World Music Charts Europe 2005

World Music Charts EuropeSinds 1991 houden een groep Europese radio producers onder de naam WMCE alle wereldmuziek releases nauw in het oog. Elke maand publiceren ze hun Top 10 en op het einde van het jaar gooien ze de hele hoop bij elkaar in een Top 1000.

En het topje van die eindeloze lijst ziet er voor 2005 als volgt uit:

1DIMANCHE A BAMAKOAmadou et MariamMali
2IN THE HEART OF THE MOON Ali Farka Touré & Toumani DiabateMali
3CEASEFIREEmmanuel Jal & Abdel Gadir SalimSudan
4GOLDEN AFRIQUE VOL. 1Various ArtistsVarious
5GILI GARABDIFanfare CiocarliaRomania
6ORIENTISSIME/ORIENTATIONThione SeckSenegal
7MKUTANOTaj Mahal meets The Culture Music Club of Zanzibar USA/Zanzibar 
8APARELHAGEMDJ DoloresBrazil
9ECHU MINGUAMiguel "Angá" DiazCuba
10 BUCOVINA CLUB VOL.2Various ArtistsVarious

Dat het Malinese koppel Amadou et Mariam op nummer één staat mag geen verrassing zijn — sinds de samenwerking met Manu Chao hebben ze de wind enkel van achter. Landgenoten Ali Farka Touré & Toumani Diabate staan met recht en reden (misschien meer dan de vorige) op nummer twee met In the heart of the moon, een ingetogen maar intense plaat. De Soedanese rapper Emmanuel Jal boert verre van slecht met zijn internationaal debut. Het plaatje ligt hier trouwens voor mijn neus, dus kun je er binnenkort een review van verwachten ;-). En dat de onavolgbare Cubaanse percussionist Miguel "Angá" Diaz de top 10 heeft gehaald is ook niet meer dan terecht — ondanks het feit dat zijn solo-plaatje niet de meest toegankelijke Cubaanse release is sinds de talloze buena vista hitreleases.

Het Nigeriaanse Fuji Satisfaction van Bantu & Adewale Ayuba valt met hun notering op nummer 18 net buiten de top 10. Als ik er nog een paar mag uitpikken, Ska Cubano staat tweemaal genoteerd: ¡Ay Caramba! op 145 en hun naamloze debutplaat op 88. Parola D'Onore van Roy Paci & Aretuska (die we letterlijk nog tegen het lijf liepen op Een weekje feest) staat op 110. Ivoorkustse reggae van Tiken Jah Fakoly met Coup de Guele ietwat onterecht op 98, want deze plaat haalt toch met moeite het niveau van zijn vorige.

Belgen? Jawel! Een handjevol landgenoten hebben hun plaats kunnen veroveren in de WMCE van 2005: Ghostboy (215) van Gabriel Rios, W.A.F. (439) van Wawadadakwa, Ancestry in progress (441) van Zap Mama en El Tattoo del Tigre zelfs tweemaal: Sensacional (652) en Chico Max (952).

Als afsluiter onder de categorie "onterecht te laag" vinden we LDA vs. The Lunatics (195) van Los de Abajo, Welcome to Jamrock (309) van Damian Marley en Dances of Resistance (322) van Babylon Circus. Onder de categorie "oude releases doen het nog goed" nog de meesterlijke live plaat Africa Shrine (408) van Femi Kuti en Boomerang (777) van Daara J. Reggaeton hoor ik u roepen? Wel ja, dankzij de hit-single Gasolina heeft Daddy Yankee met Barrio Fino plaats 194 kunnen bemachtigen.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?