Jungle by Night & Shakara United @ De Roma

Jungle by Night (De Roma)De RomaHoewel de afrobeat microbe tot in de verste uithoeken van onze planeet welig tiert (en dat kunnen we tegen­woor­dig vrij letterlijk nemen), zijn dergelijke concerten in ons land nog vrij dun gezaaid — tenzij de kroon­prins van het genre onze hoofdstad nog eens aandoet. Gelukkig pakte De Roma afgelopen vrijdag uit met een bijzonder smakelijke dubbel­affiche afrofunk en dan kost het ons meer moeite om niét naar Borgerhout af te zakken. Op het programma een ware afrobeat-clash van de lage landen: Shakara United (België) vs. Jungle by Night (Nederland).

Shakara United (De Roma)Shakara United (De Roma)Shakara United (De Roma)
Shakara United (De Roma)Shakara United (De Roma)Shakara United (De Roma)
Ergens vorig jaar herrees uit de assen van Belgian Afrobeat Association een nieuw inlands afrobeat collectief: Shakara United. In die tien­koppige band uiteraard veel bekend volk; we herkenden (ex-)leden van o.a. Wawa­dadak­wa, Internationals, Alpacas, Campina Reaggae en Brassafrik. Stuk voor stuk door­gewinter­de muzikanten dus die hun prille band in De Roma voor de leeuwen gooiden. Eens de geluidsproblemen van de baan konden ze hun funky sound ten volle etaleren en dat bleek wat ons betreft een schot in de roos te zijn — en aan het aantal wiegende heupen in de oude cinemazaal te merken waren we duidelijk niet de enige die die mening waren toegedaan. Hun meer dan degelijke afrobeat groove — niet in het minst dankzij de driekoppige ritmesectie — wisselden ze bij wijlen af met een Zuid-Afrikaans aandoende jive of een stukje djembe-steekt-acrobatische-danseres-in-vuur-en-vlam. Bij deze staat België terug op de afrobeatkaart en we kijken al reikhalzend uit naar hun debuutalbum dat in het najaar in het Zuiderpershuis ingeblikt zal worden.

Jungle by Night (De Roma)Jungle by Night (De Roma)Jungle by Night (De Roma)
Jungle by Night (De Roma)Jungle by Night (De Roma)Jungle by Night (De Roma)
Jungle by Night mag dan als band net iets minder pril zijn, haar leden zijn dat wel. De piepjonge knapen uit Amster­dam — nu allemaal over de kaap van 16 jaar — wisten ons al te overtuigen van hun muzikale kunnen dankzij het album Hidden, maar afgelopen vrijdag deden ze daar nog een serieuze schep bovenop. Dat ze naast afrobeat ook nog uit andere Afrikaanse vaatjes tappen wisten we al, maar live kwam hun (ethio-)jazz voorliefde beter uit de verf. Hun sound mag dan al iets experimenteler zijn, het Jungle by Night virus maakte zich langzaam maar zeker heer en meester van het Antwerpse publiek. Live beschik­ten deze jochies over een verbluffend dynamisme dat ons geregeld met open mond liet staan. Superlatieven schieten te kort bij Bokoor, het hoogtepunt van hun set waar een blues-afrobeat duel werd uitgevochten middels mond­harmonica en blazers. Ongemeen straf. Ook al is het nog wat vroeg op het jaar, toch hebben we een sterk vermoeden dat dit concert het ver gaat schoppen in de tropicalidad.be eindlijstjes van dit jaar.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?