Mdungu - Gambian Space Program

Mdungu - Gambian Space ProgramIn 2009 verscheen de naam Mdungu voor het eerst op onze radar met het verrassend concert op de winter-editie van Cameleon en de release van hun debuut­album Afro What!?. Ook al viel er niet direct een lijn te trekken in de bonte verzameling Afrikaanse genres die ze zich eigen maakten, toch waren we op slag overtuigd van het potentieel van deze Nederlandse band. In de lente van dit jaar zagen we een meer zelf­verzekerde Mdungu aan het werk op het Leuvense wereldfeest en kregen daar ook lucht van een nieuw album. Binnenkort ligt die langspeler Gambian Space Program in de (virtuele) rekken van de betere (online) platenboer en hoewel de daar aan vastgeknoopte tour niet in ons belgenland passeert, willen we u de test­drive van hun tweede album allerminst onthouden.

Een ruimtevaart­programma in Gambia is al even waarschijnlijk als een stel Neder­lan­ders die een uiterst aanstekelijke Afrikaan­se groove neer zetten, al is dat laatste geen paradox meer: Mdungu heeft met Gambian Space Program duidelijk zijn eigen sound gevonden zonder die authen­tie­ke West-Afrikaanse groove te verlooche­nen. Saturn Hat illustreert dit wat ons betreft het best: op een subtiel afrobeat onderstel lardeert bandleider en saxo­fo­nist Thijs van Milli­gen zijn heerlijke bla­zers­arrange­men­ten en tegen het einde wordt het nummer nog even door­spekt met licht psychedelische gitaren. Ook het licht­voetige gitaarwerk samen met de door­leefde vocalen van Ebou Gaye Mada (de enige Afrikaan in het gezelschap die op dit album duidelijk een prominentere rol als zanger opneemt) maken van Xarit nog zo'n nummer dat er merkelijk bovenuit steekt. Van de experimentele opener Marock 'n Roll en de tweedelige mbalax-afsluiter Niyabinghi zijn we iets minder wild, maar gelukkig zit er tussenin meer dan genoeg om van Gambian Space Program zo'n album te maken die we niet meer uit onze platenkast willen. Nu nog een concert in België!

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
momenteel is het album integraal te beluisteren op de luisterpaal van radio6.nl: http://luisterpaal2.radio6.nl/page/playe..
pieter | 21 november 2011
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Lekkerrrrr. Ruige Afrobeat met een eigen sausje van rock en roots. Ook credits voor de rhythmsectie en de puike sound!
wasbeer | 24 november 2011
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?