Zomerfestival aftrap: Afro-Latino en Couleur Café

Nu de lentefestivals welig tieren en de zomerzon al strak aan de hemel staat, wordt het tijd om te gaan neuzen in de line-up van de zomer­festivals. Naar goede gewoonte trappen Afro-Latino festival en Couleur Café het seizoen af met een kleurrijke affiche.

Afro-Latino festivalEén dag na het begin van de zomer schiet Afro-Latino festival (22-24 juni in Bree) uit de start­blokken met drie tot de rand ge­vul­de festivaldagen — die dit jaar tot onze grote vreugde niet samen­vallen met Couleur Café. Vorige jaren bleek vrijdag wat gereser­veerd voor het clubbend volkje, maar met de licht ontvlambare mestizo van Che Sudaka, de legendarische zouk van Kassav', de feestelijke kuduro van Batida en Mister Boombastic a.k.a. Shaggy is het een volwaardige festivaldag geworden. Uiteraard zitten er op zaterdag en zondag nog aardig wat kleppers in de line-up, waaronder onze persoon­lijke favoriet Conjunto Angola 70 (de crème van de Angolese muziekscene van de jaren '70), Juan Luis Guerra (dé merengue en bachata meester uit de Dominicaanse Republiek), Alpha Blondy (Ivoriaanse reggae van de bovenste plank) en Jaojoby (de salegy maestro uit Madagaskar waar we nog het meest naar uitkijken). Tenslotte kunnen we ook nog La Excelencia (salsa dura uit de VS), Ziggi Recado (reggae en dancehall van bij de noorderburen), Zule Max (strikt vrouwelijke latin) en de come-back van de Internationals sterk aanbevelen.

Couleur CaféHet daaropvolgende weekend doet Couleur Café (29, 30 juni & 1 juli in Brussel) drie dagen dienst als epicentrum van de wereld­muziek. Ook hier geen gebrek aan grote kleppers met ondermeer de Buena Vista Social Club diva Omara Portuondo, de alom geprezen touaregrockers van Tinariwen, vijfsterren­reggae generaal Stephen Marley, de feestelijkste zouglou karavaan Magic System, de Servische trompet­kunstenaars Boban i Marko Markovic inclusief orkest en dancehall publieks­trekker Sean Paul. Uiteraard valt er nog veel meer te beleven en als we u een goede raad mogen geven, ga dan zeker ook langs bij Gogol Bordello (lichtontvlambare Balkan-punk), Gentleman (Germaanse dancehall), Lee & Omar Perry (de dub legende en zijn beloftevolle zoon voor het eerst samen op de planken), Ayo (de ranke singer-songwritester is ondertussen kind aan huis op Couleur Café), Mokoomba (de door ons al eerder getipte sound uit Zimbabwe) en natuurlijk geen Couleur Café zonder de ondertussen legendarische Los Magnificos.

Naar goede gewoonte staan op beide festivals de bekende en minder bekende acts broederlijk naast elkaar en we hopen ook dit jaar met enkele nieuwe ontdekkingen huiswaarts te keren. Wie nu al niet meer kan wachten kan zich proberen zoet te houten met de tropicalidad.be festival­dag­boeken van de vorige editie van Afro-Latino festival of Couleur Café.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?