer Francis Falceto na een hele speurtocht uiteindelijk aantrof in een tankstation in Washington, als bossa nova, maar wij horen in het spel van Akalé Wubé zelfs wat vage country-invloeden.

Met Sét Alamenem ("Ik vertrouw vrouwen niet") gaan dan terug naar het nummer waarmee het voor Girma Bèyènè destijds allemaal begon, want hij nam deze "ode" aan zijn toenmalige liefde al op in 1969 voor het toen pas opgerichte Amha Records label van Amha Eshete. Het ingetogen nummer gaat echter jammer genoeg wat verloren door het rumoer in de zaal.

Voor een echt hoogtepunt zorgen Akalé Wubé en Girma Bèyènè met For Amha, een stevige Ethio-jazz instrumental die nu net niet gecomponeerd werd door Girma, maar door de bandleden van Akalé Wubé werd geschreven als een eerbetoon aan de hierboven vermelde Amha Eshete.

Nog zo'n instrumental is Muziqawi Silt. Die opent nog met een ingetogen piano-intro, maar barst dan los in funky Ethio-groove waarbij zowel Akalé Wubé-drummer David Georgelet als saxofonist Étienne de la Sayette stevig mogen soleren.

Voor Tsegérèda komt Girma nog eens vanachter zijn piano, en dit nummer, een soort Ethiopische schlager waarvan je de titel kunt vertalen als "roos", zingt het Ethiopische gedeelte van het aanwezige publiek zelfs luidkeels mee.

Met Mèlèwètesh Menèw, heerlijke Ethio-groove die live uitmondt in overdonderende free jazz (we onthouden de trompetsolo van Yoann Loustalot) krijgen wij niet alleen onze persoonlijke favoriet uit 'Mistakes On Purpose' te horen, maar besluiten we meteen de avond, want de NMBS blijft een onverbiddelijke meester en we hebben nog een laatste trein huiswaarts te halen.

Heerlijk stukje snel verdwijnende Ethiopische muziekgeschiedenis. Zij die er niet bij waren hadden dus wederom…

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?