Akalé Wubé & Black Flower @ CC De Warande

Akalé Wubé & Black Flower (CC De Warande) — © Peter GeversMet Akalé Wubé en Black Flower, zorgde Cultuurhuis de Warande voor een mooie dubbel­affiche. Gefundenes fressen voor liefhebbers van de betere Ethio-jazz, dus wij tekenden present! Als de leden van het Franse Akalé Wubé iets voor half negen de zaal in wandelen — van een podium is in de Kuub voor een keertje geen sprake — tellen wij maar een vijftigtal koppen in de zaal. Het zal dus een intiem dubbelconcert worden.

Akalé Wubé & Black Flower (CC De Warande) — © Peter GeversAkalé Wubé & Black Flower (CC De Warande) — © Peter Gevers
Akalé Wubé & Black Flower (CC De Warande) — © Peter GeversAkalé Wubé & Black Flower (CC De Warande) — © Peter Gevers
Akalé Wubé & Black Flower (CC De Warande) — © Peter GeversAkalé Wubé & Black Flower (CC De Warande) — © Peter Gevers
De vijfkoppige band vliegt er meteen in met het funky Anbessa, een nummer dat ze destijds nog samen met Manu Dibango opnamen voor het uit 2014 daterende Sost. Van een heel andere orde is Bazay, een nummer uit het noorden van Ethiopië, de grensstreek met Eritrea, waarvoor ook de krar en een washint worden bovengehaald. Met Yefikir en Addiye krijgen we twee composities geserveerd die vooralsnog niet op plaat vereeuwigd werden, maar het absolute hoogtepunt uit de set van Akalé Wubé is het onmiddellijk herkenbaar en hoogst aanstekelijke Mèlèwètesh Menèw uit het splinternieuwe Mistakes On Purpose album dat de band opnam samen met de Ethiopische muzieklegende Girma Beyene.

Na een korte pauze is het dan de beurt aan de Belgische Ethio-jazz trots Black Flower. De band opent met Solar Eclypse, de opener uit hun debuutalbum Abyssinia Afterlife en de sfeer is meteen een stuk intiemer en mystieker dan bij het groovy Akalé Wubé. Als rechtgeaarde reggae- en dubfans genieten van het dubby Artifacts, meteen ook de titeltrack van het meest recente album van de band. Voor Bones, een nummer uit datzelfde Artifacts heeft de band een deel van een angkloeng, een Indonesisch bamboe instrument, vandoen te hebben, maar dat is per ongeluk backstage blijven rondslingeren en dus doet frontman Nathan Daems ons in afwachting maar snel het verhaal over hoe ze tijdens de opnames voor Artifacts toevallig in de studio op dat stuk bamboe stootten. In hetzelfde nummer haalt kornet-speler Jon Birdsong trouwens ook nog een indrukwekkende concha boven.

Net voor het einde van hun set haalt Black Flower er ook nog de leden van Akalé Wubé opnieuw bij en samen brengen ze een stomende versie van Dust, een nummer uit hun "tussenalbum" Ghost Radio. Het publiek heeft nog recht op een bisnummer en om de cirkel mooi rond te maken kiest Black Flower voor Lunar Eclipse, een nummer dat begint met een intieme intro op twee fluiten en een klarinet, maar daarna ontaard in een minutenlange waanzinnige psychedelische trip.

Met dank aan Peter Gevers voor de concertfoto's.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?