Interview met Mokoomba @ La Porteuse d'Eau

Abundance Mutori (Mokoomba, Couleur Café 2012)Couleur Café 2012Hun debuut­album Rising Tide had ons al zeer benieuwd gemaakt en al onze hooggespannen verwachtingen werden meer dan beloond op de af­ge­lopen editie van Couleur Café. Net voor het festival hadden we nog volgend gesprek met Mokoomba-bassist Abundance Mutori.


Abundance, we leren Mokoomba hier in België nog maar pas kennen, deels door jullie nieuwe album Rising Tide natuurlijk, maar eigenlijk zijn jullie al een hele poos bezig. Hoe is het allemaal begonnen?
Abundance Mutori (bas & backingvocals): "We kenden elkaar al van kindsbeen af, toen we al samen speelden in het dorp. Toen we ouder werden begonnen we te experimenteren met muziek, maar eigenlijk is alles pas echt in een stroomversnelling gekomen toen we van de wedstrijd op het Music Crossroads International Festival hoorden."

Kan je in Zimbabwe gemakkelijk rondkomen als muzikant?
Abundance Mutori: "Het zeker niet gemakkelijk en maak daar misschien maar meteen moeilijk van. Wij zijn beginnen spelen op school en in de kerk en we gebruikten de instrumenten die we daar kregen. Het winnen van de wedstrijd op Music Crossroads was in ieder geval een serieuze stap voorwaarts."

De meeste bandleden van Mokoomba komen uit de Tonga-stam.
Abundance Mutori: "Juist, de Tonga leven in het gebied rond Victoria Falls in Zimbabwe en vormen slechts een kleine minderheid van de bevolking. Onze taal wordt bijvoorbeeld enkel gesproken in Victoria Falls en Binga, twee dorpen in het gebied. We waren echter vastbesloten om de rest van Zimbabwe en de wereld te laten zien dat we trots zijn op onze Tonga-identiteit en daarom zijn we ook resoluut in onze eigen taal blijven zingen."

Gevraagd naar hun kennis van Zimbabwaanse muziek, zullen veel mensen waarschijnlijk onmiddellijk aan de mbira (duimpiano, red.) denken, een instrument dat jullie volledig links laten liggen. Een bewuste keuze?
Abundance Mutori: "Wij zijn Tonga, dus we gebruiken onze eigen traditionele instrumenten zoals de ngoma mbwita drums en verschillende hoorns. Op die manier kunnen de mensen die naar onze concerten komen ontdekken dat Zimbabwaanse muziek veel meer is dan alleen maar de mbira!"

Naast elementen uit jullie eigen cultuur bulkt het album ook van de invloeden uit andere genres, gaande van funk tot salsa. Waar haalden jullie zoal de mosterd?
Abundance Mutori: "Persoonlijk luister ik nogal veel naar West-Afrikaanse artiesten als Youssou N'dour of Salif Keita, maar ook na ar de westerse pop van Michael Jackson bijvoorbeeld. Toen we met Mokoomba begonnen wilden al onze persoonlijke invloeden echt verenigen in één groove. Als je naar het album luister zal je dan ook een mix van traditionele Tonga-elementen met stijlen als funk, reggae en zelfs soukous horen. We willen echt dat onze muziek een zo groot mogelijk publiek kan aanspreken."

Waar gaan de nummers van Mokoomba precies over?
Abundance Mutori: "We baseren ons vooral op traditionele Tonga-liederen, dus vaak gaan onze nummers over dingen als een overvloedige oogst of de komst van het regenseizoen. Daarnaast zingen we eigenlijk gewoon over de dingen des levens! (lacht)"

Zit er een betekenis achter jullie bandnaam?
Abundance Mutori: "Het woord "mokoomba" verwijst naar de levenskracht die de Zambezi-rivier voor de Tonga is, want het is de rivier die de Tonga voorziet van voedsel, water en leven."

Voor Rising Tide hebben jullie samengewerkt met Manou Gallo. Hoe is die samenwerking precies tot stand gekomen?
Abundance Mutori: "We zitten allebei bij ZigZag World. Manou heeft echt een neus voor muziek en het was een absoluut genot om haar aan boord te hebben als producente en artistiek directeur."
Poney Gross (manager): "De belangrijkste bijdrage van Manou was dat ze het album een meer internationale kleur gegeven heeft. De toevoeging van de blazerssectie was bijvoorbeeld haar idee en dat sloot perfect bij de sound van Mokoomba aan."

We kunnen niet voorbij aan het feit dat er de laatste decennia weinig positief nieuws uit Zimbabwe gekomen is. Krijgen jullie vaak vragen over de politieke situatie in jullie thuisland?
Abundance Mutori: "Dat gebeurt nogal eens, ja, maar we proberen er echt op te hameren dat er de laatste jaren veel verbeterd is in Zimbabwe. Zelfs de Zimbabwaanse muziekindustrie klimt weer langzaam uit het dal. In de regio waar wij vandaan komen — tegenwoordig wonen alle bandleden in de hoofdstad Harare — is het trouwens altijd rustig gebleven; we hoorden wel wat er in de rest van het land aan de hand was, maar Victoria Falls is altijd een toeristisch gebied geweest dus van echte onlusten zijn wij gelukkig gespaard gebleven."

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?