Bombino @ CC De Warande

Bombino (CC De Warande) — foto © Bart Van der MoerenDe WarandeIn de hele stroom aan Toeareg-groepen die tegenwoordig de wereld rondtoeren hadden we het Nigerese gitaarwonder Omara "Bombino" Moctar vreemd genoeg nog niet live aan het werk gezien. Een aangekondigd concert in de Turnhoutse Kuub (De Warande), om de hoek bij ondergetekende, bracht daar nu verandering in.

Voor de verandering was de zaal van de Kuub voor dit concert eens aardig gevuld; iets wat voor wereldmuziekconcerten in Turnhout wel eens anders durft zijn, maar de woestijnblues, of, in het geval van Bombino, de Toeareggae, trekt nu eenmaal ook vaak liefhebbers uit de rockscene aan. De band blijkt uit een absolute minimumbezetting van drummer, twee gitaristen en een bassist te bestaan, maar slaagt er desalniettemin in om het Kuub-publiek in een mum van tijd omver te blazen.

Bombino (CC De Warande) — foto © Bart Van der Moeren
Bombino (CC De Warande) — foto © Bart Van der Moeren
Bombino blijkt zelf eerder schuchter en laat zijn gitaarwerk voor zich spreken. De weinige interactie met het publiek laat hij over aan bassist Youba Dia, een in Brussel gestrande Mauritaniër die zelfs een mondje Nederlands blijkt te spreken. De nummers zijn de ene keer hevig opzwepend, soms met stevige rockinvloeden, dan weer eerder reggaegekleurd, het handelsmerk van Bombino, waarbij de meester af en toe ook zijn medemuzikanten laat schitteren. Wij onthouden vooral enkele indrukwekkende bassolo's door Youba Dia, maar het drumtalent van de Amerikaanse Corey Wilhelm en de tweede gitaar en stem van Illias Mohamed zijn eigenlijk even cruciale elementen in de totaalsound van Bombino.

Als er weinig verbaal met het publiek gecommuniceerd wordt en de voertaal in de nummers vooral Tamasheq is, is het zelfs voor een ervaren rot als ondergetekende verre van gemakkelijk om uit te maken welke nummers er nu precies in de setlist zaten, maar met wat moeite herkenden we hier en daar toch tracks als opener Oulhin ("mijn hart brand"), het instrumentale Takamba inclusief meeklapmoment voor het publiek, of nog de Toearreggae van Tehigren ("de bomen"), voornamelijk afkomstig uit het nieuwe album van Bombino: Deran.

Een ding is zeker de Sahara lag voor even in Turnhout en de afwezigen hadden wederom ongelijk. Dat gezegd zijnde, Bombino speelt op 30 oktober ook nog in de Gentse Vooruit, dus u kan desgewenst alsnog herkansen. Niet twijfelen, doen!

Met dank aan Bart Van der Moeren voor de concertfoto's.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?