Internationals & Wawadadakwa trekken hopen volk in Het Depot

Het Depot LeuvenHometown Leuven heeft helaas niet zo'n geweldige concert traditie, maar Het Depot timmert duchtig aan de weg. En daar zijn we niet in het minst rouwig om, zeker als ze — zoals gisteren — feestvierders als de Internationals en Wawadadakwa op het podium placeren. Deze keer liep de oude filmzaal aan het stationsplein aardig vol — in tegenstelling tot de toch magere opkomst bij Antibalas Afrobeat Orchestra vorige maand. Dat beide bands van eigen bodem zijn zal daar zeker ook iets mee te maken hebben. Uiteraard waren we van de partij gisterenavond en kunnen u verblijden met een verslag, een handjevol foto's en hier een daar een stukje video.

De Internationals kregen de eer en het genoegen om de avond in gang te stampen en dat hebben ze vanaf het eerste nummer gelijk gedaan. Toegegeven, ik ben geen die-hard ska fanaat, maar ze hebben mij aangenaam verrast én kwamen bovendien ook vrij variërend uit de hoek. Dat laatste kan in het genre best wel eens tegenvallen. Niet direct een probleem bij de Internationals dus, zeker als ze even de Mano Negra toer op gaan met The monkey speaks his mind (AVI 6 MB) en dat kunnen we altijd wel op prijs stellen. En het moet gezegd: er stonden stuk voor stuk doorgewinterde muzikanten op de planken. Niet in minst met Junior Mthombeni aan micro en conga's en Thomas De Prins aan de toetsen. Die twee kennen we uiteraard nog van hun magisch concert met Obalata in de AB.

Internations (Het Depot)Internations (Het Depot)Internations (Het Depot)Internations (Het Depot)Internations (Het Depot)

De Wawa's had ik afgelopen zomer nog op Colora bezig gezien, nu bouwden Steven Van Gool (ook lid van Obatala trouwens) en de zijnen voor de laatste keer dit jaar een feestje on stage. Keurig uitgedost in zomers kostuum openden ze hun set met de Cubaanse klassieker El cumbanchero en het was meteen raak. Daarna sloegen ze de verkeerde straat in met net iets te lang uitgesponnen solo's die de aandacht met moeite vast hield. Maar geen nood, met de XL versie van hun hitje Fiesta (AVI 14 MB) (uit hun plaat W.A.F.) sloegen hun vibes in waar ze horen in te slaan: de heupen. En die laatste lieten ze voor de rest van hun set gelukkig niet meer los. Het werd dus uitbundig shaken geblazen op de tonen van Sarajevo, een aanstekelijk Noord-Afrikaans deuntje dat her en der bleef terugkeren tot aan het einde. Bissen deden ze met de rocker Hete Hettie en zomerhitje Donde samen met LOKOMOTiV, een samba-percussie-collectief dat pas opgewarmd aan het raken was. Zoiets mondt onvermijdelijk uit in een eindeloze jam sessie, wat de punktuele organisatoren nog probeerden in te dijken door massaal veel licht te maken. Maar de Wawa's, noch Locomotiv waren met geen stokken uit hun groove te krijgen... dan maar een plakker om het af te leren in de sfeer van een bal populaire onder de felle witte spots. De afwezigen hadden weer al eens meer dan ongelijk!

Wawadadakwa (Het Depot)Wawadadakwa (Het Depot)Wawadadakwa (Het Depot)Wawadadakwa (Het Depot)Wawadadakwa (Het Depot)

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Zondag 20 november had ik het genoegen om de Internationals bezig te zien op Big Bang in Gent. En inderdaad, het moet gezegd zijn, deze mensen zijn allemaal zeer virtuoze muzikanten, die allemaal perfect in de groep passen en toch elk hun ding kunnen doen. Een die-hard, en zelfs geen die-soft, ska fan ben ik zeker ook niet, dus voor mij waren de laatste nummers er een beetje te veel aan. Iets meer vocals zouden niet misstaan om het geheel wat aantrekkelijker te maken.
Kristof | 25 november 2005
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?