Sampa Beats

sampaEr komt geen einde aan Brazilië's hipheid... Vorig jaar was er het Année du Brésil in Frankrijk, met onder andere een zeer gesmaakte MPB-tentoonstelling in het Cité de la Musique. Dit jaar pakt the Barbican in Londen uit met een drie maanden durend festival rond Tropicália. Voor de Londense medemens een uitgelezen kans om een paar Braziliaanse muziekgrootheden te gaan bekijken, of om weg te dromen bij een paar Braziliaanse (muziek)films. Waren we maar in swinging London... En ook in Duitsland gebeurt er vanalles Braziliaans in de marge van de wereldbeker — waar Brazilië zoals steeds gaat om te winnen.

Hier in ons Belgische kikkerland waar de lente zich maar niet doorzet, moeten we het doen met uitkijken naar Gilberto Gil op Couleur Cafe, en met luisteren naar Cucamonga op Radio 1, dat ons vanaf vandaag zeven weken lang elke dinsdagavond gaat verwennen met een stevige portie muziek uit São Paulo (Sampa voor de vrienden) onder het motto Sampa Beat. Er wordt afgetrapt met twee uitzendingen rond Tom Zé, een voor mij tot hiertoe nobele onbekende, met roots in Bahia, maar met São Paulo als uitvalsbasis, al decennialang. Tom Zé wordt nog steeds gessocieerd met de Tropicáliabeweging, waarvan Gilberto Gil en Caetano Veloso de beroemdste exponenten zijn. Tropicália was, einde jaren zestig, toen de beweging ontstond, nieuw, gedurfd én politiek, met alle gevolgen vandien in een militaire dictatuur (zo werden Gilberto en Caetano einde 1968 in de gevangenis gegooid). De wegen van degenen die met het album Tropicália uit 1967 de muziekstroming inzetten, liepen echter door de jaren uiteen. Ikzelf ken vooral het werk van Gilberto Gil en Caetano Veloso, en ben dus behoorlijk benieuwd naar wat we vanavond te horen gaan krijgen van Tom Zé.

De weken hierna komen in Cucamonga een hele trits andere muziekstromingen aan bod. Om eerlijk te zijn zit ik niet echt te wachten op de Braziliaanse rock (15 mei), en ook de indiescene en de elektronische scene uit São Paulo (8 mei en 29 mei) zouden weleens minder mijn smaak kunnen zijn. Ik kijk dan weer wel uit naar 22 mei, wanneer we Paulistano Nordestino te horen krijgen: als dat inderdaad, zoals ik vermoed, gaat over de muziek die de Nordestinos bij hun migratie naar het zuidoosten van Brazilië hebben meegebracht, dan hoop ik op een brok eigentijdse forró.

Maar goed: zeven weken lang bruisend Sampa dus in Cucamonga: men zegge het voort.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?