Noori & His Dorpa Band - Beja Power! Electric Soul & Brass from Sudan's Red Sea Coast

Noori and his Dorpa BandJanto Djassi, producer voor het Amerikaanse Ostinato Records label, ontdekte de muziek van Noori & His Dorpa Band via TikTok en raakte zo onder de indruk van de unieke sound die hij hoorde, dat hij in 2021 afreisde naar Port Sudan, de belangrijkste havenstad in het uiterste noordoosten van Soedan en meteen ook het hart van de Beja-cultuur (een gemarginaliseerde etnische minderheid die verspreid leeft in een gebied dat zich uitstrekt van zuidoost Egypte over het noordoosten van Soedan tot een deel van Eritrea).

Noori's muzikale reis begon ergens begin jaren negentig van de vorige eeuw, toen hij op n van de vuilnisbelten van Port Sudan en nog bruikbare hals van een elektrische gitaar vond. Toen hij wat later een oude kissar of tanbour - een traditionele aan de Ethiopische krar verwante Nubische lier - cadeau kreeg, rijpte meteen het idee om het instrument te moderniseren en zo creerde Noori uiteindelijk de eerste versterkte tambo-gitaar.

De (instrumentale) sound van Noori & His Dorpa Band (Tariq - gitaar, Danash - tabla, Naji - tenorsaxofoon, Gaido - bas en Fox - congas) moet u ergens situeren tussen Ethio-jazz, Toeareg-blues en zelfs de surf rock van Dick Dale of de hard bop jazz van Charlie Rouse (check zeker eens diens 'Meci Bon Dieu').

Zoals ze zelf aangeven met Al Amal ("de hoop") zorgen Noori met deze Beja Power! voor een sprankeltje hoop in de strijd van de Beja om hun cultuur levend te houden en wij kunnen daar enkel van genieten!www.ostinatorecords.com

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?