Sfinks vrijdag: festa do Brasil

Vrijdag avond was het op Sfinks verzamelen geblazen voor de Braziliaanse Belgen, Belgische Brazilianen en alle anderen die niet vies zijn van een streepje MPB (Música Popular Brasileira). Jorge Ben Jor, één van de levende legendes van de MPB, stak daar immers het Festa do Brasil in gang.

Godzijdank hield Ben Jor rekening met zijn publiek en liet hij naast nieuw werk (duidelijk minder gesmaakt door het publiek en tout court minder aanstekelijk) al zijn grootste hits passeren. Zo werd het voor iedereen een feest van herkenning, want Ben Jor is zo iemand die muziekjes produceert die iedereen herkent en mee kan neuriŽn, hoewel niemand weet van wie het nummer precies is. Denk maar aan Mas que Nada, ongetwijfeld het meest gecoverde MPB-nummer, dat ondertussen toch al een een jaar of veertig meegaat... En met PaŪs Tropical sloeg de vlam in de pan bij alle aanwezige Brazilianen, voor wie het hun tweede volkslied blijkt te zijn. Er werd gezongen (gekweeld?), met billen geschud, gesamba'd en gesprongen dat het een aard had. Festa? Onde?

Naar het einde van het optreden toe (bij het nummer Gostosa, wat je kan vertalen als "Lekker ding"), beleefden enkele van de in het publiek aanwezige (voornamelijk Braziliaanse) dames hun "moment de gloire" toen ze door de percussionist van Ben Jor uit het publiek werden geplukt om naast de meester een dansje te plegen. Toen er ook nog een Miss-BelgiŽ-achtig lint werd uitgedeeld voor de beste danseres, waren de jaloerse blikken van de andere dansende deernes op het podium niet van de lucht. We zullen dat deel van de act maar klasseren bij de belegen clichés.

Maar goed, het moet zo'n beetje zijn als een optreden van de Rolling Stones op hun elfendertigste afscheidtournee: weinig nieuws, maar niettemin best wel sfeervol en erg fijn om mee te maken...

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?